Photo Gallery, Τοπικά

Ουρές στις ΔΟΥ για τον κλειδάριθμο ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης

Αν και οι Εφορίες ενισχύουν με προσωπικό το Τμήμα Μητρώου για να εξυπηρετούν ταχύτερα τους φορολογούμενους

 

 

Τις μεταβολές που προκαλεί το νέο TaxisNet στη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι που συνωστίζονται στις Εφορίες για να παραλάβουν τον προσωπικό κλειδάριθμο, τον αριθμητικό κωδικό δηλαδή που παράγεται από το σύστημα και γνωστοποιείται στο χρήστη για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων εισοδήματος και άλλες υπηρεσίες.

 

 

Στα αρμόδια Τμήματα Μητρώου των ΔΟΥ, το προσωπικό ενισχύεται περιστασιακά για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, αλλά οι ουρές δεν αποφεύγονται καθώς οι περισσότεροι φορολογούμενοι επιλέγουν να μεταβούν στην Εφορία όπου υπάγονται για τη λήψη του κλειδάριθμου.

«Προτιμούμε να έχουμε τώρα ουρές, τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε, παρά να τις έχουμε συνέχεια γιατί όσοι βρίσκονται σήμερα στη σειρά για κλειδάριθμο δεν θα χρειάζεται να έρχονται στην Εφορία, αλλά θα συναλλάσσονται με ηλεκτρονικό τρόπο» τονίζεται συγκεκριμένα και επισημαίνεται πως οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση προκύπτουν από τα ελλιπή στοιχεία που υπάρχουν στην καρτέλα κάθε φυσικού προσώπου. «Αν έχουν μαζί τους μια φωτοτυπία ταυτότητας, προκειμένου να συμπληρωθούν άμεσα τυχόν κενά στην καρτέλα του (λ.χ. δεν έχει δηλωθεί ο γάμος του φορολογούμενου), τότε η συμπλήρωση γίνεται άμεσα και δεν προκύπτει καθυστέρηση ούτε ταλαιπωρία και απώλεια της σειράς προτεραιότητας».

Το νέο TaxisNet θα κάνει σταδιακά τη ζωή μας πιο εύκολη με τις αυξημένες δυνατότητες που θα παρέχει και στους λογιστές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις περισσότερες ενέργειες που μέχρι τώρα γινόταν στις Δ.Ο.Υ. ηλεκτρονικά από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή.

Αναβαθμίζεται ο ρόλος τους και ταυτόχρονα αυξάνονται και οι ευθύνες τους καθώς ο πρωτογενής έλεγχος των δικαιολογητικών για τις νέες δυνατότητες θα γίνεται από αυτούς και πιθανή παρατυπία στον έλεγχο αυτό θα βαρύνει αυτούς αποκλειστικά.

 

Τι είναι ο κλειδάριθμος

 

Ο υποψήφιος νέος χρήστης του TaxisNet συμπληρώνει ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής του, δηλώνοντας το όνομα (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που επιθυμεί να έχει ως χρήστης του συστήματος. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των ελέγχων του συστήματος, καταχωρείται η αίτηση και ο χρήστης λαμβάνει ηλεκτρονικό σημείωμα στο οποίο αναγράφονται ο ΑΦΜ, η ημερομηνία και η ώρα υποβολής της αίτησης καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβεί στη ΔΟΥ, για να παραλάβει τον κλειδάριθμο και να ολοκληρώσει το δεύτερο βήμα. Τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να μεταβούν σε οποιαδήποτε ΔΟΥ ή στην αρμόδια ΔΟΥ τους, σε περίπτωση που υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία Μητρώου. Τα Μη Φυσικά Πρόσωπα πρέπει να μεταβούν στην αρμόδια ΔΟΥ και μόνον.

Ο υποψήφιος νέος χρήστης του TaxisNet μεταβαίνει στο τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ και ζητά την έγκριση της αίτησής του. Απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στη ΔΟΥ εφόσον πρόκειται για Φυσικό πρόσωπο, είτε του νομίμου εκπροσώπου για Νομικά Πρόσωπα και Ενώσεις Προσώπων. Το μόνο στοιχείο που απαιτείται είναι ο ΑΦΜ και το έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.), το οποίο πρέπει να είναι καταχωρημένο στο ΜΗΤΡΩΟ TAXIS.

Για τη περίπτωση που ένα Φυσικό Πρόσωπο ή ο νομίμως εκπροσωπών το Νομικό Πρόσωπο αδυνατεί να μεταβεί στη Δ.Ο.Υ. για να παραλάβει τον κλειδάριθμο και να ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής, θα προσκομίζεται Ειδικό Πληρεξούσιο για τη συγκεκριμένη διαδικασία εγγραφής χρονικής διάρκειας τεσσάρων μηνών. Αυτό το πληρεξούσιο βάσει της διευκρινιστικής ΠΟΛ 1186/20-12-2010 δεν απαιτείται να είναι συμβολαιογραφικό έγγραφο, απαιτείται μόνο απλό γνήσιο της υπογραφής.

Ο υποψήφιος νέος χρήστης του TaxisNet ενεργοποιεί ηλεκτρονικά τον λογαριασμό του και απαιτεί τη γνώση τριών κωδικών: το όνομα χρήστη (username), τον κωδικό πρόσβασης (password) και τον κλειδάριθμο, ο οποίος παραλαμβάνεται μόνο από τον ίδιο το χρήστη.

Οι χρήστες του TaxisNet που αυτή τη στιγμή κάνουν χρήση των υφισταμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, θα διατηρηθούν σε ισχύ. Θα μπορούν να υποβάλλουν κάθε είδους δήλωση. Αν επιθυμούν να κάνουν χρήση των νέων υπηρεσιών που θα παρέχονται σταδιακά (εξουσιοδοτήσεις σε λογιστές, πρόσβαση στη συνολική φορολογική εικόνα, μεταβολές προσωπικών στοιχείων, επιχείρησης κ.λπ.) θα πρέπει να επισκεφθούν τη ΔΟΥ το αργότερο μέχρι 31/12/2011 προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έγκρισης της αίτησης. Για τους χρήστες αυτούς η Αίτηση Εγγραφής θα γίνει αυτόματα κατά τη διαδικασία μετάπτωσης των στοιχείων των υφισταμένων χρηστών.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το