Αθλητισμός

Ολυμπιακός Β.: Προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης

Αναστάτωση προκάλεσε στους φιλάθλους του Ολυμπιακού Βόλου χθεσινό δημοσίευμα της οικονομικής ιστοσελίδας www.axiaplus.gr, το οποίο έκανε λόγο ότι η βολιώτικη ομάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίας, καθώς «το υπουργείο Ανάπτυξης έβαλε την ομάδα σε καθεστώς εκκαθάρισης» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Η αντίδραση της ΠΑΕ ήταν άμεση, καθώς με ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι «με τα υπάρχοντα δεδομένα κατά το παρόν χρονικό διάστημα, ουδόλως πληρούνται οι τυπικές και ουσιαστικές εκ του νόμου προϋποθέσεις για την λύση της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Π.Α.Ε. Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937», τη θέση αυτής σε εκκαθάριση και την διαγραφή της από το Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών».

Ρεπορτάζ: ΕΥΘΥΜΗΣ Δ. ΧΟΥΤΑΣ

Το χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.axiaplus.gr ανέφερε ότι: «Καμία ελπίδα επιστροφής στις επαγγελματικές κατηγορίες δεν έχει ο Ολυμπιακός Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Ανάπτυξης έβαλε την ομάδα σε καθεστώς εκκαθάρισης, ορίζοντας μάλιστα και ορκωτό λογιστή που θα είναι ο εκκαθαριστής. Αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται ΠΑΕ».

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου έσπευσε να απαντήσει στο δημοσίευμα της παραπάνω ιστοσελίδας και με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζονται τα εξής:

Η «Π.Α.Ε. Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937» έλαβε γνώση της υπ’ αριθ. πρωτ. Κ2-2263/17-04-2012 ανακοίνωσης του Υπουργείου Ανάπτυξης περί καταχώρησης στο Μ.Α.Ε. (Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών) του υπ’ αριθ. 11528 / 04-04-2012 εγγράφου της ΕΠΟ, δυνάμει του οποίου η ΠΑΕ έχει υποβιβαστεί στην ερασιτεχνική κατηγορία ποδοσφαίρου, λόγω της απαγόρευσης να μετέχει στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και καλεί  την ΠΑΕ να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων με σκοπό τον διορισμό εκκαθαριστών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 47 επ. 2190/1920 και 111 Ν.2725/1999.

Επί των ανωτέρω, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Α. Η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού περί απαγόρευσής συμμετοχής της «Π.Α.Ε. Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937» στα επαγγελματικά Πρωταθλήματα έχει προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και ζητάμε την ακύρωση της από 15-9-2011 απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (εφεξής Ε.Ε.Α.), με την οποία απερρίφθη το αίτημα της «Π.Α.Ε. Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937» περί χορήγησης του πιστοποιητικού της παρ. 3 του άρθρου 77Α του Νόμου 2725/1999,. Η συζήτηση της ως άνω απόφασης είχε προσδιοριστεί για τη δικάσιμο της 26ης Απριλίου 2012, οπότε και ανεβλήθη για τη δικάσιμο της 14ης Ιουνίου 2012.

Β. Καθιστούμε γνωστό ότι: με την με  αριθ. 334/23-04-2012 νέας αίτηση προς την ΕΕΑ η «Π.Α.Ε. Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937» ζητεί την εξέταση του νέου φακέλου αυτής για χορήγηση πιστοποιητικού περί τήρησης των υποχρεώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 77Α παρ. 3 του αθλητικού Νόμου 2725/1999 και αναμένει τα πορίσματα της Επιτροπής.

Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα κατά το παρόν χρονικό διάστημα, ουδόλως πληρούνται οι τυπικές και ουσιαστικές εκ του νόμου προϋποθέσεις για την λύση της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Π.Α.Ε. Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937», τη θέση αυτής σε εκκαθάριση και την διαγραφή της από το ΜΑΕ.

Πέραν των ανωτέρω, επιστολή με το ανωτέρω περιεχόμενο έχει αποσταλεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, κοινοποιηθείσα και στην ΕΠΟ, με στόχο να σταματήσει μία ακόμη προσπάθεια αποπροσανατολισμού και μετάθεσης της προσοχής και του ενδιαφέροντος των φιλάθλων μας και της κοινής γνώμης».

Καρτάλης: Ανφέρ

κίνηση από την ΕΠΟ

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας, κ. Κώστας Καρτάλης, επικοινώνησε με το Υπουργείο Ανάπτυξης, διερευνώντας το θέμα που προέκυψε με την εκκαθάριση της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου και με δήλωσή του επισημαίνει τα εξής:

«Επικοινώνησα άμεσα με το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Στ. Κομνηνό και ζήτησα διευκρινίσεις. Η κατάσταση έχει ως εξής: Στις 4.4.2012 η ΕΠΟ, εντελώς αντιδεοντολογικά κατά την άποψη μου, απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Ανάπτυξης με το οποίο ενημερώνει ότι οι ΠΑΕ Καβάλα, Ηρακλής και Ολυμπιακός Βόλου θεωρούνται «υποβιβασθείσες στις ερασιτεχνικές κατηγορίες». Σε συνέχεια αυτού του εγγράφου, το Υπουργείο απέστειλε (στις 17.4.2012) έγγραφο στην ΠΑΕ με την οποία την καλεί να ορίσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση για να οριστεί εκκαθαριστής ο οποίος σε διάστημα 30 μηνών θα περατώσει την εκκαθάριση. Διευκρίνισα στον κ. Κομνηνό ότι η όλη αυτή διαδικασία βασίζεται στο άρθρο 111 του Ν. 2725, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στο έγγραφο του Υπουργείου, το οποίο αναφέρει ρητά «Η εκκαθάριση πρέπει να περατώνεται μέσα σε 30 μήνες από τον υποβιβασμό της ΠΑΕ. Εάν πριν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση η ομάδα ανέλθει κατηγορία, διακόπτεται η διαδικασία της εκκαθάρισης και επαναφέρεται σε λειτουργία η ΠΑΕ». Το επισημαίνω αυτό για να θυμίσω ότι με τη συνεργασία του Βουλευτή Καβάλας Σ. Εμινίδη είχαμε αντιδράσει στη μείωση του διαστήματος αυτού σε 12μηνο.

Ενημέρωσα επίσης τον κ. Κομνηνό για την τροπολογία/ρύθμιση στο νέο αθλητικό νόμο ως προς τη δυνατότητα επανακατάθεσης του φακέλου και έκτακτου ελέγχου του από την ΕΕΑ αλλά και για τη διαδικασία «αναβίωσης» της ΠΑΕ που εξελίσσεται μέσα από την κατάθεση (23.4.2012) φακέλου με νέο μετοχολόγιο. Ζητήθηκε από τον κ. Κομνηνό όλα αυτά να σταλούν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου ώστε να είναι σε γνώση της, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη για ορισμό διοίκησης που θα αντικαταστήσει την ορισθείσα από το Πρωτοδικείο (20.2.2012) προσωρινής διοίκησης.

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Μποτσιβάλη για όλες τις ενέργειες που πρέπει να δρομολογήσει. Συνοπτικά: η εταιρεία δεν έχει εκκαθαρισθεί, ο σύλλογος οφείλει να ενημερώσει άμεσα το Υπουργείο Ανάπτυξης και η ΕΠΟ έκανε an fair, αγνοώντας ακόμα και τις ειδικότερες συζητήσεις με τους φορείς της πόλης. Ας μην σπεύσουν κάποιοι να σημειώσουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάλι υπεύθυνο.

Τέλος σε ότι αφορά στην εξέταση του φακέλου από την ΕΕΑ, έχω ήδη επικοινωνήσει με τον Υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο και έχω υποστηρίξει τη σύγκλιση συνεδρίασης της ΕΕΑ στις 2 Μαΐου 2012 για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις ανώνυμης εταιρείας. Οφείλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι σε ότι με αφορά θα επιμείνω, σήμερα ή τη Δευτέρα, σε αυτό το αίτημα μόνο και μόνο αν είμαι προσωπικά πεισμένος ότι ο φάκελος είναι πλήρης».

Ύποπτη η στάση της ΕΠΟ

Από την παραπάνω δήλωση του κ. Καρτάλη και στην αναφορά που γίνεται στη κίνηση της ΕΠΟ να στείλει έγγραφο στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με το οποίο ενημερώνει ότι Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα και Ηρακλής, θεωρούνται υποβιβασθείσες ομάδες στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, αποδεικνύεται πως η στάση της Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν έχει αλλάξει απέναντι στον Ολυμπιακό Βόλου. Παρότι, η ΠΑΕ σταμάτησε κάθε δικαστική αντιδικία με την ΕΠΟ, καθώς όπως υποστηρίζει τα δεδομένα έχουν αλλάξει, μετά την έναρξη των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές και την κατάθεση φακέλου στην ΕΕΑ.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, κ. Σοφοκλής Πιλάβιος, στη συνάντηση που είχε με την διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Δήμου Βόλου επισήμανε, πως αναζητείται η νομικά αποδεκτή λύση για την αποκατάσταση του Ολυμπιακού Βόλου στο επαγγελματικό πρωτάθλημα και λίγες μέρες αργότερα η ίδια η ΕΠΟ δεν αναγνωρίζει την βολιώτικη ομάδα ως επαγγελματική.

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός, πως το έγγραφο στο Υπουργείο Ανάπτυξης δεν στάλθηκε από την ΕΠΟ τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά σε μια περίοδο όπου ο Ολυμπιακός Βόλου κάνει αγώνα για την αποκατάσταση στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Η κίνηση της ΕΠΟ μπορεί να θεωρηθεί ύποπτη, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε για μια ακόμη φορά πως δεν τηρήθηκε η διαδικασία για τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, μετά την μη χορήγηση του πιστοποιητικού συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Η ΕΕΑ όφειλε να κοινοποιήσει την έκθεση ελέγχου στην διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος (Σούπερ Λιγκ), η οποία μέσα σε διάστημα 30 ημερών όφειλε να παραπέμψει την υπόθεση στην Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας, η οποία και θα αποφάσιζε για την ποινή που θα επέβαλε στον Ολυμπιακό Βόλου. Η βολιώτικη ΠΑΕ είχε το δικαίωμα προσφυγής στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία θα έπαιρνε και την τελική απόφαση. Η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε, καθώς θα ερχόταν σε δύσκολη θέση η ΕΠΟ να αποβάλει τον Ολυμπιακό Βόλου από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση μιας κρατικής Επιτροπής. Μόνη της η ΕΠΟ θα καταπατούσε το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και θα έδινε τη δυνατότητα στην ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου να προσφύγει στο CAS, καθώς και στη ΦΙΦΑ.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το