Πολιτική

Ολάντ: Σεβασμός στους Έλληνες

Δεν μπορώ να δεχτώ μια άρρωστη Ευρώπη, δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος

Για την κρίση στην Ευρωζώνη και την κατάσταση στην Ελλάδα μίλησε στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εκλογή του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν μπορώ να δεχθώ μια Ευρώπη άρρωστη» είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Έχουμε ένα κοινό νόμισμα να υπερασπιστούμε» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις γαλλογερμανικές σχέσεις, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε και πάλι τη σημασία μιας ισχυρής Ευρώπης, επαναλαμβάνοντας τον σημαντικό ρόλο της ανάπτυξης στην έξοδο από την κρίση.

Tάχθηκε υπέρ σχέσης «ισορροπίας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», η οποία θα δείχνει συνάμα «σεβασμό προς τους εταίρους μας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε: «Έχουμε ανάγκη μίας φιλίας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παρασύρει και άλλους. Δεν μπορούμε να παραμερίσουμε κάποιες χώρες λέγοντας “περιμένετε να συμφωνήσουμε εμείς και κατόπιν έρχεστε κι εσείς”».

Ο Γάλλος πρόεδρος επανήλθε στην ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγου.

«Με τη Μέρκελ έχουμε συμφωνήσει ήδη σε μεγάλο αριθμό στόχων. Η ίδια δέχεται την αρχή της ανάπτυξης, όπως εγώ προσυπογράφω την σοβαρότητα στους προϋπολογισμούς. Αυτή αντιστρατεύεται το ευρωομόλογο. Δεν λέει “ποτέ”, απλώς λέει “όχι τώρα αμέσως”. Αυτό μπορεί να αποτελέσει την αρχή ενός αριθμού από συμβιβασμούς» υπογράμμισε ο Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα. «Οι Έλληνες έχουν δώσει πολλά αυτή την περίοδο» είπε. «Χρειάζεται σεβασμός και εγώ είμαι υπέρ του σεβασμού» πρόσθεσε, ενώ κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

«Oι Έλληνες έχουν δώσει πολλά την τελευταία περίοδο», είπε όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της Λαγκάρντ. «Έχουν δώσει πολλά, με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, ή παραιτούμενοι από δικαιώματά τους» πρόσθεσε.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν Έλληνες πολύ πλούσιοι που φοροδιαφεύγουν και αυτό δεν θα πρέπει να είναι αποδεκτό. Θεωρώ όμως ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος το να πούμε στους Έλληνες κοιτάξτε την κατάστασή σας συγκριτικά με τους Αφρικανούς που ζουν χειρότερα από εσάς. Όχι.

Χρειάζεται σεβασμός και εγώ τάσσομαι υπέρ του σεβασμού» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές είπε ότι «οι Έλληνες θα πρέπει να τοποθετηθούν ενώπιον των υποχρεώσεών τους. Προσοχή, αυτό που θα επιλέξετε την 17 Ιουνίου θα έχει συνέπειες για εσάς και για εμάς, όμως σας σεβόμαστε και εγώ σας σέβομαι και είναι προφανώς μια αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο» κατέληξε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το