Οικονομία, Πολιτική

Ισπανική υποχώρηση για ευρώ και αγορές

Στα ύψη οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, σε χαμηλό διετίας το ευρώ

 

 

Στα ύψη έχει σκαρφαλώσει εκ νέου το κόστος κρατικού δανεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να κινούνται πάνω από το 6%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους, με επίκεντρο την Ισπανία και τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αναφοράς ενισχύθηκε έως 12 μονάδες βάσης στο 6,03%. Είναι η πρώτη φορά από τα μέσα Μαΐου που ξεπερνά το κρίσιμο όριο του 6%.

Η Ιταλία πούλησε σήμερα ομόλογα λήξεως Ιουνίου 2017 για να αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ και ομόλογα λήξεως Σεπτεμβρίου 2022 για να συγκεντρώσει ποσό ύψους 2,75 δισ. ευρώ. Συνολικά, άντλησε ποσό ύψους 5,73 δισ. ευρώ, ενώ ο μέγιστος στόχος ήταν τα 6,25 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο στο 5ετές ομόλογο ανήλθε σε 5,66% από 4,86% σε αντίστοιχη δημοπρασία στις 27 Απριλίου και στο 10ετές στο 6,03% από 5,84% τον Απρίλιο.
Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού τίτλου σημείωσε άνοδο 24 μονάδων στο 6,68%, υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Νοεμβρίου 2011.  Σε επίπεδα-ρεκόρ αυξήθηκαν επίσης τα CDS (+22 σε 583 μονάδες βάσης) και το spread με τα γερμανικά ομόλογα (539 μονάδες βάσης). Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων κατρακύλησαν για μία ακόμα ημέρα σε νέο ιστορικό χαμηλό.
Το ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό διετίας, καθώς οι επενδυτές αναζητούν στο δολάριο αλλά και το γεν «ασφαλή» καταφύγια. Συγκεκριμένα, διολίσθησε μέχρι τα 1,2434 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2010 και τα 98,27 γεν, χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Ιανουαρίου. Μόνο αυτό τον μήνα το ευρώ έχει σημειώσει απώλειες 6% έναντι του δολαρίου και 6,8% έναντι του γεν.

 

Περισσότερος χρόνος στη Μαδρίτη για το έλλειμμα

Η Κομισιόν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προτείνει στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιμηκύνει κατά ένα έτος, δηλαδή μέχρι το 2014, την προθεσμία για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ισπανίας στο 3% του ΑΕΠ, όπως έγινε την Πέμπτη γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές και επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα από τον ίδιο τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν.
Όπως είπε ο κ. Ρεν, η Κομισιόν είναι έτοιμη να προσφέρει επιπλέον χρόνο στη Μαδρίτη, εφόσον παρoυσιάσει ένα «ισχυρό σχέδιο» για τους προϋπολογισμούς του 2013 και 2014. «Μία προϋπόθεση είναι ότι η Ισπανία θα ελέγξει ουσιαστικά τις υπερβολικές δαπάνες, ειδικά από τις αυτόνομες περιφέρειες και υποθέτοντας ότι η Ισπανία θα παρουσιάσει ένα ισχυρό διετές σχέδιο για το 2013-2014 […] είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε επέκταση της προθεσμίας για τη διόρθωση (μείωση) του υπερβολικού ελλείμματος».  Η τελική απόφαση θα ληφθεί τελικά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης διότι θα δημιουργήσει προηγούμενο.

Η ΕΕ αρνήθηκε αυτήν την επιλογή στο Βέλγιο και την Ολλανδία, χώρες οι οποίες αναγκάσθηκαν να λάβουν δραστικά μέτρα για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ορισμένες χώρες φοβούνται ότι εάν η Ισπανία λάβει περίοδο χάριτος, και άλλες χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση θα επικαλούνταν αυτό το προηγούμενο, υπονομεύοντας το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη δεχθεί να αναθεωρήσουν τον στόχο της μείωσης του ισπανικού δημοσιονομικού ελλείμματος σε 5,3% του ΑΕΠ από 4,4% για το 2010. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας έφθασε το 2011 το 8,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 6%.
Οι συστάσεις προς τις υπόλοιπες χώρες

Η Ισπανία αποτελεί αυτή την περίοδο, μαζί με τις εξελίξεις στην Αθήνα, τη βασικότερη ανησυχία της Ευρωζώνης και ήταν ως εκ τούτου φυσικό το ενδιαφέρον για τις συστάσεις της Κομισιόν να επικεντρωθεί στη Μαδρίτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο στάθηκε και στις δημοσιονομικές εξελίξεις στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Η Κομισιόν δεν βλέπει κανέναν λόγο να εξετάσει παράταση (ανάλογη της ισπανικής) στο πρόγραμμα της Ιταλίας: Ναι μεν η ιταλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,3% φέτος, επισημαίνεται, αλλά οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο -σε αντίθεση με την Ισπανία. Η Κομισιόν στέκεται επίσης στη διαφορά των «ταχυτήτων» μεταξύ ιταλικού βορρά και ιταλικού νότου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει επίσης πως η κυβέρνηση Μόντι πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στους τομείς ενέργειας και μεταφορών, περιορισμό της ανεργίας των νέων -όπως και αλλαγές στο τοπίο των εργασιακών σχέσεων- και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της «μαύρης» οικονομίας.

Όσον αφορά τη Γαλλία, η Κομισιόν υπογράμμισε πως το Παρίσι πρέπει να καταβάλλει πρόσθετες προσπάθειες για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου που έχει τεθεί για το επόμενο έτος. «Η απόσταση προς το όριο του 3% του ΑΕΠ [για το έλλειμμα] παραμένει σημαντική, και η διόρθωσή του το 2013 ίσως χρειαστεί πρόσθετες προσπάθειες» τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Το δημόσιο έλλειμμα στη Γαλλία ανήλθε στο 5,2% του ΑΕΠ το 2011. Η Γαλλία, υπογράμμισε την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί «θα τιμήσει και θα υλοποιήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της για τα δημόσια οικονομικά».

«Θα επιτύχουμε τους στόχους για το 2012, 4,5%, θα επιτύχουμε τους στόχους για το 2013, 3%, και θα το κάνουμε ασκώντας την πολιτική μας, για την οποία οι Γάλλοι εξέλεξαν τον Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία» σημείωσε.

Σχετικά με την Ολλανδία, η Κομισιόν σημείωσε πως η κυβέρνηση της χώρας έχει προχωρήσει σε «περιορισμένες μόνο μεταρρυθμίσεις» για τη μείωση του ελλείμματος. Η χώρα, σημειώνει η Επιτροπή, «είναι αντιμέτωπη με σοβαρές, βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες, προκλήσεις, ιδίως στην αγορά ακινήτων, στον συνταξιοδοτικό τομέα, στις καινοτομίες, στην αγορά εργασίας». Η ολλανδική κυβέρνηση έθεσε στόχο εξοικονόμησης περίπου 12,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2013 ύστερα από τη συμφωνία των κομμάτων εντός και εκτός της υπηρεσιακής, πλέον, κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κες ντε Γιάχερ εστίασε στις δηλώσεις του στο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τα ληφθέντα από την κυβέρνηση μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα «κατάλληλα και απόλυτα προσαρμοσμένα στους ακολουθητέους δημοσιονομικούς στόχους».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το