Πολιτική

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες για το Δημόσιο

Αναδιαρθρώσεις, διαθεσιμότητα, διαφθορά και μείωση των δαπανών
Αναδιαρθρώσεις, διαθεσιμότητα, διαφθορά και μείωση των δαπανών

Λίγο πριν από τις 8 το βράδυ της Παρασκευής (χθες) ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο των επαφών που έχει το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δεν έκανε δηλώσεις.

Εν τω μεταξύ η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αναδιαρθρώσεις στο κράτος, το σχέδιο για την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας εργαζομένων, η μείωση των δαπανών και η καταπολέμηση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα τίθενται σε πρώτο πλάνο από την κυβέρνηση.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, σήμερα (χθες) το πρωί  στο Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρεί να δώσει διπλό μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Από τη μια, επιδιώκοντας το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός εκπέμπει το σήμα ότι οι μεταρρυθμίσεις, που απορρέουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της και είναι προαπαιτούμενο από την Τρόικα για τη στήριξη προς την Ελλάδα, προχωρούν.

Παράλληλα, θέλει να αναδείξει την ανάγκη καλής συνεργασίας μεταξύ όλων των υπουργείων, σε ζητήματα, όπως οι αλλαγές στις υπηρεσίες του δημοσίου, ώστε να απομακρυνθεί η λογική του «όστρακου» ή των εσωτερικών τριβών απέναντι σε μειώσεις προσωπικού ή αρμοδιοτήτων λόγω των αναδιαρθρώσεων.

Από την άλλη, στον τομέα όπου είναι επικεφαλής ο κ. Μανιτάκης, επιδιώκεται να δοθεί το σήμα προς τους πολίτες ότι κάτι κινείται και οι όποιες αλλαγές θα ενισχύσουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα.

Η υπόθεση των μετατάξεων σε 2.043 θέσεις για τους 1891 υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν βγει σε διαθεσιμότητα εγγράφεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως σημαντική στην προσπάθεια που καταβάλλει να πείσει την κοινωνία ότι το σχέδιο κινητικότητας δεν σημαίνει απολύσεις.

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο τέτοιες εξελίξεις να θεωρηθούν ικανές για να κάμψουν την πεποίθηση ότι οι απολύσεις είναι προ των πυλών, με δεδομένο το ξεδίπλωμα του σχεδίου για την ένταξη σε διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα το 2013.

Με στόχο να κερδηθεί η κοινή γνώμη αλλά και να δοθούν επιχειρήματα για ένα πιο αποτελεσματικό δημόσιο, η κυβέρνηση φέρνει στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση.

Μάλιστα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη συνδέει με την κινητικότητα, αφού προβάλλει ότι σε συνδυασμό με την λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων οι επίορκοι θα οδηγηθούν τάχιστα στην έξοδο, ενώ θα διαμορφωθεί ασφυκτικό πλαίσιο, ώστε να αντιμετωπισθεί η παραβατικότητα στον δημόσιο τομέα.

Υπόμνημα αγροτών σε Σαμαρά

Εκτός προγράμματος συνάντηση με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών είχε ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Παρασκευής (χθες) στο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της ολιγόλεπτης συνάντησης, οι αγρότες του παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, εν όψει και της σύστασης μιας διυπουργικής επιτροπής με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη θέσπιση ζητημάτων, όπως το αγροτικό πετρέλαιο.

Οι αγρότες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ακρόαση που είχαν από τον πρωθυπουργό και μάλιστα επισήμαναν, πως ο Αντώνης Σαμαράς τούς δήλωσε πως είναι στο πλευρό του αγροτικού κόσμου και πως ο ίδιος γνωρίζει ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η μόνη πηγή εσόδων για την ανόρθωση της οικονομίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το