Πολιτική

Ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

 Ο Δ.Αβραμόπουλος με τον Αχ.Νταβούτογλου σε παλαιότερη συνάντησή τους
Ο Δ.Αβραμόπουλος με τον Αχ.Νταβούτογλου σε παλαιότερη συνάντησή τους

Αποκαλυπτικές πληροφορίες για τις προθέσεις της Τουρκίας περιέχει η ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας προς τον ΟΗΕ, με την οποία ενημερώνει για την παράνομη παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως αποκάλυψε το MEGA, στο κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το οικόπεδο 5033 -όπως το παρουσίασε η Τουρκία- βρίσκεται πολύ πλησίον του Καστελλόριζου και αγγίζει τα σημερινά χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων του νησιού, κάτι ακόμα πιο παράνομο από τις μέχρι σήμερα γνωστές αμφισβητήσεις της Άγκυρας.

Επιπλέον, το εν λόγω οικόπεδο αγγίζει και το νησί της Ρόδου στα 11,22 ναυτικά μίλια, κάτι που δείχνει ότι η Τουρκία δεν δέχεται ούτε τα 6, αλλά ούτε και τα 12 ναυτικά μίλια που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και όπως αφήνει να διαφανεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Άγκυρα προτίθεται να καταθέσει τη δική της ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε στην Άγκυρα.

Όπως φαίνεται, το θέμα θα πάρει διαστάσεις και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς το επόμενο βήμα για τη χώρα μας, εάν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία, είναι να καταθέσει αίτημα συζήτησης των προκλήσεων της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Προκλητική η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιδώσει στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση για το θέμα της παράνομης παραχώρησης εκ μέρους της Άγκυρας αδειών έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ΥΠΕΞ της γείτονος υποστηρίζει ότι οι άδειες που έδωσε στα οικόπεδα είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, τονίζει ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας “στερούνται στηρίγματος στο διεθνές δίκαιο” και προαναγγέλλει ότι η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχη ενέργεια ενώπιον του ΟΗΕ.

“Οι άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) αφορούν περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας μας, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών στις περιοχές αυτές. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της αυτών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο” αναφέρεται στην τουρκική ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση, η τουρκική πλευρά επισημαίνει ακόμη: “Καθώς προβαίνουμε στα αναγκαία βήματα για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και να αξιοποιούμε τους διαύλους διαλόγου που έχουν διαμορφωθεί με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων”.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι “η Ελλάδα έχει προβάλει τους εν λόγω ισχυρισμούς και σε διμερές επίπεδο για να δοθούν οι δέουσες απαντήσεις”.

Αντιπαράθεση

Κριτική στην κυβέρνηση ότι ενήργησε με καθυστέρηση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ για το θέμα της παράνομης παραχώρησης εκ μέρους της Άγκυρας αδειών έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι η ενέργεια της κυβέρνησης “έρχεται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, αφού έχουν περάσει επτά μήνες σχεδόν από την πρώτη τουρκική δήλωση που έθετε σε αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα”.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα “για τη γενικότερη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης”, επισημαίνοντας ότι τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και κόμματα της Βουλής αγνοούσαν τη χθεσινή ενέργεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση “οφείλει να μην εντάξει ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα σε εσωτερικά ‘πολιτικά παίγνια’ πιστεύοντας ότι έτσι θα βγει από το πλήρες πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει λόγω των εξοντωτικών μνημονιακών πολιτικών σε βάρος του ελληνικού λαού”.

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που σε ανακοίνωσή του σημείωσε:

“Ανακοινώσεις, όπως αυτή που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περιττές. Ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα, δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και απαιτούν το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συναίνεσης”.

“Ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής διπλωματίας, στους οποίους οι περισσότεροι συμφωνούμε, αποφασίζεται με γνώμονα, και μόνον, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων” καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το