Πολιτική

Οι «Πυρήνες» έστειλαν το «πακέτο» στον υπουργό Δικαιοσύνης;

Επαναλαμβάνεται σήμερα η δίκη των εννέα κατηγορουμένων

Η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του εμπρηστικού, όπως το χαρακτηρίζει, πακέτου με παραλήπτη τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, την περασμένη Τετάρτη.

Στο κείμενό της, που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο Indymedia, η οργάνωση κάνει εκτενή αναφορά στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στους «Πυρήνες», η οποία διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις φυλακές Κορυδαλλού.

«Ως την πιο ελάχιστη έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των μελών του πυρήνα φυλακής της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και στους αξιοπρεπείς συντρόφους στείλαμε εμπρηστικό πακέτο στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη ο οποίος είναι υπεύθυνος για την άρνηση του ενός εκ των δύο απαιτήσεων των συντρόφων για τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών της δίκης» αναφέρει το κείμενο.

Στο κείμενο χαρακτηρίζονται «ψέματα» τα περί «δήθεν ισχυρής εκρηκτικής ύλης» και σημειώνεται ότι «τα μέτρα προφύλαξης ήταν ίδια με αυτά των προηγούμενων 14 πακέτων ώστε να μην τραυματιστεί κάποιος άσχετος».

Σε άλλο σημείο της προκήρυξης η οργάνωση αναφέρει «πως από εδώ και πέρα ο παράνομος τομέας της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς θα συμμετέχει και αυτός στο Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο- Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία», αναφερόμενη σε ζητήματα που έθεσαν άλλες οργανώσεις και που «θεωρούμε πως εγκαινιάζουν ισχυρές βάσεις για το άνοιγμα ενός επαναστατικού διαλόγου μέσω δράσεων, αλλά και προτάσεων συντονισμού».

Στο μεταξύ στη σκιά της προκήρυξης, επαναλαμβάνεται σήμερα η δίκη των εννέα κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Την Παρασκευή, αναγνώστηκε βεβαίωση των φυλακών, σύμφωνα με την οποία οι πέντε από τους έξι κατηγορούμενους που κρατούνται δεν επιθυμούν να μεταχθούν και να παραστούν στη δίκη. Αντίθετα, η συγκατηγορούμενή τους, Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, δήλωσε με επιστολή της ότι επιθυμεί να παραστεί.

Όσον αφορά στην προκήρυξη της οργάνωσης, γίνεται εκτενής αναφορά στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στους «Πυρήνες».

«Ως την πιο ελάχιστη έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των μελών του πυρήνα φυλακής της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και στους αξιοπρεπείς συντρόφους στείλαμε εμπρηστικό πακέτο στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη ο οποίος είναι υπεύθυνος για την άρνηση του ενός εκ των δύο απαιτήσεων των συντρόφων για τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών της δίκης» αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.

Μολότοφ στα Εξάρχεια

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια, με αφορμή συναυλία αλληλεγγύης για τους μετανάστες, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αποκλείσει τις εισόδους του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα η συναυλία να ακυρωθεί.

Νεαροί που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ΕΜΠ άρχισαν να πετούν αντικείμενα και μολότοφ στους αστυνομικούς, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και προχώρησαν σε μία σύλληψη και δύο προσαγωγές. Από τα επεισόδια προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Κλειστές παραμένουν από το πρωί του Σαββάτου οι πύλες του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων. Την απόφαση έλαβαν οι πρυτανικές αρχές όταν πληροφορήθηκαν είχε προγραμματίσει πάρτι μέσα στο ίδρυμα και -σύμφωνα με πληροφορίες- υπήρξαν φόβοι πως στο κτίριο θα έβρισκαν καταφύγιο μετανάστες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πρυτανικές αρχές φοβήθηκαν πως στη διάρκεια της εκδήλωσης τόσο στο Πολυτεχνείο, όσο και στην ΑΣΟΕΕ ενδεχομένως να μετέβαιναν μετανάστες που φιλοξενούνται στο κτίριο Υπατία.

Για να αποφευχθούν εικόνες ανάλογες με εκείνες της Νομικής, οι πρυτανικές αρχές έστειλαν  ειδοποίηση στα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για το κλείσιμο των πυλών του Πολυτεχνείου ως τη Δευτέρα το πρωί, αποτρέποντας έτσι και την διεξαγωγή της εκδήλωσης, που είχε προγραμματισθεί για το βράδυ του Σαββάτου.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν τοποθετηθεί σε χώρους γύρω από το Πολυτεχνείο για να εμποδίζουν την είσοδο.

Μια σύλληψη και τρεις προσαγωγές έγιναν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ομάδες νεαρών επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων στην οδό Στουρνάρη, ενώ έβαλαν φωτιές και έκαψαν ένα ΙΧ αυτοκίνητο στην οδό Ζαΐμη. Οι ίδιοι επιτέθηκαν και σε όχημα της Πυροσβεστικής που έσβηνε τις φωτιές. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και απώθησαν τους νεαρούς, ενώ συνελήφθη ένας 30χρονος Έλληνας με την κατηγορία ότι πετούσε πέτρες.  Οι τρεις προσαχθέντες είναι αλλοδαποί και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους.

Στο μεταξύ ενέργεια παρακρατικών δυνάμεων χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης Σφενδόνα-Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στο στέκι τους, στην οδό Μακρυγιάννη 17 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
«Η ενέργεια αυτή είχε στόχο να φιμώσει όσους αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι με παρακρατικές μεθόδους θα κάμψουν το λαϊκό -νεολαιίστικο κίνημα και τις δυνάμεις που συμμετέχουν σ’ αυτό. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Σφενδόνα-Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, Κώστας Καμαρέτσος. Ο συγκεκριμένος χώρος γίνεται για δεύτερη φορά στόχος , καθώς αντίστοιχος εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην είσοδό του και το καλοκαίρι του 2009. Να σημειωθεί ότι από τη έκρηξη προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές στο Στέκι, ενώ έσπασαν τα τζάμια από τα γειτονικά κτίρια και καταστράφηκαν 3 αυτοκίνητα. Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία διενεργεί προανάκριση, η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο μηχανισμό με σωλήνα, πυρίτιδα και βραδύκαυστο φυτίλι.

Τραυμάτισαν

αστυνομικό

στη διάρκεια

καταδίωξης

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στη διάρκεια καταδίωξης στην περιφερειακή οδό Λειβαδιάς-Αράχωβας. Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση εντοπισμού των δραστών.

Όλα άρχισαν στις 11:45 το πρωί της Κυριακής, όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας Λειβαδιάς έκαναν σήμα για έλεγχο σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας Audi, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα.

Ο οδηγός του ΙΧ ανέπτυξε ταχύτητα και τότε το συμβατικό όχημα της αστυνoμίας και ένα περιπολικό της Τροχαίας άρχισαν να τον καταδιώκουν.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, ένας εκ των επιβατών του ΙΧ άρχισε να πυροβολεί με καλάσνικοφ εναντίον του αυτοκινήτου της αστυνομίας, με αποτέλεσμα ο οδηγός να τραυματιστεί στον αριστερό μηρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τραυματίας μεταφέρεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Αθήνα, αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Οι δράστες αφού εγκατέλειψαν το ΙΧ, τράπηκαν σε φυγή με άλλο αυτοκίνητο. Η αστυνομία εντόπισε το Audi και όπως διαπιστώθηκε ήταν κλεμμένο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το