Τοπικά

Ξυλοδαρμοί στις λαϊκές αγορές

Ξυλοδαρμούς και δράση μαφίας καταγγέλλουν μεταξύ άλλων οι παραγωγοί λαϊκών αγορών του Βόλου, που έθεσαν το πρόβλημα υπ’ όψιν του δημάρχου. Παράλληλα, τη Δευτέρα προχώρησαν σε αποκλεισμό της Εφορίας του Βόλου (Δ.Ο.Υ. Α-Β), διαμαρτυρόμενοι για τη χρήση ταμειακών μηχανών που τους έχει επιβληθεί.

Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών απέκλεισαν συμβολικά για τρεις ώρες τη Δ.Ο.Υ. Βόλου, διαμαρτυρόμενοι για τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν ύστερα από ελέγχους του ΣΔΟΕ και αφορούσαν στη μη χρήση ταμειακών μηχανών. Οι παραγωγοί, που συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. κ. Τσαμπρινό, τόνισαν ότι δεν είναι έμποροι, για να φορολογούνται και δεύτερη φορά, παρά μόνον παραγωγοί που φορολογούνται ήδη στο χωράφι. Μάλιστα προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών, να χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές με μηδενικό ωστόσο ΦΠΑ, καθώς, όπως τονίζουν, δεν παίρνουν επιστροφή ΦΠΑ, όπως οι υπόλοιποι αγρότες.

Κατόπιν επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Βόλου, όπου αρχικά συναντήθηκαν με την αντιδήμαρχο κ. Νατάσα Οικονόμου και κατόπιν με το δήμαρχο κ. Π. Σκοτινιώτη, από τον οποίο και ζήτησαν μέτρα, για την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μαγνησίας κ. Απ. Τσακανίκας, «πρόσφατα σημειώθηκαν ακόμη και ξυλοδαρμοί από διάφορους παράνομους, εις βάρος συναδέλφων μας στη λαϊκή του Σαββάτου στην οδό Νικηταρά και στη λαϊκή της Δευτέρας στην οδό Ευφραιμίδου».

Είναι χαρακτηριστικό το υπόμνημα που κατέθεσαν υπ’ όψιν του Δημάρχου οι παραγωγοί λαϊκών αγορών: «Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, διότι εδώ και δύο χρόνια, που είσαστε Δημοτική Αρχή, δεν έχετε ασχοληθεί καθόλου με τα προβλήματα των λαϊκών αγορών, αλλά αντιθέτως πήρατε απόφαση για αλλαγή δύο δρόμων, οι οποίοι δεν ενοχλούν περιοίκους. Ενώ για τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν και κατά την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία δεν είχε ασχοληθεί, δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα. Εμείς, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, είμαστε αυτοί που ζητάμε επιτακτικά, χρόνια τώρα, την καλή και εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών, με τη μικρότερη δυνατή όχληση των περιοίκων, έτσι ώστε οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες τους να ’ναι ελάχιστες έως και μηδαμινές. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Έχει χαθεί κάθε έλεγχος. Τα πάντα είναι ανεξέλεγκτα. Πρόσφατα παραδείγματα τα επεισόδια στη λαϊκή του Σαββάτου στην οδό Νικηταρά και στη λαϊκή αγορά της Δευτέρας στην οδό Ευφραιμίδου στη Ν. Ιωνία. Αυτό το φαινόμενο πρέπει να σταματήσει άμεσα, προτού θρηνήσουμε θύματα,

Οι προτάσεις που σας κάνουμε για την καλύτερη λειτουργία των λαϊκών αγορών είναι:

-Να δοθεί το Σάββατο χώρος για λαϊκή αγορά στα είδη ένδυσης και υπόδησης, έτσι ώστε και αυτοί να δουλεύουν στο δικό τους χώρο και ο Δήμος Βόλου να εισπράττει και εμάς να μην ενοχλούν.

-Αστυνόμευση για τους πλανόδιους και χωρίς άδεια (τσιγγάνους, Κινέζους, Πακιστανούς).

-Σήμανση δρόμων (χώρος λαϊκής αγοράς).

-Διαγράμμιση δρόμων.

-Τουαλέτες.

-Παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

-Και επειδή οι καιροί που περνάμε όλοι μας είναι δύσκολοι, πρέπει να εφαρμοσθεί ο Νόμος 17 αρ. 1023/1980 για το ημερήσιο δικαίωμα, που πρέπει ο Δήμος να το εισπράττει σε καθημερινή βάση και όταν ο παραγωγός είναι παρών.

-Προτείνουμε επίσης όταν χηρεύει κάποια θέση στο κέντρο της λαϊκής, να υπάρχει η δυνατότητα σε όσους συναδέλφους παραγωγούς επιθυμούν, να ’χουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν.

-Προτείνουμε ακόμη όπου υπάρχει κενός χώρος, να ’χουν το δικαίωμα οι παραγωγοί να καταλαμβάνουν μέχρι πέντε μέτρα. Και αυτό γιατί εμείς είμαστε αναγκασμένοι να πουλάμε προϊόντα είτε έχουν ζήτηση είτε δεν έχουν. Επειδή ακριβώς οι λαϊκές έχουν δημιουργηθεί για τους παραγωγούς. Και όλα αυτά προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να μπορέσουμε να ομαλοποιήσουμε το χώρο των λαϊκών αγορών, ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να γίνουν οι λαϊκές αγορές πρότυπο».

 

Συμβολικός αποκλεισμός της ΤτΕ

Σε συμβολικό αποκλεισμό της  Τράπεζας της Ελλάδος θα προχωρήσουν σήμερα οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι-μέλη της ΟΕΒΕ Μαγνησίας, αντιδρώντας στα νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου. Ο αποκλεισμός θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί και καλούνται να συμμετάσχουν έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες, με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους.

 

ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το