Τοπικά

Νομιμοποίηση μικρών λιμανιών στο Νότιο Πήλιο

Στη νομιμοποίηση, των εντός των διοικητικών της ορίων, μικρών λιμανιών είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου

 

Ποσό συνολικού ύψους 500.000 ευρώ είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στο υπουργείο Οικονομικών η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, προκειμένου να πετύχει τη νομιμοποίηση μικρών λιμανιών στα διοικητικά της όρια και τη δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών ανάπτυξης και αποκατάστασης. Πρόκειται για μουράγια που κατασκευάστηκαν πριν από πολλά χρόνια, χωρίς την έγκριση και την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών. Στο μεταξύ, την έγκριση νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να καθίστανται εφικτές μικρές παρεμβάσεις στον αιγιαλό με την υποβολή τεχνικής μελέτης και την έγκριση της εκτέλεσης των εργασιών από επιτροπή, αποτελούμενη από τη Δημοτική Αρχή, το Λιμεναρχείο και την Κτηματική Υπηρεσία, διεκδικεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου.

Στη νομιμοποίηση των εντός των διοικητικών της ορίων μικρών λιμανιών είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου.

Ωστόσο, υπό τις παρούσες τουλάχιστον συνθήκες μια τέτοια προοπτική φαντάζει αδύνατη, καθώς το υπουργείο Οικονομικών καλεί τη Δημοτική Αρχή να καταβάλει το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ, προκειμένου τα μικρά λιμάνια της να καταστούν νόμιμα.

Από το Δήμο προκύπτει ότι το συγκεκριμένο ποσό είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί και από την πλευρά του καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να πειστεί το αρμόδιο υπουργείο να εγκρίνει τη νομιμοποίηση με την καταβολή ενός αντίστοιχου συμβολικού.

Πρόκειται για μουράγια, τα έχουν κατασκευαστεί ως επί το πλείστον σε περιοχές όπως είναι τα Καλά Νερά, η Κάτω Γατζέα, η Άφησσος, το Χόρτο, ο Κατηγιώργης και το Τρίκερι.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, τα μικρά λιμάνια κατασκευάστηκαν πριν από 100 περίπου χρόνια, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.

Πριν από πέντε χρόνια ζητήθηκε από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους να καταβάλουν ένα μικρότερο ποσό και να υποβάλουν στο αρμόδιο Υπουργείο τεχνικές μελέτες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη νομιμοποίηση των μικρών λιμανιών.

«Όλα έγιναν όπως το υπουργείο Οικονομικών ζητούσε πριν από πέντε χρόνια» επισημαίνει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνας «ωστόσο η νομιμοποίηση από την πλευρά του των μικρών λιμανιών καθυστερούσε χαρακτηριστικά. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε πως είμαστε υποχρεωμένοι ως Δημοτική Αρχή να καταβάλουμε στο υπουργείο Οικονομικών ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ για τη νομιμοποίηση των μικρών λιμανιών μας. Είναι παράνομα και πρέπει να πληρώσουμε πρόστιμο για τη νομιμοποίησή τους. Ωστόσο, το ποσό των 500.000 ευρώ που μας ζητείται είναι απαγορευτικό για τα δεδομένα του Δήμου μας. Ζητούμε από το αρμόδιο υπουργείο να θεσπίσει ένα συμβολικό ποσό, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε την εκκρεμότητα. Πρόκειται για μουράγια που κατασκευάστηκαν πριν από 100 χρόνια παράνομα, χωρίς άδεια. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο για το μικρό λιμάνι της Αφήσσου απαιτείται ποσό της τάξης των 60.000 ευρώ» αναφέρει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου.

Αιγιαλός

Την έγκριση νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να καθίστανται δυνατές μικρές παρεμβάσεις στον αιγιακό, κυρίως επιδιορθώσεις ζημιών που προκαλούνται σε λιμάνια από την έντονη θαλασσοταραχή και τους ισχυρούς ανέμους, με την υποβολή τεχνικής μελέτης και την έγκριση από επιτροπή που θα αποτελείται από τον εκάστοτε δήμαρχο, το λιμενάρχη και την Κτηματική Υπηρεσία, διεκδικεί από την Κεντρική Διοίκηση η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου.

«Η εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών επιδιόρθωσης ζημιών που προκαλούνται στα λιμάνια από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες» τονίζει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνας «μπλέκει στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας. Συνέπεια είναι να μην έχουμε τη δυνατότητα άμεσης επιδιόρθωσης των ζημιών και τα λιμάνια μας να κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή. Διεκδικούμε τη δυνατότητα εκτέλεσης μικρών παρεμβάσεων στα λιμάνια μας, όπου και όταν είναι απαραίτητο. Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την έγκριση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα επιτρέπει τις μικρές παρεμβάσεις με την υποβολή τεχνικής μελέτης και την έγκριση από επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τον εκάστοτε δήμαρχο, το λιμενάρχη και την Κτηματική Υπηρεσία. Με το ισχύον καθεστώς δεν μας επιτρέπεται να προχωρούμε σε μικρές παρεμβάσεις στα λιμάνια μας, όταν σημειώνονται ζημιές από την έντονη θαλασσοταραχή και τους ισχυρούς ανέμους. Εκτιμούμε ότι Πολιτεία μπορεί και πρέπει να εξετάσει την πρότασή μας» καταλήγει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το