Photo Gallery, Τοπικά

Ναυαγοί έμειναν όλη νύχτα γαντζωμένοι στα βράχια στο ερημονήσι Μ. Αδέλφι

 


Τα ερημονήσια Δύο Αδέλφια (Μικρό και Μεγάλο) κοντά στην Αλόννησο

 

 

Οικογένεια Αυστριακών διασώθηκε από λιμενικούς της Αλοννήσου κάτω από επικίνδυνες συνθήκες

 

Το ζευγάρι των Αυστριακών, που έζησε μια απίστευτη περιπέτεια κοντά στην Αλόννησο

 

 

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε λόγω θυελλωδών ανέμων 

 

 

 

 

Κινηματογραφική διάσωση τετραμελούς οικογένειας Αυστριακών, κάτω από πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, σημειώθηκε χθες νωρίς το πρωί στο ερημονήσι Μεγάλο Αδέλφι, που απέχει πέντε ναυτικά μίλια από την Αλόννησο. Το ιστιοπλοϊκό σκάφος, στο οποίο επέβαινε η οικογένεια, τσακίστηκε πάνω στα βράχια της ακτής. Μόλις και μετά βίας κατάφεραν και οι τέσσερις να γαντζωθούν στα βράχια για να μην παρασυρθούν από το σκάφος που βυθιζόταν. Παρέμειναν εκεί όλη τη νύχτα της Τετάρτης, για να διασωθούν τελικά λίγο μετά τις 6 το πρωί της Πέμπτης σε μία ηρωική επιχείρηση λιμενικών του σταθμού Αλοννήσου. Οι τέσσερις διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και διαμένουν σε ξενοδοχείο του νησιού για να ξεκουραστούν και να συνέλθουν από την ταλαιπωρία και τη μεγάλη αγωνία που πέρασαν.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

Στιγμές απίστευτης αγωνίας έζησε οικογένεια Αυστριακών, που πέρασε τη νύχτα της Τετάρτης γαντζωμένη, στην κυριολεξία, στα βράχια της ακτής στο ερημονήσι Μεγάλο Αδέλφι. Η τετραμελής οικογένεια – ο άντρας ηλικίας 44 ετών, η σύζυγός του 42 και τα δύο παιδιά τους, ένα αγόρι 17 και ένα κορίτσι 16 ετών – επέβαινε σε ιστιοπλοϊκό σκάφος, που είχε νοικιάσει από το Αχίλλειο Πτελεού για να κάνει κρουαζιέρα στις Σποράδες. Προχθές το απόγευμα «έδεσαν» σε όρμο, στα βόρεια από το Μεγάλο Αδέλφι. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως οκτώ μποφόρ. Η επιλογή του συγκεκριμένου όρμου – όπως αναφέρουν έμπειροι ναυτικοί – λόγω άγνοιας και απειρίας ενδεχομένως του Αυστριακού ήταν πολύ κακή για τις προχθεσινές καιρικές συνθήκες. Οι θυελλώδεις άνεμοι, εντάσεως 8-9 μποφόρ, είχαν ως αποτέλεσμα να σπάσουν την άγκυρα και να παρασύρουν το ιστιοπλοϊκό σκάφος, το οποίο κτύπησε με μεγάλη ορμή στα βράχια στο ερημονήσι. Το σκάφος υπέστη μεγάλη ζημιά και μέσα σε λίγη ώρα βυθίστηκε. Η τετραμελής οικογένεια μόλις και μετά βίας κατάφερε να φτάσει στην ακτή. Το περιστατικό, χρονικά, υπολογίζεται ότι σημειώθηκε γύρω στις 10 το βράδυ, ίσως και αργότερα.

Ο λιμενικός σταθμός Αλοννήσου έλαβε σήμα για το ατύχημα από το Θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας στις 2.30 περίπου τα ξημερώματα και αμέσως κινητοποιήθηκε. Όπως αναφέρθηκε, ενδεχομένως πριν βυθιστεί το σκάφος, είχαν ενεργοποιήσει το μηχανισμό εκπομπής κινδύνου, που κτύπησε στο θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ.

Επειδή η μετάβαση με το φουσκωτό σκάφος του λιμενικού σταθμού ήταν αδύνατη, ζητήθηκε η συνδρομή του εφοπλιστή κ. Πριόβολου, ο οποίος διαθέτει κατάλληλο σκάφος και βρίσκεται στο νησί. Το ιδιωτικό σκάφος διατέθηκε, μαζί με τον έμπειρο καπετάνιο του κ. Γιώργο Κυριαζή. Το σκάφος με τους λιμενικούς κατευθύνθηκε στο σημείο του ναυαγίου για την περισυλλογή των ναυαγών. Κατέπλευσε γύρω στις τρεις τα ξημερώματα. Δεν μπόρεσε όμως να πλησιάσει την ακτή καθώς λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής αυτό κρίθηκε πολύ επικίνδυνο. Αποφασίστηκε η επιστροφή στην Αλόννησο.

Επέστρεψαν στις 6 το πρωί. Με μία κινηματογραφική, κυριολεκτικά, επιχείρηση κατάφεραν να σώσουν τα τέσσερα άτομα, τα οποία μετέφεραν σε ξενοδοχείο της Αλοννήσου. Η ένταση των ανέμων είχε πέσει. Ήταν στα έξι μποφόρ. Το ιδιωτικό σκάφος παρέμεινε 10 μέτρα από την ακτή και ένα μικρό βαρκάκι με τους διασώστες πλησίαζε τα βράχια και έπιανε έναν-έναν τους ναυαγούς. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε μέσα σε 20 λεπτά. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, έπρεπε να γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα για να μην προκύψει κίνδυνος και για τους διασώστες και τα σκάφη.

Οι Αυστριακοί μεταφέρθηκαν αρχικά στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου όπου τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, καθώς ήταν ταλαιπωρημένοι, κουρασμένοι και  εξαντλημένοι από τη μεγάλη αγωνία. Αλλά και χαρούμενοι που σώθηκαν. Φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο του κ. Παν. Βλάικου.

Ιδιαίτερα δύσκολο και επικίνδυνο περιστατικό διάσωσης χαρακτήρισαν την επιχείρηση οι λιμενικοί του νησιού. Στην επιχείρηση πήραν μέρος τρεις λιμενικοί.

Οι Αυστριακοί είχαν νοικιάσει το ιστιοπλοϊκό σκάφος – «Biene» μήκους 10,25 μέτρων – από την περιοχή του Αχιλλείου. Η ενοικίαση έγινε για το χρονικό διάστημα από 30 Ιουλίου έως 13 Αυγούστου. Από εκεί έχουν νοικιαστεί άλλα 19 σκάφη από παρέες Αυστριακών για κρουαζιέρες στα νησιά.

Χθες εκπρόσωπος της εταιρείας ενοικίασης μετέβη στην Αλόννησο, συναντήθηκε με την οικογένεια, ενώ παράλληλα αρχίζουν οι διαδικασίες ανέλκυσης του σκάφους.

Οι διασωθέντες, όπως και η εκπρόσωπος της εταιρείας Εcker Yachting Hellas κ. Αντωνία Αραπίτσα εκφράζουν (μέσω της εφημερίδας) τις ευχαριστίες τους προς τους λιμενικούς και το Δήμο της Αλοννήσου. Οι λιμενικοί έσωσαν τη ζωή τους – όπως τονίζουν οι διασωθέντες – ενώ ο Δήμος καλύπτει τη φιλοξενία τους μέχρι να συνέλθουν από την περιπέτειά τους.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το