Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Νέα μέτρα από νέα κυβέρνηση

Δήλωσε ο Ευαγ. Βενιζέλος και τόνισε σχετικά ότι «νιώθω εξουθενωμένος, όχι απλώς καταβεβλημένος»

Επεσήμανε τις διαφωνίες που είχε εκφράσει για την οικονομική πολιτική πριν αναλάβει υπουργός Οικονομικών

Αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο να επωμισθεί ο ίδιος την απόφαση λήψης νέων εισπρακτικών μέτρων εμφανίστηκε τη Δευτέρα (χθες) ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας κυρίους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

 

«Νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πάρουμε» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2011 όπως έχει προβλεφθεί δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Αν καταγραφούν αποκλίσεις θα δούμε τι πρέπει να γίνει. Δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή να αναλάβω αυτό το φορτίο. Πρέπει να το αναλάβει η κυβέρνηση μετά από νωπή εντολή του λαού» σημείωσε.

 

Στη διάρκεια της συνέντευξης δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του κ. Βενιζέλου στις διαφωνίες που είχε εκφράσει για την οικονομική πολιτική πριν αναλάβει υπουργός Οικονομικών. «Νιώθω εξουθενωμένος, όχι απλώς καταβεβλημένος» ανέφερε ο Υπουργός απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου.

 

Σε ερώτημα τι θα πράξει σε περίπτωση που η τρόικα ζητήσει νέα μέτρα τον Ιανουάριο, ως προϋπόθεση για τη δόση των 89 δισ. ευρώ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση συνολικά».

 

Αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο υπουργός είπε ότι  η χώρα δεν μπορεί να εισέλθει σε προεκλογική περίοδο πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος σε ό,τι αφορά την λαϊκή εντολή και τον χρόνο διεξαγωγής εκλογών δήλωσε ότι οι εκλογές στη χώρα δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και οριστικοποιηθεί το νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 130 δισ. ευρώ της χώρας.

 

«Δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί στην ένταση μιας προεκλογικής περιόδου, ενώ έχουμε να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες», είπε ο κ. Βενιζέλος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

Σήμερα (χθες) , ξεκίνησαν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τις τράπεζες για το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας, ύψους 130 δισ. ευρώ, καθώς και το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI.

 

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «δύσκολες» τις συζητήσεις.

 

«Οι συζητήσεις είναι κρίσιμες και δύσκολες», δήλωσε ο υπουργός.  «Η χώρα καλείται να λάβει σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις και δεν υπάρχει περιθώριο για καμία περίσπαση».

 

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου είναι για την Ελλάδα πιο πειστική από αυτές των προηγούμενων Συνόδων και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συστρατευθούν με την κυβέρνηση.

 

Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα προσαρμογής που θα συνοδεύσει την νέα δανειακή σύμβαση ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η πέμπτη αναθεώρηση του ισχύοντος προγράμματος είναι η βάση της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί την Τρίτη (σήμερα) με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ο κ. Βενιζέλος δεν διέψευσε τα σενάρια για αποκλίσεις στον Προϋπολογισμό του 2011. Είπε ότι είναι κρίσιμος και δύσκολος και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η εκτέλεσή του κατά το τελευταίο τρίμηνο συνέπεσε δυστυχώς με μια φάση πολύ μεγάλης αβεβαιότητας».

 

Παρότι ξεκαθάρισε ότι «η τρόικα δεν ζήτησε νέα μέτρα» στη συνάντηση της Δευτέρας (χθες) οι πάντες στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι το δίλημμα αργά η γρήγορα θα τεθεί, το πιθανότερο τον Ιανουάριο. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η παρούσα ηγεσία θα ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές εκκρεμότητες ωστόσο δεν θα προχωρήσει σε νέα εισπρακτικά μέτρα.

 

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ή ύφεση που έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει σπάσει» πρόσθεσε και τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, να πληρωθούν οι μεγάλοι ανάδοχοι του Δημοσίου και να διοχετεύσουν το χρήμα στις μικρότερες επιχειρήσεις.

 

Οι επικεφαλής της τρόικας είχαν τη Δευτέρα (χθες) μακρά σύσκεψη με επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών κατά την οποία εξετάσθηκαν οι εκκρεμότητες του υπάρχοντος προγράμματος. Η ελληνική πλευρά καλείται να κλείσει την «τρύπα» των 2,5 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα υπάρξει στον Προϋπολογισμό του 2011 ως το τέλος Φεβρουαρίου 2012 με την είσπραξη όλων των εσόδων που αντιστοιχούν στο 2011.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Βενιζέλος έκανε έκκληση στους πολίτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και σημείωσε πως αν υπάρξει «λευκή απεργία» στον μηχανισμό τότε υπάρχει κίνδυνος για τη μη επίτευξη των στόχων.

 

«Αν καταγραφούν αποκλίσεις πρέπει να δούμε τι θα γίνει» είπε. Η τρόικα αναμένεται να ολοκληρώσει την παρουσία της την Παρασκευή αφότου ολοκληρώσει κύκλο επαφών με βασικά Υπουργεία, την Τράπεζα της Ελλάδος και εκπροσώπους των τραπεζών.

 

Μαζί νέο μνημόνιο και PSI

Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση εντός του Ιανουαρίου και παραλλήλως να κλείσει η συμφωνία με τις τράπεζες για το «κούρεμα» των ομολόγων. «Θέλω να ελπίσω ότι μετά τη συνάντηση και με τον κ. Νταλάρα (σ.σ.: τον επικεφαλής του IIF) θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ενιαίο χρονοδιάγραμμα» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

 

Εφεδρεία – καταργήσεις οργανισμών

Τα προβλήματα κατά την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, η αργή πρόοδος για την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών και η διαφαινόμενη καθυστέρηση για την προετοιμασία του νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τις εκκρεμότητες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, βρίσκονται ήδη στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα.

 

Για το θέμα της εφεδρείας ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα, ενώ για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών ανέφερε ότι θα υπάρξουν διατάξεις στο υπό κατάρτιση (νέο) πολυνομοσχέδιο. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για το ΕΣΠΑ και ρυθμίσεις για τις φαρμακευτικές δαπάνες.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το