Photo Gallery, Πολιτική

Νέα κυβέρνηση με σφραγίδα ΝΔ

Ορκίστηκε χθες αφού προηγήθηκαν «καραμπόλες» για τη συγκρότησή της

17 υπουργοί, 7 αναπληρωτές και 14 υφυπουργοί μετέχουν στη νέα κυβέρνηση που σχημάτισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και αναλαμβάνει καθήκοντα στην κρισιμότερη στιγμή για την Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση.

Στόχος της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα (χθες), μετά από «καραμπόλες»,  είναι να αναθεωρήσει όρους του μνημονίου χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Στην κυβέρνηση που στηρίζουν τα τρία κόμματα, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη και συγκεκριμένα τα 29 από τα 39 προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και είναι κατά βάση πολιτικά πρόσωπα. Τα εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης προτάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Tα μέλη της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (χθες)  στο προεδρικό μέγαρο και στις πρώτες δηλώσεις τους τόνισαν ότι είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν σκληρά για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

“Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και η ανάκαμψη του ελληνικού λαού” είχε πει νωρίτερα προσερχόμενος στο προεδρικό ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο λίγο αργότερα τόνισε “θα πετύχουμε όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε ο πιο αυστηρός κριτής του έργου μας”.

Με ενδιαφέρον πλέον αναμένονται οι προγραμματικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν τη μείωση κατά 20% της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, την κατάργηση βουλευτικής σύνταξης για νεοεισερχόμενους βουλευτές και τον ορισμό πλαφόν για τους παλαιότερους, τον αναδρομικό έλεγχο Πόθεν Έσχες όλων των πολιτικών και των αρχηγών και τη δήμευση περιουσιών για τις περιπτώσεις που αυτές δεν δηλώνονται στην εφορία.

Τα μέλη της κυβέρνησης

Στη νέα κυβέρνηση, που στηρίζεται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει ο Δημήτρης Σταμάτης, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναλαμβάνει ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης και υφυπουργός τοποθετείται ο βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, με αναπληρωτή υπουργό τον Αρεοπαγίτη και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και εισαγγελέων Χαράλαμπο Αθανασίου, που είχε τοποθετηθεί στη 2η θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ.

Το “τιμόνι” του υπουργείου Οικονομικών θα κρατήσει ο καθηγητής Βασίλης Ράπανος, που εγκαταλείπει τη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας. Αναπληρωτής υπουργός θα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας, από το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, και υφυπουργός θα αναλάβει το πρώην στέλεχος της εταιρείας KPMG, δικηγόρος Γιώργος Μαυραγάνης, με πεδίο ευθύνης πιθανότατα τον τομέα των εσόδων.

Στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται υπουργός ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, με υφυπουργό το πρώην ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δημήτρη Κούρκουλα.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο αρμόδιος τομεάρχης ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος θα είναι νέος υπουργός, με υφυπουργούς όμως δύο πρώην ανώτατους αξιωματικούς: Τον ναύαρχο ε.α. Δημήτρη Ελευσινιώτη και τον στρατηγό ε.α. Παναγιώτη Καράμπελα.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών τοποθετείται υπουργός ένα ακόμα κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης, με αναπληρωτή υπουργό τον βουλευτή της ΝΔ Σταύρο Καλογιάννη και υφυπουργούς τον Νότη Μυταράκη και τον Θανάση Σκορδά, μέχρι σήμερα γενικό διευθυντή του κόμματος της ΝΔ.

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου -που ανασυστήνεται- αναλαμβάνει ο “γαλάζιος” βουλευτής Χίου Κώστας Μουσουρούλης με υφυπουργό τον εφοπλιστή Γιώργο Βερνίκο, γνωστό και για τη σημαντική αντιδικτατορική του δράση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναλαμβάνει ο καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος, με αναπληρωτή υπουργό τον βουλευτή της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη και υφυπουργό τον Ασημάκη Παπαγεωργίου, πρώην πρόεδρο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Στο υπουργείο Παιδείας -που συνενώνεται με το υπουργείο Πολιτισμού- υπουργός αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με αναπληρωτή υπουργό τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα και υφυπουργό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεόδωρο Παπαθεοδώρου. Υφυπουργός Αθλητισμού αναλαμβάνει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ιωαννίδης.

Στην… ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Εργασίας θα καθήσει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, με υφυπουργό τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Νίκο Νικολόπουλο.

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναλαμβάνει ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, με αναπληρωτή υπουργό τον αρμόδιο τομεάρχη Μάριο Σαλμά, αλλά και υφυπουργό την καθηγήτρια Ιατρικής Φωτεινή Σκοπούλη.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο καθηγητής Αθανάσιος Τσαφτσάρης, με υφυπουργό τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, βουλευτή της ΝΔ.

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικιαωμάτων τη θέση του υπουργού τοποθετείται ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αντώνης Ρουπακιώτης, με υφυπουργό τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη.

Το υπουργείο Τουρισμού αναλαμβάνει η βουλευτής και αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το επανασυσταθέν υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης αναλαμβάνει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου.

Ποια πρόσωπα πρότεινε το ΠΑΣΟΚ

Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ αποτελούν:

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαφτσάρης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος

Ο υφυπουργός Άμυνας Δημήτρης Ελευσινιώτης

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και

Ο υφυπουργός εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιώργος Βερνίκος.

Ποια πρόσωπα πρότεινε η ΔΗΜΑΡ

Προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς στη νέα κυβέρνηση είναι:

Ο υφυπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, τον οποίο όμως φέρεται να πρότεινε και το ΠΑΣΟΚ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και

Η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το