Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μόλις πέντε θέσεις επικουρικών γιατρών

Ενώ είχαν ζητηθεί 21 για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες στο Νοσοκομείο Βόλου
Ενώ είχαν ζητηθεί 21 για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες στο Νοσοκομείο Βόλου

 

Μόλις πέντε από τις 21 θέσεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού που είχαν ζητηθεί, ενέκρινε τελικά το υπουργείο Υγείας για το Νοσοκομείο Βόλου. Μάλιστα δεν περιλαμβάνεται η μία θέση γαστρεντερολόγου που έχει άμεση ανάγκη το Νοσοκομείο, καθώς αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται μόνο μία γιατρός αυτής της ειδικότητας, ενώ τα περιστατικά είναι πολλά.

Στην πρόσληψη 405 επικουρικών γιατρών προχωρεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε συγκεντρώσει τα αιτήματα των Υγειονομικών Περιφερειών σχετικά με τις ανάγκες που έχουν σε προσωπικό.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 22 Μαΐου και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κινηθούν άμεσα υποβάλλοντας τα σχετικά δικαιολογητικά. Ο επικουρικός γιατρός εργάζεται σε ένα Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας για ένα χρόνο.

Στο Νοσοκομείο Βόλου υπήρχε η ελπίδα ότι θα καλύπτονταν πολλά κενά λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων γιατρών τα τελευταία χρόνια. Συνολικά από το «Αχιλλοπούλειο» ζητήθηκαν 21 θέσεις επικουρικών γιατρών. Η Υγειονομική Περιφέρεια παρέλαβε το αίτημα και το προώθησε στο υπουργείο Υγείας. Ωστόσο το υπουργείο ενέκρινε μόνο το 25% των θέσεων που ζήτησε το Νοσοκομείο Βόλου, αφού συνολικά θα τοποθετηθούν πέντε επικουρικοί γιατροί, οι οποίοι λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών διαδικασιών αναμένεται να αρχίσουν την εργασία από τον Ιούνιο.

Οι πέντε θέσεις αφορούν από μία θέση ΩΡΛ, Ουρολογίας, Οφθαλμολογίας, Παθολογίας-Αιματολογίας και Παθολογίας-Ογκολογίας.

Στο Νοσοκομείο επικρατεί προβληματισμός για το χαμηλό αριθμό θέσεων επικουρικών γιατρών. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι ίσως το υπουργείο προκηρύξει άλλες 400 θέσεις επικουρικών γιατρών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη μη έγκριση μιας θέσης γαστρεντερολόγου. Στο Νοσοκομείο εργάζεται μόνο μία γαστρεντερολόγος και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγεθος των περιστατικών που εμφανίζονται καθημερινά.

Μάλιστα η διοίκηση του ιδρύματος είχε συμπεριλάβει την πρόσληψη γαστρεντερολόγου στις πρώτες θέσεις της λίστας εκτιμώντας ότι είναι άμεση ανάγκη η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Με τις πέντε θέσεις που εγκρίθηκαν, θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην ΩΡΛ Κλινική, αλλά και στο Τμήμα Χημειοθεραπείας, όπου εργάζεται μόνο ένας ογκολόγος-παθολόγος. Επίσης «ανάσα» θα δοθεί και στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες ταλαιπωρούνται από τη μείωση του ιατρικού προσωπικού. Παράλληλα θα μπορεί να λειτουργήσει πιο ομαλά το Οφθαλμολογικό Τμήμα.

Συγχρόνως η διοίκηση έχει κάνει ενέργειες για την απόσπαση ή και μετακίνηση γιατρών από άλλα Νοσοκομεία προς το «Αχιλλοπούλειο», όπως ενός γιατρού με ειδικότητα ΩΡΛ από το Νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Συνολικά η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας έλαβε 30 θέσεις επικουρικών γιατρών, εκ των οποίων έξι εγκρίθηκαν για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, από πέντε για το «Αχιλλοπούλειο», το Κοτλιμπάνειο Λάρισας και το Νοσοκομείο της Λαμίας, και οι υπόλοιπες μοιράστηκαν στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιάννης Ντόκος τόνισε πως «ο αριθμός των πέντε θέσεων επικουρικών γιατρών δεν μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν στο Νοσοκομείο. Μάλιστα δεν εγκρίθηκε και θέση με ειδικότητα για γαστρεντερολόγου όπως ζητούσαμε επιτακτικά. Οι ενέργειες και οι επαφές για την κάλυψη των αναγκών θα συνεχιστούν».

Στο μεταξύ πληρώθηκαν για τις εφημερίες Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ στις 14 Μαΐου, όπως τονίστηκε από τη διοίκηση, θα πληρωθεί και το υπόλοιπο επιστημονικό προσωπικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το