Όφις έδηξε Θεσσαλόν

Παραπολιτικά 9/5/2013

Αστοχίες

Ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου θέτει με έγγραφό του προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα ζήτημα που προκύπτει σχεδόν στην εκτέλεση κάθε δημόσιου έργου: Τα λάθη και τις παραλείψεις ή τις αστοχίες που δεν καταγράφει η μελέτη ενός έργου και διαπιστώνονται στην πράξη, δηλαδή κατά την εκτέλεσή του. Στην προκειμένη περίπτωση ο γραμματέας του Συμβουλίου αναφέρεται στην κατασκευή του τρίτου τμήματος του περιφερειακού δρόμου, από την Γορίτσα μέχρι τα Αστέρια Αγριάς. Το συγκεκριμένο δε έργο, έχει πολλές ελλείψεις και αστοχίες και αυτό το είδαμε όλοι στην εκτέλεση και στο τμήμα που έχει – υποτίθεται – κατασκευαστεί.

Η εφαρμογή μελέτης – κατασκευής δεν επιτυγχάνεται στα περισσότερα έργα που κατασκευάζονται για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα που – θεωρητικά τουλάχιστον- το γνωρίζουν και το σχολιάζουν οι πάντες. Ειδικά οι σχετικοί με τα έργα. Όμως, επί της ουσίας, δεν έχουν γίνει σοβαρές παρεμβάσεις ή αλλαγές επί της διαδικασίας που θα βελτίωναν την κατασκευή σε σχέση με τη μελέτη. Δυστυχώς, πολλά και μεγάλα έργα – που εξυπηρετούν χιλιάδες χρήστες – ανά την Ελλάδα, έχουν τεράστιες αστοχίες, οι οποίες θέτουν ακόμη και σε κίνδυνο τη ζωή των χρηστών. Πολλές οι «παραφωνίες» σε τμήματα της εθνικής οδού. Από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις, η ΠΑΘΕ, στο Νομό Λάρισας, λίγο πριν την είσοδο στην κοιλάδα των Τεμπών. Ο δρόμος διπλής κυκλοφορίας με διάζωμα ξαφνικά στενεύει και γίνεται διπλής κατεύθυνσης… Στο σημείο μάλιστα αυτό έχουν σημειωθεί πολλά θανατηφόρα ατυχήματα και εισαγγελικές παρεμβάσεις. Εκ των υστέρων ωστόσο…

Είναι καιρός να εξεταστεί σοβαρά -και σε επίπεδο ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών – η εφαρμογή μελέτης-κατασκευής σε όλα τα έργα της χώρας. Μόνο έτσι θα φαινόμαστε ευρωπαϊκή χώρα…

Τ. Κ.

 Τιμωρία

Η δολοφονία των ζωντανών – αδέσποτων κυρίως – τείνει να γίνει ένα επικίνδυνο φαινόμενο στην πόλη. Η αύξηση των αδέσποτων, παρά τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και των φιλοζωικών οργανώσεων, είναι γεγονός. Για τα αδέσποτα ευθύνονται οι δήθεν φιλόζωοι, οι οποίοι και τα εγκαταλείπουν στους δρόμους όταν βαρεθούν να τα έχουν στο σπίτι τους. Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει, δυστυχώς, τα αδέσποτα. Αυτό είναι διαπιστωμένο. Καλώς η νομοθεσία προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους σκοτώνουν τα ζώα. Μόνο που αυτοί πρέπει να εντοπιστούν. Τα τελευταία, φρικαλέα, περιστατικά, έτσι όπως δημοσιοποιήθηκαν από τις φιλοζωικές, προκαλούν το κοινό αίσθημα. Πρέπει να προκαλέσουν όμως και τις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό των υπευθύνων. Η τιμωρία κάποιων, όπως προβλέπει ο Νόμος, μπορεί να αποτρέψει και άλλους από πράξεις βασανισμού και θανάτωσης ζώων.

Η Εισαγγελία έχει το λόγο.

Τ. Κ.

 

 

Τα βγάζουν δύσκολα πέρα

Επτά στους δέκα συμπολίτες τα βγάζουν δύσκολα πέρα, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση. Το «ψαλιδισμένο» εισόδημα έχει φτάσει στα όριά τους χιλιάδες μισθωτούς. Ενδεικτικό είναι πως ένα ποσοστό 64% βρέθηκε στη δύσκολη θέση στο τέλος του μήνα να μην έχει χρήματα τα καλύψει βασικές ανάγκες, όπως η αγορά τροφίμων.

Και πως να συμβεί αυτό, όταν ένα ποσοστό 65% δέχτηκε μείωση στο μηνιαίο μισθό λόγω της κρίσης από 300 έως και 1.500 ευρώ;

Πάντως οι δαπάνες που κόβονται «μαχαίρι» είναι στη διασκέδαση, την ένδυση και την υπόδηση, ενώ οι δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών τηρούνται ευλαβικά.

Σε αυτό το δύσκολο τοπίο οι Έλληνες δεν ελπίζουν ότι η χώρα θα βγει σύντομα από την κρίση. Τέσσερις στους δέκα εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει από το 2020 και μετά, ενώ υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό γύρω στο 35% που πιστεύει ότι η χώρα δεν θα βγει ποτέ από την κρίση.

Πλήρης απαισιοδοξία…

Φ.Σ.

 Νοικοκύρηδες…

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με τις καταγγελίες για «τρύπες» στα οικονομικά του ταμείου επαναφέρουν το γνωστό ερώτημα πολλών, πώς δηλαδή είναι δυνατόν οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν μια σωστή οικονομική διαχείριση στο κόμμα τους, να θέλουν να διαχειριστούν τα οικονομικά του Κράτους, που αγγίζουν όλους τους Έλληνες;

Δυστυχώς το ένα δεν είναι ανεξάρτητο από το άλλο και γι’ αυτό φτάσαμε μέχρις εδώ. Γιατί η αντίληψη του νοικοκυρέματος αφορά όλα τα επίπεδα της δημόσιας σφαίρας.

Φ.Σ.

 Αντί για φασολάδα,

ρυζάκι

Στους 7.000 ανέρχονται οι εκατομμυριούχοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων φορέων, που κάνουν αντίστοιχες έρευνες σε διεθνές επίπεδο. Και τα επόμενα χρόνια οι εκατομμυριούχοι θα αυξηθούν μεγεθύνοντας το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Παράλληλα, όμως οι έρευνες δείχνουν μια μετατόπιση του παγκόσμιου πλούτου, ο οποίος μεταφέρεται στις αναδυόμενες οικονομίες με επίκεντρο την Ασία. Η Κίνα στα επόμενα 15 χρόνια θα είναι η πλουσιότερη χώρα του κόσμου.

Και ήδη από τώρα κάνει στρατηγικές κινήσεις για εδραίωση της κυριαρχίας της. Και έχει την Ελλάδα στο επίκεντρο των κινήσεών της λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια για να μεταφέρονται τα προϊόντα της στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εξ’ ου και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα για επενδύσεις και άλλες συμφωνίες.

Με αυτά και μ’ αυτά δεν θα πεινάσουμε. Αντί για την παραδοσιακή φασολάδα, θα έχουμε το ρυζάκι…

Φ.Σ.

 Νέες αγορές

Η προσπάθεια για προσέλκυση τουριστών είναι συνεχής και συνάδει με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας που προσπαθούν να φέρουν τουρίστες από νέες αγορές. Για παράδειγμα η Ρωσία. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε τα πρώτα γκρουπ Ρώσων τουριστών στο Βόλο και το Πήλιο.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι που έρχονται μεμονωμένα, ενθουσιασμένοι από την ελληνική ιστορία και τα πανέμορφα φυσικά τοπία. Ήδη στην περιοχή μας αυτές τις ημέρες βρίσκονται τουρίστες από την Αργεντινή, οι οποίες έκαναν ένα πολύωρο αεροπορικό ταξίδι για να βρεθούν στην Ελλάδα.

Μέσα στην κρίση νέες ευκαιρίες προκύπτουν, όταν γίνονται συντονισμένα κινήσεις.

Φ.Σ.

 Ομπρέλα…

Την εξασφάλιση ποσού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του νέου Δημαρχείου στην Αργαλαστή διεκδικεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου. Το παλιό κτίριο δεν είναι λειτουργικό, δεν καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου και δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, οι οποίοι προσέρχονται για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του δημάρχου Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνα, ο οποίος μεταξύ σοβαρού και αστείου σημειώνει ότι «χρειαζόμαστε ομπρέλα για να προστατευόμαστε το χειμώνα από τη βροχή και το καλοκαίρι από τον ήλιο». Ομπρέλα προφανώς χρειάζονται και οι πολίτες, με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να είναι πλέον υποχρεωμένη να εξασφαλίσει χρήματα, προκειμένου το Νότιο Πήλιο να αποκτήσει ένα αξιοπρεπές τουλάχιστον Δημαρχείο.

Β.Κ.

 

 Χρήμα στην αγορά

Το χρώμα του χρήματος αναμένεται να δουν σύντομα προμηθευτές του Δήμου Νοτίου Πηλίου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο σύνολό τους στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας. Από το Υπουργείο Εσωτερικών εγκρίθηκε για λογαριασμό του Δήμου ποσό της τάξης των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών των οικονομικών χρήσεων μέχρι και το 2011. Η εκταμίευση εκτιμάται ότι θα γίνει άμεσα και όλο το ποσό θα «πέσει» στην τοπική αγορά, δίνοντας «ανάσα» σε προμηθευτές, αλλά και στο Δήμο. Λίγη ακόμα υπομονή απαιτείται, καθώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ρυθμίζει και τις τελευταίες λεπτομέρειες για την εκταμίευση των χρημάτων.

Β.Κ. 

 

Τη διασκεδάζουν

Στην ομάδα μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου άρχισε η «μάχη» του χρίσματος. Τουλάχιστον τρεις έχουν αρχίσει να συγκροτούν ψηφοδέλτια με το σκεπτικό ότι «τους θέλει ο λαός». Εννοείται ότι όχι μόνο δεν έχουν υποψήφιους, αλλά δεν συγκροτούν ούτε ομάδα μπάσκετ… Τι κάνει η Ζέττα Μακρή; Με βεβαιότητα υποστηρίζουμε ότι διασκεδάζει.

ΚΑΤ. ΤΑΣ


Ενιαίος ο διαγωνισμός

Την επόμενη Δευτέρα συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου για να κλείσει μια μεγάλη «πληγή», αυτή του διαγωνισμού καυσίμων. Με 1,5 εκατομμύριο ευρώ θα πρέπει όλες οι Υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα, μαζί και η ΔΕΥΑΜΒ, που σήμερα έχει την «ομπρέλα» του Δήμου, να καλύψουν τις ανάγκες τους σε καύσιμα. Οι «σπασμένοι» για κάθε Νομικό Πρόσωπο διαγωνισμοί απαγορεύονται πλέον από το Νόμο και η ΔΕΥΑΜΒ οφείλει να επιστρέψει σε χρήμα τα καύσιμα που έχει ήδη προμηθευτεί.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το