Πολιτική

Μπλόκαρε στην ΕΚΤ η ευνοϊκή ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Στην απόσυρση του άρθρου 49 που προβλέπει διευκολύνσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έχουν δάνεια στο “κόκκινο”, προχώρησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης.

Όπως υποστήριξε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αυτό αποφασίσθηκε έως ότου δώσει την έγκρισή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη ρύθμιση, η οποία έχει καθυστερήσει να υποβάλλει την έκθεσή της. Εάν επανέλθει το άρθρο με κάποια τροπολογία, αυτό θα γίνει την… τελευταία στιγμή καθώς ο χρόνος της Βουλής είναι περιορισμένος.

Η ρύθμιση αφορά στην προστασία του ατομικού τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη από κατάσχεση έως 1.500 ευρώ προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα της καθημερινότητάς του. Επίσης δίνει τη δυνατότητα, ο οφειλέτης να προβαίνει σε δικαστικές ρυθμίσεις των χρεών του με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά και να παρατείνει τον χρόνο ρύθμισης των οφειλών του καθώς και να απαλλάσσεται από χρέη στα τρία χρόνια εφόσον διαπιστωθεί ότι έχουν πλήρη αδυναμία καταβολή τους.

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων έχει προστεθεί και η σύσταση ειδικού ελεγκτικού γραφείου, το οποίο θα είναι υπό την ομπρέλα του υπουργείου Υγείας. Το συγκεκριμένο γραφείο θα ελέγξει τις περίπου 40.000 περιπτώσεις, που παρανόμως λάμβαναν επιδόματα και συντάξεις μαϊμού, και οι οποίες ζημίωναν το ελληνικό κράτος με περίπου 110 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης ή παράνομης διάθεσης κονδυλίων για δαπάνες υγείας και πρόνοιας.

Αιχμηρός ήταν ο κ. Κουτρουμάνης, αναφερόμενος στις περιπτώσεις αυτές, τονίζοντας ότι η χώρα είχε παραδοθεί στο “έλεος των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς” καθώς και ότι “δήμαρχοι και νομάρχες, ακόμα και από τα μικρά κόμματα συμμετείχαν στο πάρτι της υπερσυνταγογράφησης και των μαϊμού επιδομάτων και συντάξεων”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το