Photo Gallery, Πολιτισμός

Τρίμηνο εκδηλώσεων Δήμου Βόλου

 

Με εικαστικά, μουσική, χορό, φωτογραφία και τίτλο «Καλλιτεχνική Άνοιξη»

Το πρόγραμμα των τρίμηνων πολιτιστικών εκδηλώσεων με τον τίτλο «Καλλιτεχνική Άνοιξη» ανακοινώθηκε χθες από το Δήμο Βόλου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά εικαστικών, μουσικών, χορευτικών εκδηλώσεων, επιστημονικών εκθέσεων, φωτογραφίας και κοσμήματος και βασίζεται στη φιλοσοφία που θέλει τον πολιτισμό να γίνεται αντίδοτο στην οικονομική κρίση, χωρίς να την παραβλέπει. Προς την κατεύθυνση αυτή αξιοποιείται το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για συνεργασίες που συμβάλλουν στην πολιτιστική εξωστρέφεια της πόλης.

Ως πράξη αντίστασης απέναντι στην οικονομική κρίση χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Βολου κ. Πάνος Σκοτινιώτης τέτοιου είδους πολιτιστικές δράσεις. «Παρά τα δυσβάσταχτα έως αβάσταχτα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Βόλου και κατά συνέπεια ο ΔΟΕΠΑΠ και παρά τις ελλείψεις καλλιτεχνικού προσωπικού, προσπαθούμε όχι μόνο να μην υποβαθμίσουμε το θέμα του πολιτισμού, αλλά να παρουσιάζουμε εκδηλώσεις που αναβαθμίζουν δραστικά την πόλη και την καταξιώνουν και πέρα από τα όριά της» τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου σημειώνοντας πως στόχος είναι ο συνδυασμός της ανάδειξης και προβολής του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού με την εξωστρέφεια της πόλης.

«Στο Βόλο δεν ταιριάζει μια εικόνα άγονου επαρχιωτισμού, δεν ταιριάζει στην παράδοση και στην προοπτική της πόλης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης σημειώνοντας και τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη και του πολιτιστικού τουρισμού τονίζοντας πως «δεν θα βγούμε από την κρίση μόνο βγάζοντας ψηφίσματα υπέρ ή κατά της μιας ή της άλλης πολιτικής, αλλά θα βγούμε μέσα από πολιτικές που θα δημιουργούν μια νέα πολιτική επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απ. Παντσάς τόνισε πως «Ο πολιτισμός γι’ αυτή τη Δημοτική Αρχή, αποτελεί τόσο βραχυπρόθεσμη, όσο και μακροπρόθεσμη επένδυση, όχι μόνο με την οικονομική έννοια, αλλά θεωρούμε πως χωρίς την ανάδειξή του δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε καμία οικονομική κρίση. Δεν αγνοήσαμε τα οικονομικά δεδομένα που συντρέχουν αυτόν τον καιρό, αλλά μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αναγνωρίσαμε ότι υπάρχει άνοιξη, γι’ αυτό και επιλέξαμε το συγκεκριμένο τίτλο για τις εκδηλώσεις αυτές, σηματοδοτώντας έτσι τη θετική προοπτική που θέλουμε να πιστεύουμε πως υπάρχει και για τον τόπο μας, στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας που ο κάθε πολίτης το έχει ανάγκη».

Την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα λειτουργία του ΔΟΕΠΑΠ εξέφρασε ο κ. Μάκης Τσάμης, υπεύθυνος της Διεύθυνσης Πολιτισμού, που χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις της «Καλλιτεχνικής Άνοιξης» ως μια «επίθεση πολιτισμού στην εσωστρέφεια και στην κατήφεια που επιτυγχάνεται μέσα από συνεργασίες που αφήνουν ένα πολιτιστικό απόθεμα και το πολλαπλασιάζουν» υπογραμμίζοντας επίσης: «Τα οικονομικά δυστυχώς είναι περιορισμένα και αυτό έπρεπε να το σεβαστούμε και να επενδύσουμε κάθε ευρώ με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ κ. Χρύσα Δραντάκη  σημείωσε πως στόχος των συγκεκριμένων εκδηλώσεων ήταν και «η ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς από το Πανεπιστήμιο, η ανάδειξη εκδηλώσεων των Δημοτικών Ενοτήτων, αλλά και το να εκμεταλλευτούμε παγκόσμιες ημέρες όπως την παγκόσμια ημέρα χορού. Αυτό που πιστεύουμε θέλουμε να το κάνουμε πράξη, τον πολιτισμό ως διέξοδο στη δύσκολη συγκυρία».

Σε ό,τι αφορά στο οικονομικό κόστος των εκδηλώσεων ο συνολικός προϋπολογισμός τους υπολογίζεται είναι μικρότερος των 10.000 ευρώ, με πολλούς από τους καλλιτέχνες να συμμετέχουν αφιλοκερδώς ή με ελάχιστες αμοιβές. «Αναγκαστήκαμε, για οικονομικούς λόγους, να κάνουμε περικοπές και να προσαρμόσουμε εκεί που μπορούσαμε με τάση καθοδική και συνεχώς να βρίσκουμε λύσεις. Αναμένουμε να έχουμε έσοδα από παραχωρήσεις χώρων και ελπίζουμε μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων να έχουμε πετύχει κι άλλες μειώσεις» κατέληξε η κ. Δραντάκη.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της «Καλλιτεχνικής Άνοιξης»

– (Χορός) 5 – 9 Μαρτίου, «Το δείπνο»

Παράσταση από την Ομάδα Σύγχρονου Χορού & Θεάτρου «Αντιθέσις» (Παλαιά Ηλεκτρική).

– (Μουσική) Μάρτιος – Απρίλιος

Συμμετοχή της Απολλώνιου Χορωδίας Ν. Ιωνίας σε λατρευτικές ακολουθίες (Ιεροί Ναοί της πόλης: 9/3 Ευαγγελίστρια, 16/3 Άγ. Τρύφωνας, 23/3 Άγ. Νεκτάριος, 10/4 Άγ. Σπυρίδωνας).

– (Εικαστικά) 17 Μαρτίου – 17 Απριλίου «Μεταξύ Πραγματικού και Φανταστικού», από τη Συλλογή του Σωτήρη Φέλιου – Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία»: Έκθεση έργων τέχνης των Χρ. Μπότσογλου, Γ. Ψυποπαίδη, Γ. Ρόρρη, Ε. Σακαγιάν, Στ. Δασκαλάκη, Αλ. Λεβίδη, Κ. Ασαργιωτάκη, Μ. Φιλιπούλου, Α. Τσάκαλη, κ.ά. (Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο). Εγκαίνια 17/3, 12:30, http://www.felioscollection.gr.

– (Μουσική) 18 Μαρτίου «Μουσικές βραδιές:» Ρεσιτάλ πιάνου από τη Ντόρα Μπακοπούλου ΝΤΟΡΑ (Δημοτικό Ωδείο Βόλου, 20:30).

– (Μουσική) 20 Μαρτίου: Συναυλία Μουσικής Δωματίου με την επιμέλεια του Μπερνάρ Μπεττέρ. Συμμετέχει η Άννα Ζηνέλη στο φλάουτο και η Βάια Καρασάββα στην κιθάρα (Δημοτικό Ωδείο Βόλου, 20:30).

– (Φωτογραφία) 22 Μαρτίου – 6 Απριλίου «ΑΠopsis – KATopsis»: Ο τόπος από κοντά… και από ψηλά. Έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Marketing & Branding Τόπου – Φωτογραφική ομάδα Διαύλου & Φωτογραφική Λέσχη Βόλου (Κέντρο Πληροφόρησης Νέων «Δίαυλος»). Εγκαίνια 22/3, 20:30 http://www.ideatopos.org.

– (Μουσική) 26 Μαρτίου, Μουσικές βραδιές: Ρεσιτάλ για 2 πιάνα, Έφη Παπαθωμαΐδη-Γιάννης Μιχαηλίδης, (Δημοτικό Ωδείο Βόλου, 20:30).

(Χορός & Μουσική) 28 Μαρτίου: Συναυλία – Αφιέρωμα στο Γ. Μουζάκη, Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας (Παλαιά Ηλεκτρική, 21:00).

– (Χορός & Μουσική) 30 Μαρτίου: ΠέριΞ & ΕναλλάΞ: Performance σύγχρονου χορού και μουσικής στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Marketing & Branding Τόπου. Συμμετέχουν η Δημοτική Σχολή Χορού και το συγκρότημα «Quartet to jazz». (Εγκαταλελειμμένος χώρος Εναλλάξ-Πεζόδρομος Μεταμορφώσεως, 20:30), http://www.ideatopos.org.

– (Περιβάλλον) 1 Απριλίου Περίπατος / ξενάγηση στη λαϊκή αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας, στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Marketing & Branding Τόπου, http://www.ideatopos.org.

– (Κόσμημα) 9 -20 Απριλίου: Κοσμήματα και αετοί… με χρώματα. Έκθεση κοσμήματος & ζωγραφικής από την Αθηνά Μπάρδα και τον Αντώνη Παπαθανασόπουλο (Κέντρο Πληροφόρησης Νέων «Δίαυλος», εγκαίνια 20:30).

– (Φωτογραφία) 9 -24 Απριλίου ALIS: Έκθεση φωτογραφίας μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου (Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, εγκαίνια 20:30).

– (Εικαστικά) 20 Απριλίου: Painting – έκθεση ζωγραφικής του Θωμά Τουρναβίτη (Αχίλλειον – εκθ. χώρος επί της Ιάσονος).

– (Μουσική) 22 Απριλίου: Μουσικές βραδιές: Ταξίδι στην Ανατολή: Ένα πιάνο, μια φωνή Γιώργος Ζίφκος, Κώστας Ζεμπίλας (Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας).

– (Μουσική) 23 Απριλίου: Μουσικές βραδιές: Συναυλία από το τρίο νυκτών εγχόρδων του Ανέστη Λουλούδη (Δημοτικό Ωδείο Βόλου, 20:30).

– (Επιστήμες) 26 Απριλίου – 7 Μαΐου: Έκθεση Αστρονομίας, CERN (Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας).

– (Εικαστικά) 27 Απριλίου – 16 Μαΐου: «Πορτρέτα του Σήμερα» από τον Εικαστικό Σύλλογο Βόλου (Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, εγκαίνια 20:30).

– (Χορός) 29 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Χορού «Οι Ομάδες Σύγχρονου Χορού παρουσιάζουν…» (Παλαιά Ηλεκτρική).

– (Χορός) 28 & 29 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Χορού: Συνάντηση Παραδοσιακών Χορευτικών (Πάρκο Νέας Αγχιάλου, 11:30).

(Μουσική) 2 Μαΐου: Μουσικές βραδιές: Αφιέρωμα στο Vivaldi από το Σύνολο Δωματίου «Χαμαιλέων» και το κιθαριστικό Σύνολο της Κυριακής Πολίτου. Επιμέλεια Μπερνάρ Μπεττέρ (Δημοτικό Ωδείο Βόλου, 20:30).

– (Μουσική) 5 Μαΐου: Συναυλία από το Σύνολο Κιθάρας «Επί χορδών και τάστων» με την επιμέλεια του Αργύρη Μπατσκίνη (Πορφυρογένειο)

– (Μουσική) 5 Μαΐου: Αφιέρωμα στο Ελληνικό Τραγούδι από μαθητές του Δημοτικού Ωδείου με την επιμέλεια και τη διδασκαλία της Λυδίας Βαρσαμίδου (Παλαιά Ηλεκτρική, 21:00).

– (Μουσική) 6 Μαΐου: Συναυλία από το Σύνολο Κιθάρας «Επί χορδών και τάστων» με την επιμέλεια του Αργύρη Μπατσκίνη (Δημοτικό Σχολείο Ιωλκού).

– (Εικαστικά) 9 – 20 Μαΐου: 6η Σύγχρονη Εικαστική Συνάντηση Bazaarts Fine Arts Exhibitions (Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, εγκαίνια 9/5, 20:00).

– (Μουσική) 12 Μαΐου: Χορωδιακό Φεστιβάλ Βόλου: Χορωδιακή Συνάντηση Αγριάς (Πορφυρογένειο, 21:00).

– (Μουσική) 12 Μαΐου: Χορωδιακό Φεστιβάλ Βόλου: Χορωδιακή Συνάντηση Ν. Αγχιάλου (Δημαρχείο Νέας Αγχιάλου, 21:00).

– (Μουσική) 13 Μαΐου: Χορωδιακό Φεστιβάλ Βόλου: Χορωδία ΕΡΤ (Αχίλλειον, 21:00).

– (Μουσική) 14 Μαΐου: Μουσικές βραδιές: Συναυλία από το Σύνολο Κιθάρας «Επί χορδών και τάστων» με την επιμέλεια του Αργύρη Μπατσκίνη (Δημοτικό Ωδείο Βόλου, 20:30).

– (Φωτογραφία) 17 Μαΐου – 3 Ιουνίου: «Χορός με τη σκιά μου» Mike-Vinton Τρακόσιας.

– (Εικαστικά) 18 Μαΐου – 15 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων: Τιμητική Αναδρομική Έκθεση του Αγήνορα Αστεριάδη (Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, εγκαίνια 20:30).

– (Εικαστικά) 9 -18 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων: SQUart-Διαδραστική Ζωγραφική (πλατεία του Αγίου Νικολάου).

– (Εικαστικά) 19 – 20 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων: «Μεταμορφώσεις» – Street Arts Festival, επιμέλεια: Κώστας Μπομπός (πεζόδρομος Μεταμορφώσεως).

– (Μουσική) 28 Μαΐου: Μουσικές Δευτέρες: Ρεσιτάλ κιθάρας από την Εύα Φάμπα (Δημοτικό Ωδείο Βόλου, 20:30).

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το