Κόσμος, Οικονομία

Μπαρόζο: Δεν υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας για τα ευρωομόλογα

«Απουσιάζει η πλατιά συναίνεση» επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής

BΡΥΞΕΛΛΕΣ, 14.

Την κατηγορηματική απάντηση ότι «δεν υπάρχει η ελάχιστη πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για τα ευρωομόλογα» στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε σχετικό ερώτημα του αρχηγού της Σοσιαλιστικής ομάδας Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, «υπάρχει απροθυμία εκ μέρους πολλών κρατών μελών σε σχέση με αυτήν την πρόταση». Για το λόγο αυτό, υποστήριξε, στόχος είναι να επιτευχθεί «η πλατύτερη δυνατή συναίνεση με τα υπάρχοντα εργαλεία».

Αναγνώρισε ότι η πρόταση για τα ευρωομόλογα «είναι ελκυστική» για να συμπληρώσει ωστόσο ότι «δεν είναι όμως τώρα η κατάλληλη στιγμή».

Ο κ. Σουλτς ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε ότι προτίθεται να υποβάλλει πρόταση στο Συμβούλιο για την εισαγωγή των ευρωομολόγων και ρώτησε τον κ. Μπαρόζο αν θα τον υποστηρίξει και αν θα κάνει προσπάθεια να πείσει την κα Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί.

Απαντώντας ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την ιδέα των ευρωομολόγων για το μέλλον. «Αυτή τη στιγμή όμως η πρόταση Γιούνκερ δεν συγκεντρώνει τη συναίνεση, ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα εργαλεία που μπορούν να τύχουν συναίνεσης στην ευρωζώνη και να λειτουργήσουν τάχιστα και αποφασιστικά» είπε ο κ. Μπαρόζο.

Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων κ. Γκι Βερχόσταντ, με δικό του ερώτημα ζήτησε να μάθει, γιατί ως πρόεδρος της Επιτροπής έχοντας το δικαίωμα να πάρει πρωτοβουλία αρνείται να κάνει αυτό το βήμα και να προχωρήσει ο ίδιος με μια πρόταση για τα ευρωομόλογα.

Απαντώντας ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε ότι το δικαίωμα πρωτοβουλίας το έχει ήδη χρησιμοποιήσει η Επιτροπή.

«Όταν ξεκίνησε ο μηχανισμός κάναμε μια πρόταση με βάση συλλογικές εγγυήσεις που πήγαινε προς την κατεύθυνση των ευρωομολόγων. Απερρίφθη όμως από τα κράτη μέλη.

Δεν θεωρούμε σκόπιμο να επανέλθουμε με πρόταση στην οποία δεν συμφωνούν τα κράτη-μέλη. Υποβάλουμε προτάσεις όταν βλέπουμε ότι έχουν ελπίδα να γίνουν αποδεκτές, δεν υποβάλουμε όταν υπάρχει μια κατάσταση διχόνοιας στο εσωτερικό των κρατών-μελών» κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.

«Η Μέρκελ βλάπτει τη Γερμανία»

Σκληρή επίθεση στην καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή πολιτική της, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Η Άγκελα Μέρκελ βλάπτει όχι μόνο την Ευρωζώνη, αλλά και τη Γερμανία», υποστηρίζει ο κ. Γκάμπριελ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Γκάμπριελ σημειώνει ότι για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης χρειάζονται πολύ περισσότερα από την «τήρηση του μέτρου» στις κρατικές δαπάνες, που είναι η γραμμή της κ. Μέρκελ και επικαλείται το γεγονός ότι «σε μεγάλες οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες περιήλθαν και χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία που για μεγάλο διάστημα είχαν μικρότερο δημόσιο χρέος από τη Γερμανία», το ισπανικό δημόσιο χρέος είναι και σήμερα μικρότερο από το γερμανικό.

«Το χαμηλό δημόσιο χρέος δεν είναι ασφαλές δείγμα για την ποιότητα μιας οικονομίας», διαπιστώνει ο κ. Γκάμπριελ και τονίζει ότι «το ουσιαστικό πρόβλημα του ευρώ είναι η απουσία μίας αποτελεσματικής κοινής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής».

Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης στιγματίζει τον άκρατο ανταγωνισμό μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί η Ευρώπη «το άθροισμα των εθνικών εγωισμών». Οι διεθνείς αγορές «έχουν καθαρότερη εικόνα για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», γνωρίζοντας ότι «οικονομικές και κοινωνικές διαφορές αποδυναμώνουν το κοινό νόμισμα».

Μάλιστα «όταν η Γερμανία ως ισχυρότερη χώρα είναι διστακτική, όταν η καγκελάριος δεν ισχυροποιεί την Ευρώπη ως οικονομικό χώρο, αλλά θέλει να τιμωρήσει τους επενδυτές, τότε δεν είναι να απορεί κανείς για την επιτάχυνση της οικονομικής κρίσης», σημειώνει ο κ. Γκάμπριελ.

Ο πρόεδρος του SPD θεωρεί ότι ένα «εμφανές δείγμα» για την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη θα ήταν το ευρωομόλογο, «όχι για όλα τα χρέη, αλλά για εκείνα, τα οποία κινούνται στο πλαίσιο των κριτηρίων σταθερότητας».

Ο Γκάμπριελ επικρίνει την καγκελάριο Μέρκελ είτε ότι «δεν έχει αντιληφθεί την ιστορική αποστολή της για μία νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ιδέα», είτε ότι «φοβάται πολύ το κόμμα της και την κοινή γνώμη».

«Καμπανάκι» της Standard and Poor’s για το Βέλγιο

Η Standard and Poor’s εξέφρασε την ανησυχία της για την πολιτική κατάσταση στο Βέλγιο, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται χωρίς κυβέρνηση έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «υποβάθμισης της πιστοληπτικής του αξιολόγησης».

«Προβλέπουμε ότι μία παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου. Κατά συνέπεια, αναθεωρήσαμε την προοπτική του Βελγίου στο «αρνητικό», έναντι του «σταθερού» που ίσχυε προηγουμένως», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Standard and Poor’s.

Η S&P αναφέρει ότι ενδεχόμενη μελλοντική αναθεώρηση της αξιολόγησής της θα είναι προς τα κάτω, αν και δεν θα είναι άμεση.

Η S&P επιβεβαιώνει προς το παρόν τη βαθμολόγηση του Βελγίου με AA+ μακροπρόθεσμα και με Α-1 βραχυπρόθεσμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το