Photo Gallery, Τοπικά

Μικροί δημοσιογράφοι στο 28ο Δημοτικό Βόλου

Προχώρησαν στην έκδοση της εφημερίδας του σχολείου «Παγασές News»
Προχώρησαν στην έκδοση της εφημερίδας του σχολείου «Παγασές News»

Μικροί δημοσιογράφοι έγιναν οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 28ου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή των Αλυκών που προχώρησαν στην έκδοση μιας 20σέλιδης εφημερίδας. «Παγασές News» είναι ο τίτλος της εφημερίδας, καθώς οι μαθητές ζουν στη συγκεκριμένη περιοχή, μέσω της οποίας τα παιδιά διέδωσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για σύγχρονα θέματα.

Μολονότι η σημερινή γενιά είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την ψηφιακή τεχνολογία, εντούτοις οι μαθητές του 28ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου ασχολήθηκαν με την εφημερίδα που τη χαρακτηρίζουν ως την πιο άμεση πηγή ενημέρωσης για το κοινό.

Η δασκάλα της ΣΤ’ Τάξης και υπεύθυνη έκδοσης της εφημερίδας κ. Αυγή Τσαγκαροπούλου τόνισε πως η εφημερίδα έχει τίτλο «Παγασές News», τον οποίο εμπνεύστηκαν οι μαθητές. Η σκέψη της εφημερίδας ήταν μια συλλογική προσπάθεια των παιδιών να αναδείξουν στο ευρύ κοινό τις δραστηριότητες του σχολείου, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά θέματα, τα οποία τα απασχολούν. Είναι το πρώτο φύλλο που εκδώσαμε τον περασμένο Ιανουάριο και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα εκδώσουμε ακόμη δύο φύλλα, το ένα τον Απρίλιο και το άλλο τον Ιούνιο.

Οι σελίδες ανέρχονται στις 20 και έχει ήδη μοιραστεί σε γονείς, συγγενείς, αλλά και στο χώρο του σχολείου, όπου οι μαθητές και το αναγνωστικό κοινό της περιοχής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η τιμή της εφημερίδας ανέρχεται στα δύο ευρώ, ενώ τυπώθηκαν 110 αντίτυπα.

Η συντακτική ομάδα αποτελείται από τις μαθήτριες της ΣΤ’ Τάξης Κωνσταντίνα Γκουντινάκου και Ελένη Χατζηχαραλάμπους. Στην όλη εκδοτική προσπάθεια έχει συμβάλει και ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Χρήστος Χατζηιωάννου που βοήθησε στην αρχειοθέτηση των κειμένων, αλλά και στην ψηφιακή αποτύπωση της εφημερίδας. Επίσης η εφημερίδα είχε τη στήριξη της διευθύντριας κ. Γιώτας Χατζή.

Οι θεματικές ενότητες στο πρώτο φύλλο της εφημερίδες αφορούν στα αθλητικά δρώμενα, τα περιβαλλοντικά θέματα, τις δράσεις μέσα και έξω από το σχολείο, θέματα υγείας, κόμικς και μαγειρικές συνταγές.

Η κ. Τσαγκαροπούλου έχει προηγούμενη εμπειρία από το σχολείο της Πορταριάς όπου για δύο συνεχή χρόνια ενεργοποιήθηκε στην έκδοση σχολικής εφημερίδας.  «Μου αρέσει πάρα πολύ το να φέρνω τα παιδιά σε επικοινωνία με όλα τα κοινωνικά δρώμενα που θα γνωρίσουν στη μετέπειτα πορεία της ζωής τους. Η εφημερίδα για τα παιδιά είναι ένας άλλος τρόπος γνώσης και επαφής με την κοινωνική πραγματικότητα» τόνισε.

Η μαθήτρια της ΣΤ’ Τάξης Κωνσταντίνα Γκουντινάκου τόνισε πως το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας αναφερόταν στο περιβάλλον, το οποίο πρέπει να το προσέχουμε διαρκώς.

«Μου αρέσει να γράφω και να παρουσιάζω δράσεις του σχολείου. Πιστεύω ότι η ενημέρωση είναι πολύ σημαντικό αγαθό και ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται για όσα γίνονται. Για την έκδοση της εφημερίδας αφιερώσαμε αρκετό χρόνο, μαζευόμασταν ομάδες παιδιών και δουλεύαμε στο σπίτι, ενώ χρησιμοποιήσαμε και το διαδίκτυο για την άντληση άρθρων» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η Ελένη Χατζηχαραλάμπους σημείωσε πως «η δημοσιογραφία είναι ένα ενδιαφέρον επάγγελμα, καθώς συγκεντρώνεις πληροφορίες και τις παρουσιάζεις στον κόσμο. Αναδείξαμε διάφορα θέματα για τη λογοτεχνία, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, ενώ δημιουργήσαμε και μια σελίδα με κόμικς για να διασκεδάσουμε τον κόσμο. Για μένα η έκδοση εφημερίδας σημαίνει το αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, από το οποίο ο κόσμος θα ενημερωθεί, θα γνωρίσει, αλλά και θα έρθει ακόμη πιο κοντά στο σχολείο».

Από την πλευρά του ο μαθητής της ΣΤ’ Τάξης Γιάννης Χαρίτος τόνισε πως η τάξη μας ετοίμασε ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό, το οποίο μπορέσαμε και το μοιραστήκαμε με τους αναγνώστες μας. Στο σπίτι οι γονείς μου αγοράζουν εφημερίδα, την οποία αρκετές φορές και εγώ διαβάζω για να αντλώ πληροφορίες.

Όντας η γενιά που έχει άμεση σχέση με το διαδίκτυο, εντούτοις οι μαθητές επικεντρώθηκαν στην εφημερίδα. «Η εφημερίδα είναι μια πιο άμεση πηγή ενημέρωσης, με την οποία ερχόμαστε κοντά στον πολίτη» τόνισε ο μαθητής.

Αναφορά υπήρξε και στην οικονομική κρίση, την οποία οι μαθητές τη βιώνουν μέσα από τις καταστάσεις στις οικογένειές τους. Ακόμη εκτενή αναφορά έγινε στο ζωγράφο Νίκο Χριστόπουλο, ο οποίος έζησε στις Παγασές.

Η διευθύντρια του σχολείου κ. Γιώτα Χατζή τόνισε πως η έκδοση της εφημερίδας ήταν μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία από τη δασκάλα και τους μαθητές της ΣΤ’ Τάξης και η οποία δεν είχε γίνει κατά το παρελθόν στο σχολείο μας. Αυτό συνέβαλε στην αύξηση του ενδιαφέροντος των παιδιών και για τα μαθήματά τους, αλλά γενικά να εξερευνήσουν για διάφορα ζητήματα και κάποιες προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο στην περιοχή τους. Μάλιστα η εφημερίδα χαροποίησε όλη τη σχολική κοινότητα, μαθητές και δασκάλους, καθώς και τους γονείς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το