Photo Gallery, Τοπικά

Κατάληψη στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας

Οι μαθητές, μεταξύ άλλων, αντιδρούν στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου
Οι μαθητές, μεταξύ άλλων, αντιδρούν στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου

Σε κατάληψη προχώρησαν χθες οι μαθητές του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Νέας Ιωνίας αντιδρώντας στην κατάργηση του Τμήματος Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Λάρισας και της μεταφοράς του στη Χαλκίδα, αλλά και στην αύξηση των διδακτικών ωρών σε οκτώ, προκειμένου να καλυφθούν οι διδακτικές ώρες που χάθηκαν λόγω των καταλήψεων.

Η κατάληψη των μαθητών στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας ξεκίνησε στην τρίτη διδακτική ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες θα διαρκέσει και σήμερα. Οι μαθητές θα επιχειρήσουν σήμερα να συναντηθούν με τον αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Καλτσογιάννη στο πλαίσιο εξεύρεσης κάποιας λύσης.

Την ίδια στιγμή ο σύλλογος γονέων επιχειρεί να επικοινωνήσει με τους γονείς των μαθητών του σχολείου, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στο σχολείο. Εξάλλου το Λύκειο μετρά ήδη 21 διδακτικές ημέρες που χάθηκαν λόγω της κατάληψης και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια πλέον για απώλεια νέων διδακτικών ημερών.

Μάλιστα το σχολείο θα κληθεί να εφαρμόσει τα νέα μέτρα αναπλήρωσης των διδακτικών ημερών, εξέλιξη που προκάλεσε και την αντίδραση των μαθητών, οι οποίοι δεν θέλουν να προστεθεί όγδοη ώρα στο καθημερινό διδακτικό πρόγραμμα.

Ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης σημείωσε ότι «στο σχολείο λειτουργεί τομέας Ηλεκτρολογίας και πολλοί απόφοιτοι στρέφονται σε αντίστοιχες σχολές. Επομένως η κατάργηση και μεταφορά του Τμήματος Ηλεκτρολογίας από τη Λάρισα στη Χαλκίδα, προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στους μαθητές. Από την πληροφόρηση που έχω, είναι πως η κατάληψη θα συνεχιστεί και σήμερα».

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ημερών δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας.

Η ΕΛΜΕ

Σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, προκειμένου, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Σαβελίδης, να συζητηθεί ένα θέμα που δημιουργήθηκε πριν λίγες ημέρες. Ειδικότερα σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας να αναφερθεί από την ΕΠΑΣ Νέας Ιωνίας ποιοι καθηγητές συμφώνησαν και ποιοι διαφώνησαν με την ανάθεση υπερωριών. Αυτό για εμάς εγείρει και θεσμικά ζητήματα και θα πρέπει να το εξετάσουμε ως ζήτημα.

 

Σύσκεψη για

τη μαθητεία σε απόφοιτους 

Με πρωτοβουλία του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη, μεταξύ υπευθύνων του σχολείου και του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, με αντικείμενο την οργάνωση του νέου προγράμματος του υπουργείου Παιδείας «Μαθητεία για Απόφοιτους» στα Σχολεία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Νομό Μαγνησίας.

Το πρόγραμμα «Μαθητεία για Απόφοιτους» είναι ένα πρόγραμμα μαθητείας για τους νέους που έχουν μόλις αποφοιτήσει από την εκπαίδευση. Μέσω του προγράμματος θα παρέχεται στους νέους απόφοιτους η ευκαιρία να αποκτήσουν την πρώτη τους εμπειρία από την επαγγελματική ζωή κάνοντας μαθητεία σε επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνουν υποτροφία από το υπουργείο Παιδείας.

Στη σύσκεψη μετείχαν αντίστοιχα οι διευθυντές των δύο σχολείων Νικόλαος Μπαλαμώτης και Σωκράτης Σαβελίδης, οι υποδιευθυντές Ιωάννης Τσοκανάκης και Μαρία Φούσκη και ο υπεύθυνος μαθητείας εκπαιδευτικός Αναστάσιος Χαντζηγεωργίου.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι το πρόγραμμα αποτελεί ένα σοβαρότατο εγχείρημα για την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και πρέπει να αξιοποιηθεί με στόχο την επαγγελματική, αλλά και οικονομική ωφέλεια των αποφοίτων των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ της Μαγνησίας.

Αναγνωρίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης των τοπικών επιχειρήσεων ώστε να δεχθούν αποφοίτους της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για να μαθητεύσουν. Η εν λόγω μαθητεία, εκτός των άλλων, θα αποτελέσει και το μέσο γνωριμίας του μαθητευόμενου με την επιχείρηση και τον επαγγελματικό στίβο γενικότερα και θα δώσει τη δυνατότητα ακόμη και για παράταση της συνεργασίας επιχείρησης και μαθητευόμενου με μία μελλοντική πρόσληψη του δεύτερου.

Για το σκοπό αυτό συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα: 1) Η πραγματοποίηση νέας σύσκεψης την Τρίτη 12 Μαρτίου στις 11:00 στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Στη σύσκεψη καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι διευθυντές και υπεύθυνοι μαθητείας των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και ΣΕΚ του Νομού. 2) Τη δημιουργία ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματικούς φορείς της περιοχής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το