Πολιτική

Μικραίνει το Δημόσιο

Καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων

 

Έως τα τέλη Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί τόσο η αξιολόγηση των διοικητικών μονάδων των υπουργείων, όσο και η αξιολόγηση των 1.500 ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ του δημοσίου τομέα, οπότε θα γνωστοποιηθούν οι αλλαγές που θα γίνουν στις δομές του στενού δημόσιου τομέα και ποια Νομικά Πρόσωπα θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Ο κατάλογος είναι ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού και μάλιστα σήμερα (χθες) αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε η συγχώνευση της ΔΕΘ με την Helexpo και τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών.

Όπως σημείωσαν σε άτυπη συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης, και ο υφυπουργός, Μ. Βολουδάκης, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση αξιολόγησης του υπουργείου που αφορά την καταγραφή και αξιολόγηση των διοικητικών μονάδων του. Εξάλλου, σχεδόν έτοιμη είναι η αξιολόγηση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας και κατόπιν, κατά προτεραιότητα, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση στο υπουργείο Υγείας.

Η Κεντρική Συντονιστική Ομάδα των αξιολογήσεων των υπουργείων θα εδρεύει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και από την ερχόμενη εβδομάδα θα οργανωθούν οι Επιτροπές Αξιολόγησης σε όλα τα υπουργεία. Εντός της ημέρας θα αποσταλεί σε κάθε υπουργείο σχετική επιστολή. Η Επιτροπή Αξιολόγησης στο υπουργείο Οικονομικών θα εγκατασταθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τους φορείς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, ο κ. Βολουδάκης σημείωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης ο κατάλογος των πρώτων 20 φορέων προς κατάργηση. Πρόκειται για τον πρώτο πιλοτικό κατάλογο, αλλά για να οριστικοποιηθεί θα πρέπει να προηγηθούν οι διαβουλεύσεις στα αρμόδια υπουργεία. Ο συγκεκριμένος κατάλογος, εάν υπάρξει σύντομα συναπόφαση των υπουργείων, μπορεί και να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια συγχώνευσης ή κατάργησης, καταρχήν ενοποιούνται ομοιογενείς φορείς. Κατά δεύτερον, η συγχώνευση ή κατάργηση θα αξιολογηθεί με κριτήριο το κόστος για τον φορολογούμενο σε άμεση εξάρτηση με την χρησιμότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Όπως σημείωσε ο κ. Βολουδάκης «είναι προφανές ότι θα καταργηθούν φορείς όπου γίνεται σπατάλη και η συγχώνευση άλλων θα γίνει κατά τρόπο, ώστε να μη χαθεί η παρεχόμενη υπηρεσία».

Την αξιολόγηση των διοικητικών υπηρεσιών των υπουργείων και των φορέων θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε γι άλλη μια φορά ο κ. Μανιτάκης, δεν θα γίνουν απολύσεις. Όπως είπε «οι καλοί υπάλληλοι θα ανταμειφθούν». Οι υπάλληλοι που δεν θα πάρουν καλή αξιολόγηση, δεν θα απολυθούν. Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, εφόσον ανασυστήνεται όμοια θέση ο υπάλληλος είναι καλυμμένος. Συνάγεται ότι μοιραία θα γίνουν αθρόες μετατάξεις.

Όπως είπε ο κ. Μανιτάκης «μελετάμε όλα τα ενδεχόμενα και τις επιπτώσεις. Θα ξεκινήσουμε με την υπάρχουσα νομοθεσία κι αν υπάρξει ανάγκη θα κάνουμε πρόσθετες νομικές ρυθμίσεις. Θα προκύψουν νομικά ζητήματα που δεν αφορούν μόνο το προσωπικό, αλλά και τη φύση της πρόσληψης, την πηγή χρηματοδότησης, τις επιπτώσεις που θα έχει». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Μανιτάκης, την τελική ευθύνη και τον συντονισμό του εγχειρήματος της διοικητικής μεταρρύθμισης θα έχει ο πρωθυπουργός.

Η επιστολή Μανιτάκη προς υπουργούς για τα βήματα που πρέπει να γίνουν

Την απόφαση της κυβέρνησης να μη προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο, τόσο κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών του κράτους όσο και μετά το «λουκέτο» σε δημόσιους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα, το «πρώτο κύμα» των οποίων θα κλείσουν άμεσα ως μία συμβολική κίνηση, επανέλαβαν τόσο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης όσο και ο υφυπουργός κ. Μανούσος Βολουδάκης.

Ο κ. Μανιτάκης, έκανε γνωστό, ότι μετά την επιστολή την οποία έστειλε προς τους υπουργούς ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, την Πέμπτη (χθες) απέστειλε και ο ίδιος επιστολή προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία περιγράφει τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη μεταρρύθμιση του κράτους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης (χθες) με δημοσιογράφους, κατέστησε σαφές ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου. Γι΄ αυτόν τον λόγο εκπονήθηκε και ένας «οδικός χάρτης» στον οποίο περιγράφονται όλα τα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν, ενώ αξιοποιήθηκε και η εμπειρία από την task force που επικουρεί το υπουργείο στο έργο του.

Ετσι, ως τον Δεκέμβριο 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, με βάση αντικειμενικά και αξιολογικά κριτήρια, όλων των διοικητικών μονάδων. Αμέσως, μετά θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού η οποία θα πραγματοποιηθεί από στελέχη της ίδιας της διοίκησης. Στόχος είναι να ενοποιηθούν, να καταργηθούν και να συγχωνευθούν μονάδες οι οποίες κρίνεται ότι είναι ανενεργές ή αλληλοκαλύπτονται.

Μετά τη ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών, εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και του υπουργείου Περιβάλλοντος και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας.

Ο κ. Μανιτάκης επανέλαβε, για μία ακόμη φορά, ότι είναι αδύνατο να υπολογιστεί το όφελος που θα προκύψει για όλα τα υπουργεία από τη μεταρρύθμιση. Κι αυτό παρότι καταβάλλεται κάποια προσπάθεια, έτσι ώστε να υπάρξει κάποια εικόνα. «Στόχος είναι η δημόσια διοίκησης να γίνει αποδοτική», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για το προσωπικό ο κ. Μανιτάκης επανέλαβε: «Δεν θα κάνουμε απολύσεις, δεν θα παραβούμε την ισχύουσα νομοθεσία. Θέλουμε να φτιάξουμε μία άλλη διοίκηση. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν έχει χρώμα πολιτικό, δεν μπορεί να κομματικοποιηθεί. Υπάρχει πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης και θα προχωρήσουμε».

Ο κ. Μανιτάκης μάλιστά κατέστησε σαφές ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας σχετικά με το προσωπικό στο Δημόσιο. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε προσλήψεις», είπε. «Θα τηρήσουμε τους κανόνες του ένα προς πέντε (σ.σ. για τον “στενό” δημόσιο τομέα) και του ένα προς δέκα (σ.σ. για τις ΔΕΚΟ) μεταξύ των προσλήψεων και των αποχωρήσεων». Αφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι ακόμα και γύρω από αυτούς τους κανόνες υπάρχουν ορισμένες «γκρίζες πλευρές» που εξετάζονται με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα απολυθούν οι υπάλληλοι των οργανισμών και των Νομικών Προσώπων που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν έδωσε και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσος Βολουδάκης. «Δεν θα υπάρξουν απολύσεις αλλά μετακινήσεις» τόνισε. Κι αυτό παρότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το προσωπικό αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε εφεδρεία.

Ο κ. Βολουδάκης έκανε γνωστό ότι το «πρώτο κύμα» των οργανισμών και των νομικών προσώπων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν θα ανακοινωθεί άμεσα και η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ο κατάλογος, ωστόσο, θα περιλαμβάνει γύρω στους 10 φορείς, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει σε πρώτη φάση πιλοτικά. Ως το τέλος Αυγούστου, όμως, θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των οργανισμών και των Νομικών Προσώπων από τη Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου, η οποία πραγματοποιεί και τη σχετική μελέτη και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο κύριος όγκος των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων. Κριτήριο της όλης διαδικασίας, όπως είπε ο κ. Βολουδάκης, θα είναι «το κόστος για το φορολογούμενο και το όφελος για τους πολίτες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το