Πολιτική

Μικρές προσδοκίες στη Σύνοδο Κορυφής

Ύστατη προσπάθεια συγκλίσεων μεταξύ Ολάντ και Μέρκελ

Το χάσμα που τους χωρίζει ως προς την διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη προσπάθησαν να αμβλύνουν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο Παρίσι, μία ημέρα πριν ξεκινήσει η κρισιμότερη Σύνοδος Κορυφής των τελευταίων ετών.

O Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν βαθύτερη οικονομική και νομισματική ένωση, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να περιορίζεται στη δήλωση πως η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι «σοβαρή».

Πάντως, πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι οι δύο ηγέτες είναι αποφασισμένοι να κάνουν βήματα που θα ενισχύσουν το κοινό νόμισμα.

«Θα μιλήσουμε για το πολιτικό μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης» σημείωσε η κ. Μέρκελ, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη (σήμερα).

«Υποστηρίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και πιστεύω ότι συμφωνούμε σε αυτό. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη η οποία λειτουργεί αποτελεσματικά, οι αγορές προσβλέπουν σε αυτό, και μια Ευρώπη όπου οι χώρες βοηθούν η μια την άλλη» ανέφερε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν μια στενότερη νομισματική ένωση.

«Θέλουμε και οι δύο να βαθύνουμε την οικονομική, νομισματική και στο μέλλον και την πολιτική ένωση, ώστε να επιτύχουμε ενοποίηση και αλληλεγγύη» ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση και όσο το δυνατόν περισσότερη αλληλεγγύη.

Σε κάθε περίπτωση μετά και την συνάντηση αυτή χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ καθώς οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις που εκφράζουν Γερμανία, Γαλλία και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αναφορικά με τις αποφάσεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα καταδεικνύουν τη χαοτική διαφορά που υπάρχει μεταξύ τους και κυρίως την αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να συναινέσουν σε μια συμβιβαστική λύση έστω την ύστατη ώρα και τη στιγμή που σχεδόν το ένα τρίτο των χωρών της Ευρωζώνης έχει μπει πια σε μηχανισμό διάσωσης, ήτοι σε τροχιά βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Σόιμπλε: Δεν οφείλουμε να απολογηθούμε

Η Γερμανία, παρά τα «αφύσικα χαμηλά» επιτόκια δανεισμού της, δεν είναι ο νικητής της κρίσης, υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρουσιάζοντας το σχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2013.

Έκανε λόγο για «σημάδι αβεβαιότητας των αγορών», αλλά και απόδειξη εμπιστοσύνης στην ευρωστία της Γερμανίας.

«Για αυτό δεν οφείλουμε να απολογηθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος προέβλεψε ότι ως το 2014, το γερμανικό έλλειμμα θα πλησιάζει το μηδέν. Αναφερόμενος, επιπλέον, στις συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, χαρακτήρισε τη χώρα του «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές εν μέσω κρίσης.

ΟΟΣΑ: Η ευρωζώνη πρέπει “να τα δώσει όλα”

Η ευρωζώνη οφείλει να σπεύσει να υπερασπιστεί την Ισπανία και την Ιταλία στις αγορές ομολόγων, χρησιμοποιώντας όλους τους θεσμούς που έχει στην διάθεσή της, δήλωσε την Τετάρτη (χθες) ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Γκουρία, που πολλές φορές έχει επικρίνει ανοιχτά τις κωλυσιεργίες της ευρωζώνης, δήλωσε ότι έχει έλθει η ώρα να αξιοποιηθούν πλήρως η ΕΚΤ, τα ταμεία διασώσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να χαλιναγωγηθούν οι κρίσεις χρεών και τραπεζών που χειροτερεύουν διαρκώς. Σημείωσε ότι η ευρωζώνη δεν αξιοποιεί τους υπάρχοντες θεσμούς επαρκώς ώστε να στηρίξει την Ισπανία και την Ιταλία.

Μόντι: Διαπραγμάτευση μέχρι να βρούμε λύση

Ο Μάριο Μόντι, σε ομιλία του στη βουλή της Ρώμης, τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς χρονικό περιορισμό ώσπου να εξευρεθεί λύση, για να μπορέσουν να τεθούν υπό έλεγχο τα σπρεντ και να μην καταρρεύσει το κοινό νόμισμα».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ιδιαίτερα δύσκολη διαπραγμάτευση», ενώ σχολιαστές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η σύνοδος να συνεχισθεί ως την Κυριακή, διότι το σημαντικό είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στις αγορές την Δευτέρα το πρωί».

Η Ιταλία θα επιμείνει στην πρότασή της για έλεγχο των επιτοκίων διαμέσου της απευθείας αγοράς κρατικών ομολόγων του δημοσίου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και το διάδοχο σχήμα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Ως τώρα, η Γερμανία εμφανίζεται αρνητική αλλά ανταποκριτές στο Βερολίνο εκτιμούν ότι υπάρχουν «κάποια» περιθώρια διαπραγμάτευσης.

«Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας δεν πρέπει να έχει κατανοήσει καλά την πρότασή μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μόντι, προσθέτοντας σιβυλλικά ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν τα κοινοβούλια και τα ανώτατα δικαστήριά τους». Το μήνυμα, σύμφωνα με παρατηρητές, έχει μοναδικό αποδέκτη το Βερολίνο και τους συνταγματικούς του περιορισμούς σε ό,τι αφορά κυρίως την υιοθέτηση των ευρωομολόγων.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική υποστήριξη που τα ιταλικά κόμματα παρέχουν στην κυβέρνηση Μόντι, το κοινοβούλιο της Ρώμης όπως φαίνεται δεν πρόκειται καταφέρει να ψηφίσει ένα ενιαίο κείμενο στόχων και προτεραιοτήτων, ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου.

Όλα δείχνουν ότι η μπερλουσκονική κεντροδεξιά πρόκειται να καταθέσει δικό της κείμενο, και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, μαζί με τους χριστιανοδημοκράτες του UDC ένα δεύτερο εναλλακτικό.

Αυτό αναμένεται να αποδυναμώσει τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία στην φάση αυτή, χρειάζεται την μέγιστη δυνατή υποστήριξη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το