Οικονομία, Πολιτική

Ο Αλ. Τουρκολιάς στο τιμόνι της Εθνικής

Τις παραιτήσεις των μελών της διοίκησης της Τράπεζας ζήτησε η κυβέρνηση

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας υπέβαλε ο Βασίλης Ράπανος, επικαλούμενος – στη σχετική επιστολή του – τους λόγους υγείας που τον ανάγκασαν να μην αποδεχθεί και τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αναμένεται να αναλάβει ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο οποίος σήμερα κατέχει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει την παραίτηση του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου Απόστολου Ταμβακάκη.

Την παραίτησή του υπέβαλε και ο Χαράλαμπος Μαζαράκης, γενικός διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου της ΕΤΕ και αποχωρεί στο τέλος του Ιουνίου.

Η Διοίκηση «αναγνωρίζει την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων του σε εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες καθώς και την ουσιαστική συνδρομή του στην επιτυχημένη διεκπεραίωση σημαντικών υποθέσεων, οι οποίες επέτρεψαν στην Τράπεζα να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Επίσης, η Διοίκηση «εξαίρει το ήθος και τον επαγγελματισμό του κ. Μαζαράκη, πουσυνέβαλαν στην άκρως επιτυχημένη θητεία του στην Εθνική Τράπεζα. Τον ευχαριστεί θερμά για την προσφορά του και του εύχεται καλή επιτυχία στις μελλοντικές του επαγγελματικές επιλογές».

Αναμένονται οι παραιτήσεις και των άλλων μελών την διοίκησης της Εθνικής, τις οποίες ζήτησε το Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας την Πέμπτη (σήμερα).

Υποδιοικητής αναμένεται να αναλάβει ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.

Η επιστολή παραίτησης του κ. Ράπανου

«Προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι, μέλη του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας,

Μετά από δυόμιση χρόνια περίπου στην Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, αποχωρώ για λόγους πέρα από τη θέληση μου. Όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί, για λόγους υγείας, δεν μπόρεσα να αποδεχτώ την τιμητική πρόταση που μου έκανε ο Πρωθυπουργός και στην οποία συναίνεσαν οι Πρόεδροι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, να αναλάβω το Υπουργείο Οικονομικών.

Για τον ίδιο λόγο υποβάλλω σήμερα την παραίτηση μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όλη αυτή την περίοδο και να σας ευχηθώ υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Θα σας θυμάμαι πάντα με τα καλύτερα αισθήματα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Βασίλης Θ. Ράπανος»

 

Βιογραφικό Τουρκολιά

Σύμφωνα με πληροφορίες νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας θα αναλάβει ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μέχρι σήμερα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας.

Ο κ. Τουρκολιάς εξελέγη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τον Νοέμβριο του 2010 και είναι Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας.

Είναι πρόεδρος ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, αντιπρόεδρος ΔΣ της ΑΕΓΑ Εθνική Ασφαλιστική, πρόεδρος της Ένωσης Στελεχών Χρηματοδότησης Ναυτιλίας και μέλος ΔΣ της Επιτροπής Ναυτικής Διαιτησίας.

Επίσης, συμμετέχει ως μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια θυγατρικών τραπεζών και εταιριών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, όπως και στο ΔΣ της ΕΧΑΕ και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Από το 2004 έως το 2010 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα, ενώ το 2002 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών.

Στο δυναμικό της Εθνικής εντάχθηκε το 1997 ως Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών.

Από το 1988 έως το 2002, κατείχε τη θέση του βοηθού Γενικού Διευθυντή για την Ελλάδα στην τράπεζα Nova Scotia. Στο διάστημα 1977-1988, εργάσθηκε στην Bank of America αρχικά ως στέλεχος ναυτιλιακών χορηγήσεων στον Πειραιά, στη συνέχεια ως αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για τις πιστοδοτήσεις Λονδίνου, Μόντε Κάρλο και Γενεύης με έδρα το Λονδίνο, και τέλος ως επικεφαλής του Κέντρου Ναυτιλιακών Πιστοδοτήσεων στον Πειραιά.

Η νέα διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, με επίκεντρο την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας καθώς και την συμβολή της στην προσπάθεια εκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας.

Μια ακόμη πρόκληση για την διοίκηση της Εθνικής θα είναι η διαχείριση των προβλημάτων που έχουν προκύψει γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα από την αδυναμία αποπληρωμής δανείων από μέρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Ήδη η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις χιλιάδων δανείων με στόχο την ανακούφιση μεγάλου μέρους της πελατείας της που αντιμετωπίζει προβλήματα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το