Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μια διαφορετική «εξομολόγηση» από το Μητροπολίτη Ιγνάτιο

Τις θέσεις του για την Εκκλησία και την κοινωνία ανέπτυξε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών του 5ου Λυκείου Βόλου

 

Μια ασυνήθιστη επίσκεψη πραγματοποίησε χθες ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος βρέθηκε στο 5ο Γενικό Λύκειο Βόλου και συζήτησε με τους μαθητές της Γ’ Τάξης απαντώντας στα ερωτήματά τους. Με άνεση και φιλικότητα ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για τα θέματα της Εκκλησίας, την οικονομική κρίση, τις εξελίξεις που αφορούν στη χώρα μας, ακόμη αναφέρθηκε και σε πιο προσωπικά ζητήματα, ενώ εστίασε και στους υπαρξιακούς προβληματισμούς των εφήβων. Ήταν ουσιαστικά μια εξομολόγηση ψυχής του Σεβασμιότατου προς τους 18άρηδες, οι οποίοι εξέφρασαν τις δικές τους ανησυχίες και αγωνίες αναζητώντας σε μια τόσο δύσκολη εποχή στηρίγματα για ψυχική τόνωση και πνευματική εξέλιξη.

Η συζήτηση που διήρκεσε περίπου μία ώρα, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Γυμναστηρίου, όπου εκτός από τους μαθητές που είχαν την πρωτοβουλία της συνάντησης, έδωσαν το «παρών», ο διευθυντής του σχολείου κ. Θανάσης Μακρόπουλος (εκφώνησε μικρό χαιρετισμό) και άλλοι καθηγητές.

Την εκδήλωση προλόγισε ο εκ των συντελεστών της όλης δράσης, καθηγητής Θεολογίας κ. Σωτήρης Τσιτσιρίγκας, που τόνισε ότι στις δύσκολες εποχές της κρίσης που ζούμε, είναι ανάγκη όλοι μας και κυρίως οι νέοι, να κατανοήσουμε ότι η Εκκλησία και η ζωντανή μας παράδοση αποτελούν την ενοποιό δύναμη αντίστασης στις δυσκολίες των καιρών. Γι’ αυτό και ήταν ιδιαίτερα σημαντική η επικοινωνία των μαθητών μας με το Μητροπολίτη, ο οποίος μέσα σε ένα πολύ φιλικό κλίμα απάντησε στις καίριες και ουσιαστικές ερωτήσεις τους.

«Ήθελα να γίνω γιατρός…»

Ένα από τα ερωτήματα που απάντησε ο Μητροπολίτης ήταν αν μετάνιωσε που έγινε ιερέας και τι τον ώθησε σε αυτό. «Δεν το μετάνιωσα καθόλου. Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω γιατρός. Αλλά στη συνέχεια κατάλαβα ότι ήθελα περισσότερο να θεραπεύω τις ψυχές και έτσι στράφηκα στην ιεροσύνη. Πάντως το στοιχείο που με ώθησε, ήταν η αγάπη μου για τον άνθρωπο και το Θεό» απάντησε ο ίδιος, ενώ σε άλλο ερώτημα για την καθημερινότητα και αν είναι δύσκολη, υπογράμμισε ότι δεν τον κουράζουν ούτε τα κηρύγματα, ούτε άλλες δραστηριότητες. Αυτό όμως με το οποίο καθημερινά έρχεται σε εγρήγορση, είναι η ανθρώπινη ψυχή. «Υπάρχουν 160 ενορίες, 200 ιερείς και 5000 συνεργάτες. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να κληθώ από το μικρό μέχρι το πιο μεγάλο πρόβλημα» σημείωσε.

Επίσης ρωτήθηκε αν ψυχαγωγείται και πώς νιώθει που δεν διασκεδάζει, όπως κάνουν οι απλοί άνθρωποι στην ηλικία του. Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι μεγάλωσε με ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Για τον ίδιο η ψυχαγωγία είναι η ησυχία του, ένα ταξίδι σε ένα συνέδριο, όπου θα μπορέσει να περπατήσει ήρεμος και να δει νέα πράγματα, ή μία ώρα κολύμπι το καλοκαίρι. Συμπλήρωσε δε πως στη ζωή του δεν έχει καπνίσει ποτέ.   

Οι μαθητές ρώτησαν το Σεβασμιότατο και για τα ακριβά άμφια που φορούν οι ιερείς απαντώντας πως αποτελούν παράδοση της Εκκλησίας και ότι δεν φορούν όλοι ακριβά άμφια. Πάντως πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια για να απλοποιηθούν.   

«Πιστεύετε ότι η Εκκλησία θα πρέπει να φορολογείται;» ρωτήθηκε επίσης ο Μητροπολίτης για να απαντήσει ότι πρέπει να φορολογείται η Εκκλησία για την περιουσία της με εξαίρεση τους ναούς. Μάλιστα η Μητρόπολη Δημητριάδος πληρώνει κάθε χρόνο 200.000 ευρώ σε φόρους, ποσό που αντίστοιχο ίσως να μην καταβάλλει άλλος φορέας από το Νομό.   

Σε ερώτηση για σκάνδαλα στο χώρο της Εκκλησίας που σχετίζονται με τα περιουσιακά της στοιχεία, ανέφερε πως «οι έλεγχοι από την Εφορία είναι καλοδεχούμενοι. Θα πρέπει να επικρατήσουν η διαφάνεια και η δικαιοσύνη. Τίποτα να μη μείνει κρυφό, κάτω από το τραπέζι». Ο ίδιος διαβεβαίωσε τους μαθητές ότι «η συντριπτική πλειονότητα των ιεραρχών δεν χρηματίζεται, αλλά αν υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να παταχθούν».

Πρόσθεσε δε ότι «ορισμένες φορές τα σκάνδαλα κατασκευάζονται από τα ΜΜΕ που ζητούν ανθρωποθυσίες».

Ενότητα 

Ο Μητροπολίτης ερωτηθείς σχετικά εστίασε στην ανάγκη να μείνει ο ελληνικός λαός ενωμένος, γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες, οι εξελίξεις στη Μεσόγειο έχουν δραματικό χαρακτήρα, και αν μείνουμε αβοήθητοι και χωρίς συμμάχους, θα κινδυνεύσουμε με μια νέα Μικρασιατική Καταστροφή.  

Οι μαθητές ρώτησαν τον κ. Ιγνάτιο και για τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στον αθλητισμό. Ο Μητροπολίτης απάντησε με χιούμορ τονίζοντας πως «λέμε «ναι» στον αθλητισμό και όχι στην παράγκα. Ήδη έχουμε ως τοπική Εκκλησία μια ποδοσφαιρική ομάδα που ανέβηκε κατηγορία, έχει καλή πορεία και κάθε Σαββατοκύριακο ενημερώνομαι για τα αποτελέσματα των αγώνων.

Προέτρεψε δε τους μαθητές του 5ου Λυκείου να δώσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα με την αντίστοιχη ομάδα της Μητρόπολης.

«Χρόνια καρποφορίας» 

Ο Μητροπολίτης χαρακτήρισε την πρώτη δεκαετία του στον επισκοπικό θρόνο της Μητρόπολης Δημητριάδος ως περίοδο σποράς, όπου έμπαιναν τα θεμέλια για διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις. «Πλέον στο δέκατο πέμπτο χρόνο της παρουσίας μου στη Μητρόπολη, μπορώ να πω ότι ζούμε τα χρόνια της καρποφορίας» τόνισε.   

Μετά τη λήξη της συνάντησης οι μαθητές ήταν ενθουσιασμένοι. Σημείωναν δε πως οι έφηβοι έχει τις δικές τους αμφιβολίες για θεσμούς, όπως η Εκκλησία, αλλά χθες έλαβαν ικανοποιητικές απαντήσεις από τον κ. Ιγνάτιο.

«Με ενδιαφέρον ακούσαμε το Μητροπολίτη να μας απαντά σε διάφορα ερωτήματα. Στους νέους υπάρχει μια αμφισβήτηση για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, αλλά ο κ. Ιγνάτιος με τις απαντήσεις του μας έλυσε τις απορίες μας» τόνισε ο μαθητής Κώστας Γουμενόπουλος.

Από την πλευρά της η μαθήτρια Μαριαλέννα Τολιοπούλου ανέφερε πως χαρήκαμε ιδιαίτερα για την έλευση του Μητροπολίτη στο σχολείο μας και ακούσαμε τις απόψεις του με ενδιαφέρον. Στην εποχή της κρίσης αξιών που ζούμε, η Εκκλησία μπορεί να αποτελέσει στήριγμα.

Ο κ. Ιγνάτιος μετά το τέλος της συζήτησης μοίρασε στους μαθητές ένα βιβλίο με την Καινή Διαθήκη, την Αγία Γραφή σε μορφή mp3 και ένα DVD με θέμα τη ζωή του Χριστού, ενώ τόνισε πως «ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να μιλήσω με τους μαθητές του Λυκείου. Ήταν ένας όμορφος διάλογος με σύγχρονα ερωτήματα που αφορούσαν και στη ζωή της Εκκλησίας και στις εξελίξεις στην πατρίδα μας. Ελπίζω ότι καρποφόρησε ο διάλογος και θα έχει και συνέχεια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το