Οικονομία, Πολιτική

Απόφαση – “κόλαφος” για το χαράτσι

Αντισυνταγματικό το έκτακτο τέλος ακινήτων έκρινε το Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας

Τις έκτακτες εισφορές, τα ειδικά τέλη και τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι Έλληνες στοχεύει το σκεπτικό του πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, που έκρινε αντισυνταγματικό το έκτακτο τέλος ακινήτων, χωρίς ωστόσο να μπορεί με αυτή την απόφαση να ξεπεράσει την αντίστοιχη του ΣτΕ, που είχε εκφράσει αντίθετη άποψη για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των οργανώσεων που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο, η απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο είναι προσωρινά εκτελεστή, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το τέλος, ακόμη και αν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, μέχρι να κριθεί εκ νέου το θέμα από τη Δικαιοσύνη

Τα μέλη του δικαστηρίου έκαναν δεκτές σχεδόν όλες τις αγωγές καταναλωτικών οργανώσεων, ενώ η απόφασή τους είναι προσωρινά εκτελεστή πράγμα που σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα και οφείλει σύμφωνα με τα όσα ορίζει το δικαστήριο:

-Να μην διακόπτει την παροχή ρεύματος στους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το τέλος

-Να δέχεται την πληρωμή λογαριασμών που αντιστοιχούν στην κατανάλωση του ρεύματος

-Να μην ενσωματώνει και υπολογίζει στους λογαριασμούς το ειδικό τέλος ακινήτων

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης το τέλος δεν θεωρείται ανταποδοτικό και χαρακτηρίζεται φόρος που υπαγορεύθηκε από την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Μάλιστα η απόφαση αναφέρει: “Επιβάλλεται ένα ακόμη φορολογικό βάρος στους Έλληνες πολίτες χωρίς καθόλου να συνεκτιμάται η συνολική μέχρι σήμερα φορολογική τους επιβάρυνση, με την άθροιση τακτικών και έκτακτων φορολογικών υποχρεώσεων, η οποία έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην φοροδοτική τους ικανότητα και ως εκ τούτου στη διατήρηση ενός ανεκτού βιοτικού επιπέδου”.

Από το νέο έτος το Ειδικό Τέλος ενσωματώνεται στο νέο ενιαίο τέλος ακινήτων μαζί με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσιας, ενώ ήδη η εφορία καλεί όσους ιδιοκτήτες το οφείλουν από το 2011, οι οποίοι αγγίζουν τους 350.000 ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό για την πληρωμή του ή να το εξοφλήσουν γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι ποινές είναι μεγάλες.

Από το νέο έτος προχωρά και η αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ όπως προβλέπεται από το μνημόνιο. Ωστόσο μέχρι στιγμής η ΡΑΕ δεν έχει κάνει τη σχετική εισήγηση. Πάντως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εισηγείται “την καθιέρωση μιας ενιαίας χρέωσης για όλες τις καταναλώσεις, αλλά και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τα οικιακά τιμολόγια”. Επίσης προτείνεται η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρίες της είσπραξης των οφειλών από την πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου σχολίασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απαγορεύει στη ΔΕΗ να διακόπτει το ρεύμα λόγω μη καταβολής του ‘χαρατσιού’, της επιβάλει να αποδέχεται την πληρωμή του λογαριασμού χωρίς το ποσό που αφορά το εδικό τέλος, να μην το ενσωματώνει, υπολογίζει και καταλογίζει στους λογαριασμούς που εκδίδει και επιπλέον δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να ζητήσουν αποζημίωση για οποιαδήποτε από τις παραπάνω παράνομες ενέργειές της, δικαιώνει οριστικά και αμετάκλητα τον τεράστιο αγώνα του κινήματος ενάντια στα χαράτσια. Αποτελεί δικαίωση αυτού του κινήματος και ήττα των αντιλαϊκών αντισυνταγματικών και βάρβαρων επιλογών των τροϊκανών κυβερνήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των πολιτών ενάντια στα εξοντωτικά χαράτσια”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το