Photo Gallery, Πολιτική

Με φυλάκιση έως 20 χρόνια θα τιμωρείται η φοροδιαφυγή

Έρχονται Οικονομική Αστυνομία και Οικονομικός Εισαγγελέας

Γ. Παπανδρέου: Η ακίνητη περιουσία της χώρας δεν πωλείται


Έως και 20 χρόνια φυλάκιση για υποθέσεις φοροδιαφυγής προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα (χθες) στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, χαρακτηρίζονται ως «συνεχές αυτόφωρο» τα αδικήματα μη καταβολής ΦΠΑ και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

Στο συμβούλιο συζητήθηκε το ζήτημα της σύστασης Οικονομικής Αστυνομίας, με τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου να υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας της. «Θέλω ένα εργαλείο να κάνω τη δουλειά μου», φέρεται να δήλωσε.

Ενστάσεις για το πού θα υπάγεται η Οικονομική Αστυνομία διατύπωσαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, και Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Τελικά, συμφωνήθηκε το σώμα να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο «οικονομικός εισαγγελέας» θα είναι αντεισαγγελέας Εφετών και θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως αποφασίστηκε, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας θα είναι κακούργημα αν τα ωφελήματα για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών υπερβαίνουν τα 73.000 ευρώ.

Το χρονικό διάστημα δίωξής των οικονομικών εγκλημάτων ξεκινά από το «αυτόφωρο της τέλεσης» και εκτείνεται έως το 1/3 του χρόνου παραγραφής, που είναι για τα πλημμελήματα πέντε χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια.

Συνεπώς, τα οικονομικά εγκλήματα που είναι πλημμελήματα θα έχουν χρονικό διάστημα δίωξης 20 μήνες και τα κακουργηματικού χαρακτήρα θα διώκονται εντός διαστήματος 5 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε ότι με αυτό γίνεται μεγάλη αλλαγή στη φορολογική πολιτική και ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η μείωση άλλων φορολογικών συντελεστών γενικότερα, παράλληλα με εκείνη για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τους συμβολαιογράφους οι θέσεις τους θα αυξηθούν εφάπαξ από 10%-20%, ενώ η κατανομή τους θα γίνει στις ειρηνοδικειακές περιφέρειες.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου και τη θεσμοθέτηση τριετούς επιχειρησιακού προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

«Απαράδεκτη

η στάση της τρόικας»

Την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει κατά της πώλησης ελληνικής γης επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η πρόβλεψη αυτή θα περάσει και στο Σύνταγμα και έκανε λόγο για «ιστορική απόφαση».

Zήτησε, επίσης, από τους υπουργούς να καταγράψουν τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται υπό την εποπτεία τους και να κάνουν προτάσεις για την αξιοποίησή της.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει τους δικούς της όρους και χρονοδιαγράμματα για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

«Η κυβέρνηση έχει κάθε πρόθεση να διαβουλευτεί, να ενημερώσει και, τελικά, να αποφασίσει για το θέμα της δημόσιας περιουσίας. Ο ενδεικτικός στόχος της εξασφάλισης εσόδων ύψους 50 δισ. -θέμα για το οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση, από αποκρατικοποιήσεις, αλλά και από αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου σε βάθος πενταετίας και πέρα, είναι καταρχήν μια δική μας πρόθεση.

» Κανείς και καμία ‘τρόικα’ δεν μας υποχρέωσε, ούτε μπορούσε εξάλλου να θέσει αυτό το στόχο.

Εμείς τον έχουμε θέσει εδώ και πολύ καιρό και θέλουμε να τον υλοποιήσουμε, για να κάνουμε την οικονομία μας πιο δυνατή, να μειώσουμε το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος που μας φόρτωσε η Νέα Δημοκρατία και, να το κάνουμε αυτό, με τις λιγότερες δυνατές θυσίες από τους πολίτες.»

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού βρέθηκαν οι «καταστροφολόγοι». Ο κ. Παπανδρέου, μίλησε για «ορυμαγδό απαισιοδοξίας», που αποτελούνταν από «τσιτάτα διαφόρων κομμάτων ή πολιτικών προσώπων», που, μεταξύ άλλων, υποστήριζαν ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί πάνω από 10% και ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα».

«Η χώρα δεν καταρρέει. Αντίθετα έχει αποκτήσει πρόσωπο και αξιοπιστία, παράλληλα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των αγορών», υπογράμμισε ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να υπογράμμισε πως πρόκειται για στρατηγική απόφαση να μπει στο τραπέζι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Από το βήμα της Βουλής, την Τετάρτη, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε χαρακτηρίσει το στόχο των 50 δισ. ρεαλιστικό και φιλόδοξο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το