Photo Gallery, Τοπικά

Με λάθη τα σημειώματα του ΕΤΑΚ σε φορολογούμενους

Με τις δηλώσεις Ε9 του 2005 υπολογίστηκε η αντικειμενική αξία ακινήτων για το ΕΤΑΚ ορισμένων ιδιοκτητών

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009 παραλαμβάνουν φορολογούμενοι, ωστόσο, όπως σημειώνουν εφοριακοί υπάλληλοι, πολλά από τα σημειώματα είναι λανθασμένα, διότι για την έκδοσή τους ελήφθησαν υπ’ όψιν τα στοιχεία ακινήτων με τη δήλωση Ε9 του 2005 και όχι των ετών 2006, 2007 και 2008… Στο μεταξύ, Γραφεία Ενημέρωσης Πολιτών (ΓΕΠΟ) λειτουργούν στις Εφορίες της Μαγνησίας.

Ανάστατοι είναι φορολογούμενοι, που λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΤΑΚ 2009, καθώς τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στα σημειώματα, είναι λανθασμένα. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με εφοριακό υπάλληλο, ελήφθησαν υπ’ όψιν για την έκδοση των σημειωμάτων τα στοιχεία των ακινήτων έτσι όπως είχαν δηλωθεί αυτά με τις δηλώσεις Ε9 του 2005 και όχι των επομένων ετών, δηλαδή του 2006, του 2007 και του 2008. Σημειώνεται ότι για τα έτη 2010 και 2011 δεν ισχύει ΕΤΑΚ, αλλά Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Από την άλλη, φορολογούμενοι που λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ, δηλώνουν αδυναμία να τα πληρώσουν, καθώς φέτος η ακίνητη περιουσία έχει χτυπηθεί σκληρά και από το τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), που ακόμη πληρώνεται. Συν τοις άλλοις οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος, όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, ποσά που συνολικά είναι δυσβάστακτα.

Ιδιοκτήτες ακινήτων που υπάγονται στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων ορίζονται οι έχοντες δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας επί ακινήτων, καθώς και οι έχοντες το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόκτητο τμήμα υπογείου, πυλωτής, δώματος ή ακαλύπτου χώρου οικοδομής, που χρησιμοποιείται ως θέση στάθμευσης, βοηθητικός χώρος ή κολυμβητική δεξαμενή. Το όριο που έχει οριστεί για πληρωμή ΕΤΑΚ, είναι για τον άγαμο ή χήρο -χωρίς προστατευόμενα μέλη- ιδιοκτησία ακινήτου με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ και πάνω, ενώ για έγγαμο ή χήρο με προστατευόμενα μέλη ιδιοκτησία ακινήτων με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ και πάνω. Επίσης ισχύει προσαύξηση 30.000 ευρώ για τρία παιδιά και άνω.

Το Τέλος, που αναλογεί στα κτίσματα, που υπόκεινται σε φορολογία, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ δεν καταβάλεται ΕΤΑΚ, όταν το ποσό που έχει βεβαιωθεί, είναι μικρότερο των 27 ευρώ.

Σύμφωνα με στέλεχος Εφορίας, ο φορολογούμενος που παραλαμβάνει εκκαθαριστικό σημείωμα, θα πρέπει να το ελέγξει προσεκτικά και να το συγκρίνει με το αντίστοιχο του 2008, ενώ πρέπει να επαληθεύσει αν είναι σωστά τα στοιχεία που περιλαμβάνει, για τα ακίνητα που έχει δηλώσει και αν τα τετραγωνικά μέτρα είναι τα ίδια, με εκείνα που είχαν δηλωθεί στο ΕΤΑΚ του 2008.

Ως κύρια κατοικία λογίζεται για τον άγαμο η κατοικία που του ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή έχει το εμπράγματο δικαίωμα της επικαρπίας και στην οποία ιδιοκατοικεί. Για τον έγγαμο λογίζεται ως κύρια κατοικία αυτή η οποία του ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία τόσο στον υπόχρεο ή τη σύζυγό του ή τα προστατευόμενα τέκνα και στην οποία ιδιοκατοικούν.

Από το ΕΤΑΚ εξαιρούνται οι αγροί, οι βοσκότοποι και τα αγροτεμάχια, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα ακίνητα που έχουν δεσμευτεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, κτίσματα για τα οποία έχουν εκδοθεί άδεια ή πρωτόκολλο κατεδάφισης, τα επιταγμένα από το Στρατό ακίνητα, τα ακίνητα του Δημοσίου, τα ακίνητα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τα κοινωφελή ιδρύματα.

Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα παραλάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΤΑΚ, θα πρέπει να προσέξουν τα εξής: Αν δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου στον πίνακα 1 του εντύπου Ε9, δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος του ακινήτου, αν δεν έχει συμπληρωθεί η επιφάνεια του κτίσματος, αν έχει συμπληρωθεί μόνον η επιφάνεια των βοηθητικών χώρων του κτίσματος, αν δεν έχει συμπληρωθεί το είδος του εμπράγματου δικαιώματος του κτίσματος, αν δεν έχει συμπληρωθεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας του κτίσματος, αν δεν έχει συμπληρωθεί το έτος γέννησης του επικαρπωτή του κτίσματος, αν δεν έχει συμπληρωθεί η επιφάνεια του οικοπέδου, αν δεν έχει συμπληρωθεί το είδος του εμπράγματου δικαιώματος του οικοπέδου, αν δεν έχει συμπληρωθεί το έτος γέννησης του επικαρπωτή του οικοπέδου, αν δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός μεταβολής, το ποσοστό συνιδιοκτησίας του κτίσματος είναι μεγαλύτερο του 100, το ποσοστό συνιδιοκτησίας του οικοπέδου επίσης είναι μεγαλύτερο του 100, αν είναι δυσανάγνωστος ο όροφος του ακινήτου, κτίσμα χωρίς τετραγωνικά μέτρα και οικόπεδο χωρίς τετραγωνικά μέτρα.

Αναφορικά με το πώς εξάγεται το ποσό του ΕΤΑΚ, που καλείται να καταβάλει ο υπόχρεος, επισημαίνεται ότι «λαμβάνεται υπ’ όψιν η αντικειμενική αξία του ακινήτου, δηλαδή η τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται, η παλαιότητά του, ο όροφος αν είναι διαμέρισμα, αν είναι γωνιακό ή όχι κ.λπ. Αυτά όλα συνυπολογίζονται στο μηχανογραφικό σύστημα.

Σε περίπτωση διαφωνίας με τα στοιχεία της δήλωσης ΕΤΑΚ, όπως αυτά αποτυπώνονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα, παρέχεται στο φορολογούμενο η δυνατότητα να υποβάλει νέα δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., με την οποία μπορεί να διορθώσει τα εξής στοιχεία: Της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων που έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητο, περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου, όπως διεύθυνση, δρόμους που το περικλείουν, προσόψεις, κατηγορία ακινήτου, οικοδομικό τετράγωνο, έτος κατασκευής, επιφάνεια οικοπέδου, επιφάνειες βοηθητικών χώρων, ποσοστό συνιδιοκτησίας, είδος εμπράγματου δικαιώματος, έτος γέννησης επικαρπωτή. Επίσης τυχόν προσθήκη ακινήτου ή τυχόν διαγραφή.

Ο ΦΑΠ

Για το ΦΑΠ του 2010 το αφορολόγητο όριο είναι με αντικειμενική αξία του ακινήτου στα 400.000 ευρώ και του 2011 με αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ, όσο και του ΕΤΑΚ του 2009 δηλαδή. Για τον υπολογισμό του ΦΑΠ 2011 θα ληφθούν υπ’ όψιν οι δηλώσεις Ε9 των ακινήτων που έγιναν το 2010.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το