Photo Gallery, Τοπικά

Με ηλιοφάνεια τα Χριστούγεννα

Μπορεί το τέλος του κόσμου να μην ήρθε σήμερα, όπως είχαν προβλέψει οι Μάγια, ήρθαν όμως η μικρότερη ημέρα του χρόνου (χειμερινό ηλιοστάσιο) και τα πεφταστέρια Αρκτίδες, πιστά στο ραντεβού τους το Δεκέμβριο

Μπορεί το τέλος του κόσμου να μην ήρθε σήμερα, όπως είχαν προβλέψει οι Μάγια, ήρθαν όμως η μικρότερη ημέρα του χρόνου (χειμερινό ηλιοστάσιο) και τα πεφταστέρια Αρκτίδες, πιστά στο ραντεβού τους το Δεκέμβριο. Κατά τα άλλα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σήμερα, θα χαλάσει όμως αύριο, πρόσκαιρα, για να ξαναβελτιωθεί από την Κυριακή το μεσημέρι και να παραμείνει βελτιωμένος ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα. Έτσι τα Χριστούγεννα ο καιρός θα είναι καλός και μάλιστα οι θερμοκρασίες θα είναι λίγο παραπάνω από τις κανονικές για την εποχή.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο της Γης έχουμε σήμερα στη 1.13 μ.μ.  Εκείνη τη στιγμή, ο Ήλιος φτάνει στο πλέον απομακρυσμένο νότιο σημείο του στον ουρανό. Το ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Απόψε έχει περισσότερες ώρες σκοτάδι από οποιαδήποτε άλλη ημέρα του έτους.

Παράλληλα τη νύχτα θα έχουμε το μέγιστο του φαινομένου των πεφταστεριών  Αρκτίδες. Είναι η βροχή διαττόντων, όταν η Γη βρίσκεται στην πορεία από τα συντρίμμια που σέρνει στην ουρά του ο κομήτης 8P/Tuttle και η οποία κορυφώνεται πριν από την αυγή αύριο. Το ακτινοβόλο σημείο από το οποίο τα μετέωρα φαίνεται να προέρχονται, βρίσκεται στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου, κοντά στο γνωστό σχηματισμό της «κατσαρόλας». Αυτό το ακτινοβόλο σημείο είναι ορατό στο βόρειο ουρανό όλη τη νύχτα, αλλά σκαρφαλώνει ψηλότερα, καθώς πλησιάζει η αυγή. Το φεγγάρι δύει περίπου στις 2 π.μ., αφήνοντας σχεδόν τέσσερις ώρες τον ουρανό σκοτεινό, πριν το πρωινό λυκόφως αρχίσει. Οι παρατηρητές σε ένα σκοτεινό ουρανό θα είναι σε θέση να δουν μέχρι και 10 Αρκτίδες ανά ώρα.

Ο καιρός

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα, καθώς και ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα, δεν θα έχουμε χιονοπτώσεις και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου στις Αγριόλευκες. Αν και χθες χιόνισε λίγο στις κορυφές του Πηλίου, το χιόνι αυτό δεν είναι αρκετό για να λειτουργήσει το Χιονοδρομικό και αυτός θα είναι ένας παράγοντας μη προσέλκυσης περισσότερων επισκεπτών στην περιοχή για τα Χριστούγεννα. Αν και αύριο προβλέπεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού και κάποια ίσως χιονόπτωση στο Πήλιο, αυτή δεν θα είναι σημαντική, ενώ, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η αυριανή κακοκαιρία θα επηρεάσει περισσότερο τις νότιες περιοχές της Μαγνησίας.

Χθες το απόγευμα ο καιρός βελτιώθηκε και είχαμε και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο επικράτησε κρύο. Και σήμερα αναμένεται ηλιοφάνεια, ωστόσο από τις νυχτερινές ώρες αναμένεται νέα πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού. Έτσι αύριο προβλέπονται βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά, πάνω από τα 800 μέτρα. Όπως επισημαίνει όμως ο μετεωρολόγος κ. Θ. Τακούδης η κακοκαιρία αυτή θα επηρεάσει περισσότερο τις νότιες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς θα κινηθεί από τα βορειοδυτικά προς την Κεντρική και νότια Ελλάδα, πριν υποχωρήσει στο νοτιοανατολικό Αιγαίο την Κυριακή. Η θερμοκρασία σήμερα θα κυμανθεί στο Βόλο από 3-9, στον Αλμυρό και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 1-8, στα νησιά 4-9, στα ημιορεινά 0-6 και στις κορυφές του Πηλίου -2 μέχρι 3 βαθμούς Κελσίου. Αύριο η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στο Βόλο θα κυμανθεί στους 4-7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 1-7, στα νησιά 4-8, στα ημιορεινά 1-4 και στα ορεινά -3 μέχρι 0 βαθμούς Κελσίου. Οι περισσότερες χιονοπτώσεις αναμένονται αύριο στην Όθρυ, πάνω από τα 800 μέτρα. Οι βοριάδες ενισχύονται πάλι σε ισχυρούς στο Αιγαίο.

Ο καιρός βελτιώνεται από το μεσημέρι της Κυριακής, οι άνεμοι εξασθενούν και θα είναι σχετικά βελτιωμένος και τη Δευτέρα, παραμονή των Χριστουγέννων, αν και όπως σημειώνει ο κ. Τακούδης, στο ανατολικό Πήλιο ίσως αναπτυχθούν νεφώσεις, που θα δώσουν κάποιο πασπάλισμα στις κορυφές και ασθενείς βροχές χαμηλότερα. Η θερμοκρασία ανεβαίνει ένα με δύο βαθμούς και θα φθάσει στο Βόλο τους 12. Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο καιρός βελτιώνεται περισσότερο και η θερμοκρασία ανεβαίνει και άλλο, φθάνοντας τους 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων ίσως πιάσει και τους 14-15, όταν η μέση μέγιστη για τον τρέχοντα μήνα στο Βόλο είναι 11 βαθμοί.

Καλός ο καιρός και μέχρι τις 30 του μήνα, όπως προβλέπει ο κ. Τακούδης, απογοητεύοντας τους λάτρεις του χιονιού στο Πήλιο. Από εκεί και μετά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για κύμα ψύχους από τη Σκανδιναβία, παραμονές του νέου έτους, αλλά ακόμη είναι νωρίς για οποιαδήποτε πρόγνωση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το