Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μειώση εισακτέων στα Πανεπιστήμια

 

Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας που μιλούν για μείωση εισακτέων

 

 

Εν αναμονή για το σχέδιο «Αθηνά» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά», που αφορά στις συγχωνεύσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς σήμερα το μεσημέρι  θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα και επίσημη τοποθέτηση από τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο.

Το σχέδιο, μετά την ανακοίνωσή του, θα αποσταλεί στην Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και θα τεθεί σε τελικό στάδιο διαβούλευσης για χρονικό διάστημα 45 ημερών.
Παράλληλα και όπως όλα δείχνουν με τις συγχωνεύσεις Τμημάτων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, φέτος θα έχουμε μείωση στον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, ανάλογα βέβαια και με τη μείωση των Τμημάτων της που τελικά θα ανακοινωθούν.

Εν τω μεταξύ, δεν επανέρχεται επί του παρόντος η βάση του δέκα για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, καθώς στο θέμα αυτό δεν έχει υπάρξει απόλυτη συμφωνία στα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές με συγχωνεύσεις Τμημάτων ή αλλαγής του ονόματος του Ιδρύματος, ωστόσο μέχρι την επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» εμφανίζονται επιφυλακτικοί. «Εκτιμούμε ότι γενικότερα στα Πανεπιστήμια της περιφέρειας δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, ωστόσο δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφορία και περιμένουμε αύριο (σήμερα) τις επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νικ. Ζούμπος.

Να αναφερθεί ότι το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει εκφράσει πρόσφατα την πλήρη αντίθεσή του με ομόφωνη απόφαση σε οποιαδήποτε προοπτική συγχώνευσης Τμημάτων και αλλαγής του ονόματος του Ιδρύματος, ενώ μεταξύ άλλων προτείνει την ένταξη των δύο ανεξάρτητων Τμημάτων του στις υπάρχουσες Σχολές και την αλλαγή τίτλων των Σχολών του. Παράλληλα, αντιμετωπίζει ευνοϊκά το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των δυο Τμημάτων του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας στις υπάρχουσες Σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει ως κριτήρια για τις συγχωνεύσεις Τμημάτων το μέγεθος των Ιδρυμάτων, την αναλογία φοιτητών- διδασκόντων, τη διασπορά των Τμημάτων ανά ΑΕΙ – ΤΕΙ, την ερευνητική δραστηριότητα και τη διεθνή αναγνώριση των Ιδρυμάτων. Επίσης, το υπουργείο Παιδείας βασίστηκε σε μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και την ελκυστικότητα των γνωστικών αντικειμένων. Ως εκ τούτου, Τμήματα τα οποία συγκεντρώνουν ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις, και επιπροσθέτως δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις εισακτέων, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του υπουργείου για τα υπό συγχώνευση Τμήματα.

Επιπλέον, στα κριτήρια του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνεται και το κατά πόσον οι εγκαταστάσεις των Ιδρυμάτων (αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες, εργαστήρια) επαρκούν για το σύνολο των φοιτητών. Μάλιστα, το υπουργείο υποστηρίζει ότι Τμήματα τα οποία δεν διαθέτουν επαρκείς υποδομές, θα πρέπει να συγχωνευθούν με άλλα που έχουν ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, ένα από τα βασικότερα κριτήρια που θα ληφθεί υπόψη είναι κατά πόσο σχετίζονται τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων με τις αναπτυξιακές ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας. Το συγκεκριμένο κριτήριο αφορά κατά κύριο λόγο σχολές της περιφέρειας, οι οποίες ενδεχομένως να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των συγχωνεύσεων.

 

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το σχέδιο «Αθηνά», οι προτάσεις που εγκρίθηκαν ομόφωνα αφορούν τα εξής:

1. Όλα τα Τμήματα του ΠΘ έχουν σαφή γνωστικά αντικείμενα, διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα και επάρκεια σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Για το λόγο αυτό ανάγκη συγχώνευσης Τμημάτων του ΠΘ δεν υπάρχει. Κατά μείζονα λόγο οποιαδήποτε σκέψη μετακίνησης σε άλλες πόλεις, πέραν του ότι θα ήταν ακατανόητη με ακαδημαϊκά κριτήρια, θα είχε τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, όχι μόνο για την πολιτεία, αλλά και για τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

2. Το Συμβούλιο του ΠΘ προτείνει την ένταξη των δύο ανεξάρτητων Τμημάτων του, στις υπάρχουσες Σχολές, και την αλλαγή τίτλων των Σχολών του.

3. Το Συμβούλιο του Ιδρύματος αντιμετωπίζει ευνοϊκά το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των δύο Τμημάτων του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος στις υπάρχουσες Σχολές του ΠΘ.

4. Το Συμβούλιο, με βάση και τις απόψεις των εξωτερικών του μελών, θεωρεί ότι το όνομα «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας» είναι ευρέως αναγνωρίσιμο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και όλες τις ακαδημαϊκές βάσεις δεδομένων. Οποιαδήποτε σκέψη αλλαγής του τίτλου θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα αξιοπιστίας και αναγνωρισιμότητας, σε διδάσκοντες και αποφοίτους, ιδιαίτερα σε μια εποχή εξαιρετικά ανταγωνιστική για την ανώτατη εκπαίδευση διεθνώς.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επικείμενες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά» ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νικ. Ζούμπος, επισήμανε πως «η πληροφόρηση που υπάρχει, αναφέρει ότι αύριο (σήμερα) θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για τις συγχωνεύσεις. Δεν υπάρχει κανένα νεότερο και καμία διαρροή σχετικά με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εκτιμούμε ότι, δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στα Πανεπιστήμια της περιφέρειας και ευελπιστούμε ότι οι προτάσεις μας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και θα γίνουν αποδεκτές».

Σε περίπτωση, ωστόσο, που από το σχέδιο «Αθηνά» προκύψουν προβλήματα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Διοίκησης για να πάρει θέση, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι σε μια τέτοια εξέλιξη θα συνεδριάσει και η Σύγκλητος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το