Photo Gallery, Τοπικά

ΕΔΕ για τον «κατσικοπόλεμο» στην Κυρά Παναγιά

Μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία της Αλοννήσου για τα όσα συνέβησαν

Ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε χθες ο διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του Λιμενικού Σώματος κ. Θεόδωρος Κλιάρης για τα όσα προβάλλονται μέσω βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και εμφανίζει λιμενικό πάνω σε υπηρεσιακό σκάφος να πυροβολεί κατσίκια στο νησί Κυρά Παναγιά.

Στο βίντεο εμφανίζεται πλωτό σκάφος του λιμεναρχείου να περνά, σε μικρή απόσταση από την ακτή της Κυρά Παναγιάς και στην πλώρη να στέκεται όρθιος λιμενικός και να πυροβολεί τα κατσίκια. Ακούγεται και διάλογος μεταξύ του λιμενικού και άλλων ατόμων που βρίσκονται στο σκάφος. Επίσης ακούγονται και οι πυροβολισμοί και ο φακός εστιάζει στα κατσίκια που τρέχουν στην πλαγιά του βουνού να σωθούν. Ο τίτλος δε του βίντεο είναι «Κατσικοπόλεμος 2».

Η ανάρτηση του βίντεο απασχολεί τώρα διοικητικά και την λιμενική αρχή.

Ο κ. Κλιάρης νωρίς χθες το πρωί, μόλις δημοσιοποιήθηκε το θέμα, έδωσε εντολή για να διενεργηθεί έρευνα και να διευκρινιστεί πλήρως τι έχει συμβεί. Η ΕΔΕ θα διενεργηθεί από αξιωματικό της περιφερειακής διοίκησης Θεσσαλίας του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το βίντεο φέρεται να τραβήχθηκε το 2010, το καλοκαίρι. Φέρεται μάλιστα το σκάφος να ανήκει στην λιμενική αρχή της Σκοπέλου. Ένα από τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει είναι ότι πρόκειται, ενδεχομένως, για πράξη «αντεκδίκησης» λόγω διαφορών. Φαίνεται πως το σκάφος του λιμενικού εκτελούσε περιπολία στο χώρο του θαλάσσιου πάρκου της Αλοννήσου. Διερχόμενο από το νησί Κυρά Παναγιά και στη θέα των κατσικιών που έτρεχαν στην πλαγιά (τα κατσίκια ανήκουν στην Μονή της Κυρά Παναγιάς και κυκλοφορούν ελεύθερα) ο λιμενικός άρχισε να πυροβολεί….

Μεγάλη αναστάτωση

 

Έκταση έχει λάβει το θέμα με βίντεο που έχει αναρτηθεί σε γνωστό διαδικτυακό τόπο, σύμφωνα με το οποίο λιμενοφύλακες πυροβολούν, μέσα από λιμενικό σκάφος, αγριοκάτσικα στην Κυρα – Παναγιά Αλοννήσου. Ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Βαφίνη χθες το πρωί ενημέρωσε τη Λιμενική Αρχή Αλοννήσου και σύντομα αναμένονται ενέργειες εκ μέρους της σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο.

Έπειτα από δημοσιοποίηση του γεγονότος μέσα από τη χθεσινή «Θ» σάλος έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία της Αλοννήσου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των κατοίκων συζητιόταν έντονα η ανάρτηση ενός βίντεο στο youtube, διάρκειας ενός περίπου λεπτού, στο οποίο φαίνεται ότι άντρες του Λιμενικού Σώματος, επιβιβασμένοι σε υπηρεσιακό σκάφος, ιδιαίτερα προκλητικοί, πυροβολούν με τα όπλα τους αγριοκάτσικα σε βραχονησίδα. Μάλιστα το βίντεο είναι αναρτημένο με την επωνυμία «κατσικοπόλεμος1», ενώ υπάρχει αναρτημένο και δεύτερο βίντεο, μικρότερης διάρκειας, με την επωνυμία «κατσικοπόλεμος2», στο οποίο οι επιβαίνοντες λιμενικοί φαίνονται να διασκεδάζουν υπό τους ήχους ελληνικής λαϊκής μουσικής. Να αναφερθεί πως δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα δύο βίντεο σχετίζονται μεταξύ τους.

Στην Αλόννησο όσοι είδαν το βίντεο εκτιμούν ότι τα αγριοκάτσικα βρίσκονται σε συγκεκριμένη περιοχή στο Θαλάσσιο Πάρκο, την οποία έχουν αναγνωρίσει. Μάλιστα αυτό που ως επί το πλείστον αποτυπώνεται στο βίντεο, είναι ένας άντρας, τα χαρακτηριστικά του οποίου φαίνονται ξεκάθαρα, ενώ ακούγεται η φωνή ακόμη δύο αντρών καθώς και μίας γυναίκας. Στο βίντεο που έχει αναρτηθεί ακούγονται τουλάχιστον έξι πυροβολισμοί, ενώ άντρας του Λιμενικού Σώματος φαίνεται να το διασκεδάζει πυροβολώντας, ζητώντας και άλλες σφαίρες, παίρνοντας «οδηγίες» από συνάδελφό του να σημαδέψει το «καφέ αγριοκάτσικο».

Ο δήμαρχος της Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης μόλις ενημερώθηκε για το γεγονός απευθύνθηκε στη Λιμενική Αρχή Αλοννήσου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό που μπορούμε με σιγουριά να πούμε είναι πως δεν πρόκειται για λιμενοφύλακες που υπηρετούν στην Αλόννησο, ούτε πρόκειται για σκάφος το οποίο ανήκει στη Λιμενική Αρχή Αλοννήσου. Με μια λέξη, ουδεμία σχέση υπάρχει μεταξύ του συμβάντος και της Λιμενικής Αρχής Αλοννήσου, αυτό είναι το μόνο βέβαιο», δηλώνει κατηγορηματικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη  περιοχή, επειδή βρίσκεται το θαλάσσιο πάρκο, αλλά και επειδή πάντα υπάρχουν φόβοι εντοπισμού λαθρομεταναστών, τακτικές είναι οι περιπολίες και από σκάφη του Λιμενικού των όμορων δήμων.

Μετά την καταγγελία του κ. Βαφίνη στη Λιμενική Αρχή Αλοννήσου χθες το πρωί, ο δήμαρχος του νησιού δήλωσε: «Η Λιμενική Αρχή Αλοννήσου εάν δεν γνώριζε, σήμερα είναι πλήρως ενημερωμένη και θα τακτοποιήσει εκείνη το ζήτημα, προφανώς σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο. Μας καθησύχασαν πως πλέον η αρμοδιότητα για την τακτοποίηση του θέματος είναι δική τους και εμείς θα αναμένουμε τα αποτελέσματα των αποφάσεών τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι κάτοικοι του νησιού είναι φανερά αναστατωμένοι με το τι έχει συμβεί  και«δεν το χωράει το μυαλό μας» σημειώνει ο κ. Βαφίνης.

Ο ίδιος καταδικάζει το γεγονός ενώ αναφέρει συγκεκριμένα πως «αν δεν το έβλεπα και απλώς μου το έλεγαν, σίγουρα δεν θα το πίστευα. Έπεσα από τα σύννεφα…». Στην ίδια κατάσταση είναι και οι κάτοικοι του νησιού, φανερά ενοχλημένοι για αυτή την πράξη όσων δεν σέβονται τα ζώα του νησιού και τη σημαντικότητά τους για την τοπική κοινωνία της Αλοννήσου.

Κάτοικοι και δήμαρχος βρίσκονται σε αναταραχή και αναμένουν σύντομα εξελίξεις αφού η Λιμενική Αρχή τους διαβεβαίωσε πως το θέμα σύντομα θα επιλυθεί.

Σύμφωνα πληροφορίες, τα πρόσωπα των αντρών του Λιμενικού Σώματος που εμφανίζονται στο βίντεο έχουν αναγνωριστεί από κάτοικους της Αλοννήσου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπηρετούν σε νησί των Β. Σποράδων. Επίσης, σίγουρο ότι τα αγριοκάτσικα ανήκουν στην Ιερά Μονή της Κυρά Παναγιάς.

Πάντως, όλα δείχνουν πως το… παιχνίδι που επέλεξαν να παίξουν οι λιμενοφύλακες, εις βάρος των αγριοκάτσικων, δεν θα έχει καλή συνέχεια για αυτούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το