Photo Gallery, Τοπικά

Μειωμένη 50% η κίνηση στις εκπτώσεις

Παρά τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων τα εμπορικά καταστήματα του Βόλου είχαν μειωμένη κίνηση την περίοδο των εκπτώσεων

«Κάθε πέρσι και καλύτερα» λέει σοφά η λαϊκή ρήση και ταιριάζει απόλυτα στην εικόνα που παρουσίασε η εμπορική αγορά του Βόλου την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες λήγουν επίσημα σήμερα. Ο εμπορικός κόσμος δηλώνει απογοητευμένος από το τζίρο στη διάρκεια των εκπτώσεων, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η κίνηση ήταν μειωμένη κατά 50% συγκριτικά με πέρσι. «Η προαναφερόμενη εξέλιξη ενδεχομένως να οδηγήσει σε «λουκέτο» ορισμένες επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κων. Τσέλιος. Από αύριο πάντως τα εμπορικά καταστήματα του Βόλου και της Ν. Ιωνίας ξεκινούν προσφορές, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν το όποιο ενδιαφέρον των καταναλωτών υπάρχει στην αγορά, ενώ οι έμποροι ευελπιστούν σε αύξηση της κίνησης με την πώληση ανοιξιάτικων ειδών, που θα ξεκινήσουν δειλά- δειλά να κοσμούν τις βιτρίνες.

Η απογοήτευση είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στις τάξεις του εμπορικού κόσμου στο Βόλο, καθώς από τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία για την κίνηση στην αγορά κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων προκύπτει μείωση σε ποσοστό 50% στο τζίρο συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Οι εκπτώσεις δεν πήγαν καθόλου καλά και ειδικά ο μήνας Φεβρουάριος, παρά τις ομολογουμένως πολύ χαμηλές τιμές που άγγιξαν και το 70%. Ο κόσμος με τα χαράτσια και το 2ο μνημόνιο «πάγωσε» και δεν κατέβηκε να ψωνίσει. Η κατάσταση στην εμπορική αγορά είναι πραγματικά απελπιστική, αφού η κίνηση στις εκπτώσεις ήταν χαμηλότερη κατά 50% σε σύγκριση με πέρσι» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου- Νέας Ιωνίας κ. Κων. Τσέλιος.

Να αναφερθεί ότι τις επόμενες ημέρες η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου θα προχωρήσει στη διενέργεια δειγματοληπτικής έρευνας σε επιχειρήσεις της πόλης, προκειμένου να εξάγει συμπεράσματα για την κίνηση στις χειμερινές εκπτώσεις.

«Αυτή την έρευνα την κάνουμε κάθε χρόνο στο πλαίσιο συγκέντρωσης στοιχείων σε πανελλαδικό επίπεδο από την Ομοσπονδία μας. Αλλά, όπως προανέφερα, η εικόνα στην εμπορική αγορά του Βόλου ήταν άκρως απογοητευτική στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων» είπε ο κ. Τσέλιος.

Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά, προσέθεσε ότι «η προαναφερόμενη εξέλιξη ενδεχομένως να οδηγήσει σε «λουκέτο» ορισμένες εμπορικές επιχειρήσεις το επόμενο χρονικά διάστημα. Υπάρχουν συνάδελφοι, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να βγάλουν το μήνα ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα, οπότε τα «λουκέτα» δεν μπορούν να αποκλειστούν».

Στο μεταξύ, την έντονη δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου προκαλεί η εγκύκλιος που κοινοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει μέχρι και σήμερα Τετάρτη να προσέλθουν στις Εφορίες προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους.

«Είναι αδιανόητο να στέλνουν την εγκύκλιο την προηγούμενη Παρασκευή και με αργία την Καθαρή Δευτέρα να ζητούν μέσα σε δύο εργάσιμες ουσιαστικά να τακτοποιήσουμε τις οφειλές στην Εφορία» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσέλιος.

Προσφορές

Λήξη εκπτώσεων σήμερα και αρχή προσφορών από αύριο Πέμπτη, ωστόσο αρκετά εμπορικά καταστήματα της πόλης έχουν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα τη διενέργεια προσφορών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσέλιο «ο αριθμός των καταστημάτων που θα προχωρήσουν σε δεκαήμερο προσφορών θα είναι μεγάλος, καθώς οι έμποροι όσο διαρκεί ακόμη ο χειμώνας, θέλουν να ξεστοκάρουν προϊόντα», για να προσθέσει: «Ελπίζουμε με τις προσφορές το κλίμα στην αγορά να αλλάξει λίγο προς το καλύτερο και να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε χρήματα για να πληρώσουμε αυτά που χρωστάμε».

Με τις προσφορές δίδεται η δυνατότητα να ξεπουλήσουν σε χαμηλές τιμές εμπόρευμα της παρελθούσης περιόδου, τόσο της καλοκαιρινής όσο και της χειμερινής. Αποτέλεσμα είναι να κερδίζει ο καταναλωτής, καθώς μπορεί να βρει χειμερινά υποδήματα και ενδύματα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ακόμη και καλοκαιρινά.

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα σε όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να προβούν στο εξής σε δεκαήμερα προσφορών. Έτσι κάθε επιχείρηση που  διενεργεί προσφορές, μπορεί να πουλά συγκεκριμένα προϊόντα ή προϊόντα ορισμένης κατηγορίας για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τις δέκα συνεχόμενες μέρες, εφόσον αναγράφονται ευκρινώς η παλιά και η νέα τιμή των προϊόντων, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα (βιτρίνες, ράφια κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι:

-Τα προσφερόμενα είδη δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει η επιχείρηση.

-Στα είδη θα πρέπει να αναγράφονται με ευκρίνεια δύο τιμές. Η τιμή πριν την προσφορά διαγραμμένη και η νέα τιμή, χωρίς ποσοστό έκπτωσης. Θα πρέπει επίσης να τοποθετηθεί πινακίδα σε ορατά από τον πελάτη σημεία του καταστήματος και των βιτρινών, όπου θα αναφέρονται τα προσφερόμενα είδη. Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση  των προσφορών ως συνέχεια των εκπτώσεων.

-Νέα προσφορά του ίδιου είδους δεν επιτρέπεται πριν παρέλθουν εξήντα μέρες από την προηγούμενη.

-Ο υπεύθυνος κάθε εμπορικού καταστήματος οφείλει να ανακοινώνει τις προσφορές που προτίθεται να κάνει (κατάσταση με τα προσφερόμενα προϊόντα) και τη χρονική διάρκειά τους στον Εμπορικό Σύλλογο και τη Διεύθυνση Εμπορίου, τουλάχιστον μία ημέρα πριν την έναρξη τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το