Photo Gallery, Τοπικά

«Θυμωμένος» φεύγει ο Φλεβάρης

Χθεσινή φωτό από το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες ο φετινός Φλεβάρης έδειξε τα «δόντια» του, με κρύο και χιονοπτώσεις, ακόμη και σε νησιωτικές περιοχές, όπως χθες το πρωί στη Σκιάθο. Μερικές νιφάδες έπεσαν χθες το απόγευμα και στο Βόλο, ενώ η θερμοκρασία κυμάνθηκε άλλη μια ημέρα σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Και σήμερα το κρύο θα είναι τσουχτερό, ωστόσο από αύριο το θερμόμετρο ανεβαίνει και έτσι το Σαββατοκύριακο επανέρχεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το ύψος του χιονιού στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, που χθες ήταν κλειστό λόγω των θυελλωδών ανέμων, έχει φθάσει τα 2 μέτρα, ενώ το θερμόμετρο στα Χάνια έδειχνε χθες το πρωί -8 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμη και την τελευταία ημέρα ο φετινός Φλεβάρης ήταν ψυχρός στη Μαγνησία, ωστόσο από αύριο ο Μάρτης μπαίνει με βελτιωμένο καιρό. Πάντως οι μετεωρολόγοι δεν είναι ακόμη βέβαιοι πως ο χειμώνας τελείωσε, άλλωστε ημερολογιακά αυτό συμβαίνει στις 20 Μαρτίου και προβλέπουν ότι ίσως έχουμε και άλλες ψυχρές εισβολές, από τις 6 Μαρτίου και μέχρι τις 15 του μήνα.

Χθες το θερμόμετρο στο κέντρο του Βόλου έδειξε 6 βαθμούς μέγιστη τιμή και 2,9 ελάχιστη, ωστόσο το χαρακτηριστικό του χθεσινού καιρού ήταν οι θυελλώδεις βοριάδες, που έφθασαν και τα 69 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο φετινός Φλεβάρης ήταν εξάλλου από τους πιο βροχερούς για το Βόλο, αφού κατέγραψε βροχή και χιόνι σε ύψος 179,4 χιλιοστά, σπάζοντας ρεκόρ 30ετίας.

Ωστόσο μόλις μια ημέρα το θερμόμετρο έπεσε κάτω από το 0, την 1η του μήνα (-0,7).

Χθες στα Χάνια η μέγιστη θερμοκρασία ήταν -4,2 βαθμοί (ολικός παγετός) με υετό μήνα 120 χιλιοστά, στη Μακρινίτσα η ελάχιστη ήταν -6,1 βαθμοί και υετό μήνα 302 χιλιοστά, ο μεγαλύτερος στο νομό, στη Ν. Ιωνία ελάχιστη 2,1 και 85 χιλιοστά υετός, στη Ζαγορά -1,3 ελάχιστη και υετός 245,4 χιλιοστά, στην Πορταριά -3,9 ελάχιστη και 65 χιλιοστά υετός, στη Σκόπελο ελάχιστη χθες 2,8 βαθμοί και υετός μήνα 126,6 χιλιοστά, στην Αλόννησο 1 βαθμός και υετός μήνα 137,2 χιλιοστά, στον Πτελεό 2,2 βαθμοί κι υετός 270,9 χιλιοστά, επίσης πολύ μεγάλος και τέλος στο Λαύκο ελάχιστη θερμοκρασία χθες 0,7.

Οι θυελλώδεις βοριάδες προκάλεσαν πολλά προβλήματα και η ταχύτητά τους χθες στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έφθασε τα 69,2 χιλιόμετρα την ώρα. Στις 6 Φεβρουαρίου πάντως είχε καταγραφεί ταχύτητα και 90 χιλιομέτρων…

Λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν λειτούργησε χθες το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, όπου το ύψος του χιονιού φθάνει τα 2 μέτρα. Νέα χιονόπτωση προβλέπεται την Παρασκευή στις κορυφές του Πηλίου. Πλήρως ανανεωμένος είναι ο διαδικτυακός τόπος του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, στο www.pelionski.gr.

Αναλυτικότερα σήμερα στη Μαγνησία προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με βοριάδες μέτριους μέχρι ισχυρούς στο Αιγαίο και θερμοκρασίες που θα κυμανθούν από -2 ώς 6 βαθμούς στα πεδινά ηπειρωτικά και το Βόλο, 2-6 στα νησιά, -2 μέχρι 3 στα ημιορεινά και -7 μέχρι -1 στα Χάνια Πηλίου. Θα υπάρχουν πάντως παροδικές νεφώσεις κυρίως στα ορεινά και στις Σποράδες.

Αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, με το θερμόμετρο να φθάνει τους  11 βαθμούς στα πεδινά ηπειρωτικά και ελάχιστες γύρω στους 2 βαθμούς, 5-11 στα νησιά, -1 ώς 7 στα ημιορεινά και -5 μέχρι 2 στις κορυφές του Πηλίου. Την Παρασκευή προβλέπονται νεφώσεις και ίσως σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ καλοκαιρία προβλέπεται και για το Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και άλλο και να φθάνει σε μέγιστες τιμές τους 16-17 βαθμούς Κελσίου και τα χιόνια θα λιώσουν στις ημιορεινές περιοχές.

Συνίσταται προσοχή σήμερα και αύριο σε όλες τις περιοχές, όπου υπάρχει χιονόστρωση, λόγω του παγετού.

Από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, αβαθές χαμηλό βαρομετρικό θα μας επηρεάσει από τα δυτικά, φέρνοντας συννεφιές και βροχές, χωρίς όμως να φαίνεται να έχουν μεγάλες εντάσεις.

Οι μετεωρολόγοι πάντως προβλέπουν πως η βόρεια ροή επιστρέφει στη χώρα, επαναφέροντας την Τρίτη 6/3 τη θερμοκρασία σε κανονικές τιμές, ενώ ο καιρός θα είναι αρκετά νεφελώδης σε πολλές περιοχές και κατά διαστήματα κατά τόπους κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και σχετικά βροχερός, καθώς θα υπάρχει ένα πεδίο διαρκούς κυκλογένεσης στην κεντροδυτική Μεσόγειο, συνδυασμένο με αντικυκλώνα στα βόρεια. Στο δεύτερο μισό της επόμενης εβδομάδας, υπάρχει η προοπτική για ακόμη ψυχρότερο καιρό στην περιοχή μας και εμφάνιση χιονοπτώσεων τουλάχιστον έως και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής, της ανατολικής και της βόρειας χώρας.

Ο μετεωρολόγος κ. Θ. Τακούδης σημειώνει ότι τόσο το Μάρτιο, όσο και το φετινό Απρίλιο δεν προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή μας και μάλιστα θα είναι χαμηλότερες του μέσου όρου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το