Τοπικά

Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα

Κλειστά σήμερα τα φαρμακεία στη Μαγνησία λόγω απεργίας

Για την υπέρταση, τη χοληστερίνη, την αλλεργία, την επιληψία, το αναπνευστικό

Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα κατά της πήξης του αίματος, της υπέρτασης, της χοληστερίνης, της αλλεργίας, της επιληψίας και άλλων ασθενειών παρατηρούνται αυτές τις ημέρες στα φαρμακεία του Βόλου, με αποτέλεσμα η υπομονή και οι αντοχές των ασθενών και των καταναλωτών να δοκιμάζονται. Στο μεταξύ, κλειστά θα είναι σήμερα τα φαρμακεία στο νομό Μαγνησίας στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Εκτός από τις συνεχείς απεργίες, τον κίνδυνο να πληρώνουν για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη και την ταλαιπωρία που δημιουργείται από την έλλειψη ελεγκτών γιατρών, οι ασθενείς και οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα πρόβλημα πλέον, την έλλειψη φαρμάκων.

Βέβαια το ζήτημα είναι γνωστό, αλλά φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί. Όπως τονίζουν φαρμακοποιοί, αυτές τις ημέρες δεν υπάρχουν στην αγορά φάρμακα για την καταπολέμηση της πήξης του αίματος, της υπέρτασης, της χοληστερίνης, της καρδιακής ανεπάρκειας, της αναπνευστικής δυσλειτουργίας, του προστάτη, της επιληψίας, των αλλεργιών.

«Με πλαφόν έρχονται και τα φάρμακα που αφορούν την αρθριτική ψωρίαση, ασθένεια που έχει ένταση τα τελευταία χρόνια λόγω του άγχους» τονίζει φαρμακοποιός και προσθέτει: «Για την πήξη του αίματος ή για την καρδιά ο ασθενής δεν μπορεί να πάρει άλλο φάρμακο, εκτός από αυτό που του έχει συστήσει ο γιατρός, αφού υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκών. Επίσης τα φάρμακα για την αλλεργία πολλοί τα αγοράζουν εφ’ όρου ζωής».

Οι ασθενείς αναγκάζονται να μεταβαίνουν από το ένα φαρμακείο στο άλλο για να βρουν το φάρμακο που θέλουν. Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί επιχειρούν να προμηθευτούν από τις ίδιες τις εταιρείες, όταν η αποθήκη δεν τα διαθέτει.

Καθημερινά οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε ένα κυνήγι για την εξασφάλιση του φαρμάκου.

Η βασικότερη αιτία της έλλειψης των φαρμάκων είναι πως οι εταιρείες τα επανεξάγουν στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα οι τιμές πώλησης είναι πολύ χαμηλές.

Κλειστά τα φαρμακεία

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης των φαρμακοποιών με τα φαρμακεία να είναι κλειστά. Από τον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο τονίζεται πως ήδη έχουν οριστεί ομάδες διημερευόντων φαρμακείων που θα λειτουργούν ανά δίωρο από τις 8 το πρωί μέχρι τις δέκα το βράδυ. Τα φαρμακεία αυτά θα είναι πέντε για το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου. Επίσης δύο φαρμακεία θα διανυκτερεύσουν.

Τη Δευτέρα είναι η δεύτερη ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης.

Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης είπε πως «το υπουργείο Υγείας έχει υποχωρήσει σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι πως εξαίρεσε το επάγγελμα του φαρμακοποιού από τον κατάλογο των κλειστών επαγγελμάτων. Το δεύτερο αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και φαίνεται πως φαρμακείο θα ανοίγει μόνο ο φαρμακοποιός και όχι, όποιος κάποια οικονομική δυνατότητα. Βέβαια δεν έχει υποχωρήσει σε άλλα κρίσιμα σημεία».

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν αποκλείεται να κατατεθεί και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν πως θα κατατίθετο στα τέλη του μηνός.

Στους φαρμακοποιούς υπάρχει έντονος προβληματισμός, γιατί τις τελευταίες ημέρες δεν τους εξοφλούν Ταμεία που μέχρι πρότινος ήταν συνεπή. Και συμπληρώνουν λέγοντας πως το Υπουργείο προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να εκβιάσει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το