Photo Gallery, Τοπικά

Ένας γιατρός για 8.000 ασφαλισμένους…

Οριακή η κατάσταση στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας με τους οικογενειακούς

Η οριακή κατάσταση, στην οποία έχει φθάσει η ιατρική περίθαλψη στο ΙΚΑ Βόλου, αποτυπώνεται στον αριθμό των ασφαλισμένων που αναλογούν στους οικογενειακούς γιατρούς του Ιδρύματος. Σε οικογενειακό γιατρό του ΙΚΑ στη Ν. Ιωνία έχουν εγγραφεί 8.000 ασφαλισμένοι, ενώ ο μέσος όρος φθάνει τους 5.500 ασφαλισμένους… Η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ συνεχίζεται και λήγει σήμερα, ωστόσο είναι πολύ πιθανή η συνέχισή της την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς δεν υπάρχει σημείο σύγκλισης μεταξύ της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και του υπουργείου Υγείας. Οι γιατροί του ΙΚΑ Βόλου χαρακτηρίζουν «πυροτέχνημα» τη δήλωση του υπουργού Υγείας ότι οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από Δευτέρα και από τους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.

Ο αριθμός των 8.000 ασφαλισμένων σε έναν οικογενειακό γιατρό του ΙΚΑ στη Ν. Ιωνία, αποτυπώνει την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται πλέον το Ίδρυμα, όσον αφορά τις ελλείψεις γιατρών, που είναι και ένα από τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης.

Κατά μέσο όρο σε κάθε οικογενειακό γιατρό στο Βόλο αντιστοιχούν περισσότεροι από 5.500 ασφαλισμένοι, γεγονός που δημιουργεί και τις «ουρές» έξω από τα ιατρεία. Η κατάσταση έχει φθάσει σε οριακό σημείο, ενώ και με την πρόσληψη των 25 γιατρών που έχει εξαγγείλει η διοίκηση του Ιδρύματος, πάλι δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική βελτίωση, αφού όσοι επιλεγούν, δεν αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία πριν το Πάσχα. «Από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο η κίνηση μειώνεται σημαντικά, καθώς είναι η καλοκαιρινή περίοδος. Τώρα το χειμώνα τους χρειαζόμαστε», δήλωσε στη «Θ» στέλεχος του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας.

Εξάλλου όσοι γιατροί επιλεγούν, θα υπογράψουν συμβάσεις 12μηνης διάρκειας και έτσι του χρόνου τέτοιο καιρό το πρόβλημα θα εμφανιστεί πάλι.

Η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ συνεχίζεται και λήγει σήμερα με ποσοστό συμμετοχής που φθάνει το 65%. Δεν αποκλείεται πάντως να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς το βράδυ θα συνεδριάσει η διοίκηση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, για να αποφασίσει τι θα πράξει.

Ο Σύλλογος Γιατρών ΙΚΑ Βόλου ζητεί μεταξύ άλλων:

-Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργού κ. Λοβέρδου ως «απαράδεκτο».

-Άμεση ανανέωση των συμβάσεων των γιατρών που έχουν λήξει με μόνιμες συμβάσεις.

-Άμεσο διορισμό γιατρών για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών.

-Μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών.


Αντιδράσεις για ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ

Στο μεταξύ τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών του ΙΚΑ Βόλου προκάλεσε η προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, σύμφωνα με την οποία από την ερχόμενη Δευτέρα οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος θα εξετάζονται από τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ, καθώς και από τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του ΙΚΑ, οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ θα αμείβονται με 10-15 ευρώ από το ΙΚΑ ανά επίσκεψη, ενώ από τα δύο άλλα ταμεία αμείβονται με 20 ευρώ.

Η δήλωση του κ. Λοβέρδου έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών του ΙΚΑ Βόλου, ενώ μέχρι χθες δεν είχε αποσταλεί στο ΙΚΑ του Βόλου σχετική εγκύκλιος για το πώς θα υλοποιηθεί η δήλωση του κ. Λοβέρδου.

Η εγκύκλιος έπρεπε να είχε αποσταλεί ήδη, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία από τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ Βόλου κ. Π. Θεοδώρου δήλωσε χθες ότι «πρακτικά δεν μπορεί να γίνει, οι ασφαλισμένοι να απευθύνονται σε συναδέλφους του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Είναι μη νόμιμο. Είναι σα να έκαναν απεργία οι γιατροί του Νοσοκομείου και θα έβαζε το κράτος τους ιδιώτες γιατρούς να πάνε να δουλέψουν στη θέση τους… Με ποια νομιμοποίηση θα δουν ασθενείς άλλου ταμείου; Ας πούμε όμως ότι το κάνουν, για να κερδίσουν λεφτά. Οι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώσουν την επίσκεψη. Θα χρειαστούν όμως φάρμακα. Πώς θα τα πάρουν; Δεν μπορεί να γίνει συνταγογράφηση. Άρα πρακτικά για μας είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Προσπαθούν να αποδείξουν ότι νοιάζονται για τον κόσμο. Ναι, αλλά τόσο καιρό που ταλαιπωρείται ο κόσμος και θα ταλαιπωρείται, δεν μας ένοιαζε; Οι «ουρές» δεν μας ένοιαζαν; Προσπαθούν να σπάσουν την απεργία. Τα έκτακτα περιστατικά εξυπηρετούνται. Ακόμη κι αυτά που έχουν πραγματικά ιατρικό πρόβλημα και είναι επείγοντα, από Δευτέρα, εφόσον λήξει η απεργία, θα εξυπηρετηθούν. Αφού καθημερινά εξυπηρετούμε, όχι μόνον αυτούς των ραντεβού, αλλά και άλλους τόσους. Πόσο μάλλον αυτούς που έχουν κάποιο πρόβλημα; Όλα αυτά είναι πυροτεχνήματα και εντυπώσεις. Αν το κάνουν οι ιδιώτες γιατροί, που έχουν σύμβαση με το Δημόσιο και τον ΟΑΕΕ, θα είναι αντισυναδελφικό».

Σήμερα κατέρχονται σε 24ωρη απεργία και οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το