Τοπικά

«Μαύρα σύννεφα» στη STALCO

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και η μη εξεύρεση νέων αγορών, καθώς και η χρηματοδοτική «ασφυξία» των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, οδήγησε στην αναγγελία πέντε απολύσεων στη βιομηχανία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού STALCO, που λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Σύμφωνα με τους απολυόμενους, η βιομηχανία οδεύει προς αναστολή της λειτουργίας της, καθώς θα απομείνουν ελάχιστοι εργαζόμενοι (μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού), σύμφωνα όμως με το διευθύνοντα σύμβουλό της «η εταιρεία δεν κλείνει. Θα ματώσουμε, αλλά δεν θα κλείσουμε».

Συνεχίζεται το «κύμα» αποβιομηχάνισης που πλήττει εδώ και τρία χρόνια τις βιομηχανικές περιοχές του Βόλου, με τα «μαύρα σύννεφα» να έχουν συσσωρευτεί αυτή τη φορά πάνω από τη βιομηχανία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού βαρέως τύπου STALCO, στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου.

Χθες έγινε γνωστό ότι από τους 12 εργαζόμενους που έχουν απομείνει συνολικά στο εργοστάσιο, επτά στην παραγωγοί και πέντε διοικητικούς, απολύεται άμεσα ο ένας, ενώ τέσσερις ενημερώθηκαν ότι θα απολυθούν σε τέσσερις μήνες, καθώς η εργοδοτική πλευρά κάνει χρήση του νέου νόμου για μειωμένες αποζημιώσεις.

Πρόκειται για παλαιούς εργαζόμενους (25-30 χρόνια προϋπηρεσία), που είχαν απομείνει στην επιχείρηση, με το νεότερο εξ αυτών να μετράει 17 χρόνια εργασία…

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Π. Κουκόλης, δήλωσε στη «Θ», ότι «δεν θέλουμε να κλείσει η επιχείρηση, αλλά δεν υπάρχουν έργα από τη ΔΕΗ. Μας επέβαλαν και το χαράτσι 30% στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά που έχουμε εγκαταστήσει στο εργοστάσιο, ενώ ακόμη δεν έχουμε πάρει τα χρήματα από το ΛΑΓΗΕ».

Η εταιρεία δεν μπόρεσε να αναλάβει έργο μέσω διαγωνισμού το προηγούμενο δεκαήμερο, ενώ φέρεται να αντιμετωπίσει, όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, «τραπεζική ασφυξία», καθώς οι τράπεζες μείωσαν τα όρια χρηματοδότησης.

Προ τριετίας η ΣΤΑΛΚΟ Α.Β.Ε. είχε φθάσει να απασχολεί και 65 εργαζόμενους (μαζί και οι εργολαβικοί), ωστόσο η κρίση ήταν καταπέλτης για την εταιρεία.

«Μόνο με τα φωτοβολταϊκά μπορεί να επιβιώσει η επιχείρηση, μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της» σημειώνει ο κ. Κουκόλης, που διερευνά δυνατότητες επέκτασης σε αγορές του εξωτερικού.

Η ΣΤΑΛΚΟ Α.Β.Ε. είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρήσεων, που έμειναν προσκολλημένες στην εσωτερική αγορά και μάλιστα στο «άρμα» ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ. Πέρυσι ο τζίρος της επιχείρησης ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να είναι σαφώς μειωμένος.

Η εταιρεία ΣΤΑΛΚΟ Α.Β.Ε. ιδρύθηκε το 1973 ως εταιρεία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και ειδικότερα σε προϊόντα μέσης και χαμηλής τάσης στον τομέα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.).

Είχε επεκταθεί στην παραγωγή εξοπλισμού παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σύνθετων ειδικών μεταλλικών κατασκευών υψηλών απαιτήσεων.

Το εργοστάσιό της βρίσκεται στην Α΄ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, επί οικοπέδου 55.000 τ.μ. με στεγασμένη επιφάνεια 15.000 τ.μ., με άμεση οδική σιδηροδρομική και θαλάσσια εξυπηρέτηση.

Η ΣΤΑΛΚΟ Α.Β.Ε. ελέγχει τα προϊόντα της σε δικά της εργαστήρια δοκιμών σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς και είναι πιστοποιημένη με το σύστημα διασφάλισης ποιότητας ISO 9001:2000.

Η ΣΤΑΛΚΟ Α.Β.Ε. επέκτεινε τις δραστηριότητές της στον εμπορικό τομέα και ασχολείται και με αντιπροσωπείες και εμπορία διαφόρων τεχνικών ειδών, κυρίως ειδών ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, εκμεταλλευόμενη τη μακροχρόνια παρουσία της στην ελληνική αγορά, ωστόσο ούτε αυτή η δραστηριότητα φαίνεται να την έχει βοηθήσει.

Ειδικότερα η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην κατασκευή πινάκων μέσης τάσης, συστημάτων σωληνώσεων υψηλής πίεσης, κατασκευής, επισκευής και συντήρησης στατόρων γεννητριών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης δραστηριοποιείται στις μεταλλικές κατασκευές υψηλής τεχνολογίας για τον ενεργειακό τομέα, όπως λιγνιτωρυχεία, θερμοηλεκτρικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Η εταιρεία διατηρεί τα κεντρικά της γραφεία στην Αθήνα (Μαρούσι).

Το 2012 ήταν έτος καμπή στην τοπική βιομηχανία και βιοτεχνία (μεταποιητικός τομέας) στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ενεγράφησαν στα μητρώα του 120 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 410 (αρνητικό ισοζύγιο 290 επιχειρήσεων).

Απεργία στην 3Ε

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της 3Ε στη ΒΙΠΕ Βόλου, αντιτασσόμενοι στα σχέδια της επιχείρησης για μείωση προσωπικού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το