Photo Gallery, Τοπικά

Αμετακίνητοι και οι αγρότες της Μαγνησίας

Οργή και αγανάκτηση από τους αγρότες μετά τη συνέντευξη του υπουργού

Αντιστράφηκε το θετικό κλίμα που διαφάνηκε το βράδυ της Τετάρτης, μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, όσον αφορά στα αιτήματα των αγροτών, μετά την χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως τονίζουν, στο σύνολό τους πλέον οι αγρότες των μπλόκων, τα όσα ανάφερε ο υπουργός στην χθεσινή συνέντευξη είναι ασαφή και κάθε άλλο παρά τα βασικά τους αιτήματα ικανοποιούν. Έτσι οι αγρότες αποφάσισαν να παραμείνουν στα μπλόκα και μάλιστα εμφανίζονται με διάθεση κλιμάκωσης της πίεσης προς την κυβέρνηση. Τα όσα ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός χαρακτηρίζονται από τους αγρότες ως «εμπαιγμός» και καλούν σε συνάντηση μεθαύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί, στο μπλόκο της Νίκαιας, εκπρόσωπους αγροτών απ’ όλα τα μπλόκα της χώρας.

Στο ίδιο πνεύμα, της παραμονής στα μπλόκα με διάθεση ενίσχυσής τους, εμφανίζονται και οι αγρότες των μπλόκων της Μαγνησίας.

Οι αγρότες θεωρούν πως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το θέμα της επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου, ενώ όσο για το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ αυτό αφορά μόνο στη νυχτερινή χρήση.

Ο υπουργός προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αναλύσει τα μέτρα που αποφασίστηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε μια διαρκή επικοινωνία με τους αγρότες. Όσον αφορά στο θέμα της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου (που τις τελευταίες ημέρες έχει αναδειχθεί εκ των σημαντικότερων μεταξύ των αγροτών) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι θα πληρωθούν άμεσα τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος της επόμενης δόσης -που τοποθετείται το φθινόπωρο- θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά του κράτους. «Δεν είναι αριστοποιημένες οι συνθήκες για να δώσουμε άριστες λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης. Έκανε γνωστό ότι η δεύτερη δόση θα είναι σίγουρα 50 εκατ. ευρώ (σύνολο 130 εκατ. ευρώ) ενώ γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να δοθούν ακόμη 30 εκατ. ευρώ (σύνολο 160 εκατ. ευρώ), αν αυτά μπορέσουν να συγκεντρωθούν από την επιστροφή του πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο, μέχρι πριν από λίγες ώρες αυτό που είχε γίνει αντιληπτό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ότι ικανοποιείται το αίτημα επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών, το οποίο οι αγρότες ζητούσαν να είναι ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Οι αγρότες των μπλόκων της Θεσσαλίας χαρακτηρίζουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες ως «εμπαιγμό» τονίζοντας ότι «όσοι γνωρίζουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, κατανοούν ότι οι ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν σημαίνουν κάτι για τους μικρομεσαίους αγρότες».

Ο εκπρόσωπος των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας κ. Ρίζος Μαρούδας καλεί εκπρόσωπους των αγροτών από όλα τα μπλόκα της χώρας, σε σύσκεψη μεθαύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί, με θέμα την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Για σήμερα Παρασκευή θα γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα και στη μία έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ.

Οι αγρότες του μπλόκου του Αερινού, όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Αγγελής, παραμένουν, θεωρώντας ότι τα όσα ανέφερε ο υπουργός δεν ικανοποιούν κανένα αίτημά τους.

«Στην ουσία πήρε πίσω όσα αναφέρθηκαν το βράδυ της Τετάρτης με τα όσα είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Δημ. Νανάς από το μπλόκο του Αλμυρού. Πρόσθεσε πως και οι αγρότες του Αλμυρού μένουν αμετακίνητοι στο μπλόκο. Θεωρεί θετικό ότι έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με το υπουργείο και ευελπιστεί ότι θα συνεχιστεί. Θεωρεί πως θα απαιτηθεί χρόνος για να καταλήξουν σε ικανοποιητικό βαθμό οι διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Νανάς υπογράμμισε πως οι ανακοινώσεις του υπουργού, ειδικά για την επιστροφή ΦΠΑ, ήταν ακόμη πιο «μπερδεμένες» και ενώ οι αγρότες περίμεναν εξειδίκευση των μέτρων που ακούστηκαν μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Οι αγρότες των μπλόκων της Μαγνησίας έχουν συγκεντρώσει σχετικά μικρό αριθμό τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων, δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία στους δρόμους και περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις…

Σημειώνουν πως οι αγρότες, μετά τη συνέντευξη του υπουργού, νιώθουν οργή, αγανάκτηση και ότι γίνεται επικοινωνιακή προσπάθεια κοροϊδίας τους…

Η κ. Χρυσοβελώνη

Η βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Α. Τσαυτάρη και τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη, σχετικά με τα αγροτικά εφόδια. Συγκεκριμένα η βουλευτής ανέφερε στην ερώτηση:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει την ύπαρξη κυκλώματος διαμόρφωσης τιμών στα αγροτικά εφόδια (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, σπόροι και ζωοτροφές). Συγκεκριμένα διερευνάται η συστηματική όσο και αδικαιολόγητη οικονομική επιβάρυνση των αγροτών που επηρεάζει αρνητικά την κτηνοτροφική αλλά και τη γεωργική παραγωγή σε ολόκληρη τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα λιπάσματος συγκεκριμένου τύπου και εταιρείας το οποίο κοστίζει στην Ελλάδα 35 ευρώ η συσκευασία, ενώ στην Ισπανία το ίδιο ακριβώς προϊόν κοστίζει μόλις 18 ευρώ».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το