Τοπικά

Μας πήραν τους Μεσογειακούς Αγώνες

Καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της Ελλάδος από την απόφαση της ΔΕΜΑ

εξετάζουν και διεκδίκηση αποζημίωσης

Έντονες αντιδράσεις από βουλευτές και αυτοδιοικητικούς


Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου «σφραγίστηκε» χθες το πρωί στο Παρίσι στη συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων.

Η δωδεκαμελής εκτελεστική επιτροπή της ΔΕΜΑ έκρινε ότι υπάρχει άρνηση της κυβέρνησης να εγγυηθεί τους Μεσογειακούς και αποφάσισε με δώδεκα ψήφους να αφαιρέσει από την Ελλάδα τους αγώνες γιατί δεν εκπλήρωσε καμία από τις υποχρεώσεις της. Ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει πλέον είναι να ζητηθεί από τη χώρα «πρόστιμο» με την ενεργοποίηση ρήτρας που υπάρχει στη σύμβαση.

Η σύμβαση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει χρηματική ρήτρα σε περίπτωση ακύρωσης των αγώνων χωρίς να θέτει συγκεκριμένο ποσό, ενώ το παρασκήνιο κάνει λόγο για άρνηση του υπουργείου Πολιτισμού να υποστηρίξει χθες με οποιονδήποτε τρόπο στο Παρίσι το αίτημα των τοπικών κοινωνιών για μη ακύρωση των αγώνων.

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού που μετά τις αντιδράσεις άρχισε την «επικοινωνιακή διαχείριση» του θέματος, είναι ότι στο Παρίσι εστάλη ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός των αγώνων από την Οργανωτική Επιτροπή με σημαντικό περιορισμό δαπανών, γεγονός που η ΔΕΜΑ δεν δέχτηκε.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, ο φάκελος με τα αναθεωρημένα ποσά εστάλη όντως στο Παρίσι, αλλά δεν συνοδευόταν με εγγυήσεις για καταβολή των χρημάτων. Αντίθετα, το έγγραφο της ΟΕΜΑ ανέφερε ότι ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός ισχύει, αλλά δέσμευση εγγύησης χρημάτων θα δοθεί από τον υπουργό Οικονομικών, του οποίου η απόφαση εκκρεμεί.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Το υπουργείο Πολιτισμού κατηγορείται ότι δεν έδωσε καμία εγγύηση για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης, ενώ για να υπάρξει κινητοποίησή του έπρεπε σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει παρέμβαση από το γραφείο του πρωθυπουργού, που ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σχεδόν τελευταίο.

Η Κυβέρνηση δέχεται σκληρή κριτική για τις αρνητικές εξελίξεις από βουλευτές όλων των κομμάτων, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πολιτικούς και τοπικούς φορείς που ζητούν «απολογία», ενώ ταυτόχρονα απαιτούν την κατασκευή των έργων.

Το υπουργείο Πολιτισμού κατηγορείται ότι δεν υποστήριξε στο Παρίσι το αίτημα της χώρας, όταν ήταν γνωστό ότι η ΔΕΜΑ θα εξέταζε την πρόταση ακύρωσης κατασκευής των Μεσογειακών Χωριών, φιλοξενίας των αθλητών σε κρουαζιερόπλοια και ξενοδοχεία και τη δραματική μείωση του προϋπολογισμού.

Η συνεδρίαση της ΔΕΜΑ άρχισε χθες στις εννέα το πρωί, ενώ από τις προηγούμενες ημέρες ήταν γνωστοί οι προσανατολισμοί της. Σε δείπνο προχθές το βράδυ ο πρόεδρος κ. Αντάντι έδωσε απόλυτη εικόνα για όσα θα ακολουθούσαν, ενώ αντιπροσωπεία της Ελλάδας απουσίαζε προκειμένου να υποστηριχθεί «διπλωματικά» ο εξορθολογισμένος προϋπολογισμός και να εξηγηθεί γιατί δεν δίνονται εγγυήσεις χρημάτων.

Η είδηση ότι οι αγώνες είναι παρελθόν για την Ελλάδα διέρρευσε από χθες στις 8 το πρωί και πριν ακόμα συνεδριάσει η ΔΕΜΑ.

Τελικά η ΔΕΜΑ αποφάσισε με δώδεκα υπέρ κι ένα λευκό ψηφοδέλτιο του κ. Ισίδωρου Κούβελου να αφαιρέσει τη διοργάνωση από την Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίστηκε αναξιόπιστη.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν δίνει κανένα περιθώριο να επιστρέψει η χώρα με νέο αίτημα για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης.

Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον υφυπουργό κ. Νικητιάδη, ο οποίος όταν ενημερώθηκε για την απόφαση της ΔΕΜΑ να εξετάσει πλέον αιτήματα της Λιβύης, της Ισπανίας και της Τουρκίας για ανάληψη των αγώνων έσπευσε να διαρρεύσει ότι «το παιχνίδι ήταν στημένο για να δοθούν οι αγώνες στην Ισπανία», γεγονός που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις ακόμη και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το χρονικό

Η προετοιμασία της διοργάνωσης των Αγώνων εγκαταλείφθηκε από την ανάληψή τους στις 27 Οκτωβρίου του 2007, με την κυβέρνηση Καραμανλή να μην προωθεί τα έργα και οι δεσμεύσεις των υπουργών Πολιτισμού Μ. Λιάπη και Α. Σαμαρά να μην τηρούνται.

Οι πρώην δήμαρχοι Βόλου και Λάρισας κ.κ. Βούλγαρης και Τζανακούλης ενημερώνονταν συνεχώς μόνο για περικοπές έργων. Για τη ΔΕΜΑ όμως το ποτήρι ξεχείλισε όταν ακυρώθηκαν και τα Μεσογειακά Χωριά, με απόφαση του νέου υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου.

Την ανακολουθία της πρώην κυβέρνησης ακολούθησε η άρνηση της νέας κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου να εγγυηθεί τους αγώνες, γεγονός που δεν συνέβη ούτε χθες στο Παρίσι όπου με τον εξορθολογισμένο προϋπολογισμό δεν εστάλη δέσμευση εγγύησης χρημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγώνες «κατευθύνονται» στην πόλη Ταραγκόνα της Ισπανίας ή στη Μερσίνα της Τουρκίας. Η ΔΕΜΑ αποφάσισε να τελειώσει τη συνεργασία της με την Ελλάδα γιατί δεν παρείχε οικονομικές εγγυήσεις, σχέδιο φιλοξενίας αποστολών και μειώσεις προϋπολογισμών στα 125 εκατομμύρια ευρώ που δεν ανταποκρίνονταν στα στάνταρ της διοργάνωσης.

Οι αντιδράσεις – Οι επιθέσεις – Οι ευθύνες

Η αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ροδούλα Ζήση εκτίμησε ότι το χτύπημα είναι μεγάλο όταν η Ελλάδα είχε δώσει αξιόπιστη πρόταση στη ΔΕΜΑ για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης και τη φιλοξενία των ομάδων σε ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια.

«Είναι ένα αρνητικό ξάφνιασμα η αιφνιδιαστική ομόφωνη απόφαση της ΔΕΜΑ, όταν της είχε δοθεί ολοκληρωμένη πρόταση για τη διοργάνωση των καλύτερων αγώνων. Είναι ένα χτύπημα κατά του κύρους της Ελλάδας όταν η χώρα προσπαθεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της στη διεθνή κοινότητα μέσα από τη μεγάλη κρίση που περνάει», τόνισε.

Ο κ. Κώστας Καρτάλης τόνισε ότι η αφαίρεση των αγώνων είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη και ζητεί διευκρινίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού για όσα έγιναν.

«Δεν είναι μόνο ότι οι Αγώνες αφαιρέθηκαν από το Βόλο και τη Λάρισα, με αποτέλεσμα η Θεσσαλία να χάνει μία σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία. Είναι και ότι πλήττεται συνολικά η εικόνα και η αξιοπιστία της Ελλάδος. Η ΔΕΜΑ δυστυχώς δεν κατανόησε την οικονομική κρίση και την ανάγκη μείωσης του προϋπολογισμού της διοργάνωσης, την ίδια στιγμή που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποδέχθηκε την ακύρωση τριών αθλητικών έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Την ίδια στιγμή απαιτούνται διευκρινίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τους χειρισμούς που έγιναν ώστε να στηριχθεί ο αναθεωρημένος φάκελος και ο νέος προϋπολογισμός.

Σε κάθε περίπτωση η απώλεια των Αγώνων δεν σημαίνει ότι σταματάνε οι προσπάθειες για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, αλλά και τη στήριξη του δίπολου Βόλου – Λάρισας. Τέλος δεν πρόκειται να συμμετέχω στην κομματική κοκορομαχία που εξελίσσεται για το ποια κυβέρνηση έχει τις περισσότερες ή τις λιγότερες ευθύνες. Όποιος μπαίνει σε αυτή τη λογική, είναι κατώτερος των περιστάσεων».

Ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης δήλωσε χθες ότι ο Βόλος θα διεκδικήσει τα έργα και τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες.

«Δεν σκοπεύουμε να μπούμε σε μια διελκυστίνδα για το αν η ευθύνη για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από το Βόλο και τη Λάρισα βαραίνει πρωτίστως την κυβέρνηση ή τη ΔΕΜΑ. Το βέβαιο είναι πως υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την αναβλητικότητα που επιδείχθηκε, το χρόνο που αδικαιολόγητα χάθηκε από την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων, τις κυβερνητικές υπαναχωρήσεις από συμβατικές δεσμεύσεις και τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται η αρνητική αυτή απόφαση της ΔΕΜΑ.

Χωρίς να πιστέψουμε ποτέ σε ανεδαφικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, αποτελεί πεποίθησή μας ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούσαν μια σημαντική ευκαιρία, που η πόλη μας και ολόκληρη η Θεσσαλία μπορούσαν να αξιοποιήσουν για να ενισχύσουν την εξωστρέφεια, να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να υλοποιήσουν σημαντικά έργα υποδομής.

Για μας τα έργα που άμεσα ή έμμεσα είχαν συνδεθεί με τους Μεσογειακούς Αγώνες παραμένουν σταθερές διεκδικήσεις της πόλης που θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε με μαχητικότητα. Στο πλαίσιο αυτό και ως αντιστάθμισμα για την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων, θα διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση, συντονιζόμενοι και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την υλοποίηση ενός ειδικού περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος. Στην κυβέρνηση, λοιπόν, εναπόκειται να αποδείξει ότι πράγματι είχε στόχο την υλοποίηση έργων ουσίας που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας θα κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και θα χαράξουμε τα επόμενα βήματα».

Ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Θανάσης Νάκος δήλωσε ότι η δραματική εξέλιξη της αφαίρεσης της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων είναι το αποτέλεσμα των παλινωδιών και της παντελούς έλλειψης σχεδίου και οργάνωσης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Στις συνεχείς και αγωνιώδεις ερωτήσεις και επερωτήσεις μας στη Βουλή για το θέμα, όλο το προηγούμενο διάστημα, οι αρμόδιοι υφυπουργοί, επαναλάμβαναν την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα κάνουμε τους καλύτερους Μεσογειακούς Αγώνες και μας διαβεβαίωναν ότι όλα έβαιναν καλώς σε σχέση με την προετοιμασία της διοργάνωσης. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο προϊστάμενός τους υπουργός κ. Γερουλάνος εξέπεμπε διαφορετικά μηνύματα.

Αυτή η αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική έρχεται τώρα να στερήσει από την περιοχή μας μία σπουδαία αναπτυξιακή ευκαιρία, αλλά και να εκθέσει τη χώρα μας διεθνώς, στα μάτια της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας. Η κυβέρνηση γνώριζε πού θα οδηγούνταν τα πράγματα, ωστόσο αντί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες της με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, επέλεξε να παίξει προεκλογικά με το θέμα για να αποφύγει το πολιτικό κόστος στους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας – και όχι μόνο – με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα σε μία ταπεινωτική απόφαση, η οποία είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται για την ήδη επιβαρημένη διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Θα βρεθεί, άραγε, κάποιος να αναλάβει την ευθύνη για αυτό το φιάσκο;».

«Οργή και ντροπή, σύμφωνα με τον βουλευτή Μαγνησίας του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Π. Μαρκάκη, προκαλεί η είδηση ότι η ΔΕΜΑ αποφάσισε να πάρει πίσω τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Οργή, γιατί παρά τις πιέσεις, τις επισημάνσεις και τις προσπάθειές μας, αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση, αν και με μεγαλόσχημες δηλώσεις προσπαθούσε να πείσει τον κόσμο της Θεσσαλίας ότι οι Αγώνες θα γίνουν, τελικά κορόιδευε τον ελληνικό λαό, όπως έκανε και για τόσο άλλα πράγματα, μόνο και μόνο για να καταφέρει να αποσπάσει ψήφους. Ντροπή, γιατί η χώρα μας διασύρεται στο πανευρωπαϊκό αθλητικό στερέωμα και για ακόμη μία φορά, αποδεικνύεται ανακόλουθη και ανίκανη να διοργανώσει ένα σοβαρό αθλητικό γεγονός.
Πρόκειται, κυριολεκτικά, για διασυρμό της Ελλάδας, ακόμη ένα στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει.
Οι πολιτικές ευθύνες ανήκουν εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που αδιαφόρησε παντελώς για τους Αγώνες και τους αντιμετώπισε ως ένα ακόμη «πανηγυράκι».

Ανήκουν σε όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς που στις συνεχείς παρεμβάσεις μας στη Βουλή, δεσμεύονταν τάχα ότι «θα γίνουν οι καλύτεροι Μεσογειακοί Αγώνες». Ανήκουν προσωπικά στον πρωθυπουργό, που προεκλογικά τασσόταν υπέρ της διεξαγωγής τους και στη συνέχεια αδιαφόρησε.
Ευθύνες, όμως, αντιστοιχούν και στη Νέα Δημοκρατία, η οποία, όταν ήταν κυβέρνηση, δεν φρόντισε να προχωρήσει το θέμα και να του δώσει την ώθηση που χρειαζόταν.
Σε δεύτερο επίπεδο, υπεύθυνες είναι και οι Δημοτικές Αρχές του Βόλου και της Λάρισας, που επαναπαύτηκαν στις όποιες εξαγγελίες και νόμισαν ότι μόνο με επιστολές θα μπορούσαν να «τρέξουν» το θέμα.
Οι πολιτικά υπεύθυνοι θα αναζητηθούν, θα αναδειχθούν και θα απολογηθούν, αυτό είναι το μόνο βέβαιο, αφού κανείς δεν διέθετε ίχνος στοιχειώδους ευθιξίας για να προσπαθήσει για την ανάπτυξη που τόσο χρειάζεται, ειδικά αυτή την περίοδο, η Θεσσαλία».

«Κρίμα και ντροπή», ήταν η αντίδραση της κ. Ζέττας Μακρή «Πρωτοφανής ταπείνωση για την πόλη μας και τη χώρα μας. Οι κυρίες και οι κύριοι που με υπερβολικά «βαλκανικό» τρόπο πανηγύρισαν για την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων, αλλά και εκείνοι που τους διαδέχθηκαν σε οποιαδήποτε πολιτική θέση, είτε αυτοδιοικητική είτε της κεντρικής πολιτικής σκηνής, τι λένε άραγε; Η κεντρική εξουσία και ιδιαίτερα το υπουργείο Πολιτισμού γιατί δεν αντέδρασαν; Πώς θα δικαιολογήσουμε στον κόσμο τα τόσα χρόνια προκλητικής, αν όχι ύποπτης απραξίας, του πολιτικού δυναμικού του Νομού μας και πώς θα δικαιολογήσει η κυβέρνηση που ανερυθρίαστα επικαλείται την κρίση και την τυχόν επιβολή ρήτρας που θα συνεπάγεται πέρα από την προσβολή και την οικονομική επιβάρυνση της χώρας μας; Κρίμα και ντροπή», ήταν η δήλωσή της.

Ο κ. Μ. Πατσιαντάς με ανακοίνωσή του επιτίθεται στον κ. Σκοτινιώτη και στη στάση που κράτησε, όπως επιτίθεται και στην κυβέρνηση.

«Μπροστά στο σταδιακά εξελισσόμενο σε βάρος της τοπικής κοινωνίας εμπαιγμό, έγκαιρα η Κίνησή μας σε συνέντευξη τύπου είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ στους αγώνες. Μετά και το επίσημο όχι της ΔΕΜΑ, εμείς λέμε για μία ακόμη φορά ώς εδώ! Εμείς λέμε αδράνεια τέλος! Η κοινωνία του Βόλου να διεκδικήσει τα βασικά έργα υποδομής της πόλης. Οι «προγραμματισμένες» δαπάνες για τις φιέστες των Μεσογειακών Αγώνων να αποδοθούν άμεσα ως «ποινή» από την κυβέρνηση προς την τοπική κοινωνία, για τον εμπαιγμό που δοκίμασε όλα αυτά τα χρόνια, για να εκτελεστούν έργα άμεσης βελτίωση της ζωής των πολιτών», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Πατσιαντάς.

Ο κ. Απ. Νάνος χαρακτήρισε την αφαίρεση των αγώνων ως χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου για εκείνους που προσδοκούσαν χρήμα και δόξα. Επισημαίνει πως γιατο φιάσκο πρέπει κάποιοι να απολογηθούν καθώς χάθηκε πολύτιμο χρονικό διάστημα διεκδίκησης σημαντικών έργων για την πόλη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το