Photo Gallery, Τοπικά

Μαθητές τίμησαν τα 130 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου

 

Από την εκδήλωση των μαθητών του 1ου Δημοτικού Ν. Ιωνίας

 

Στο 1ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας με διάφορες εκδηλώσεις

 

 

Την επέτειο της συμπλήρωσης 130 χρόνων από την απελευθέρωση του Βόλου από τους Τούρκους τίμησαν χθες το πρωί οι δάσκαλοι και οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας μέσα από διάφορες εκδηλώσεις που στόχο είχαν τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική ιστορία.

Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας, ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των προσκόπων. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τη σχολική γιορτή, όπου οι μαθητές διάβασαν κείμενα και απήγγειλαν ποιήματα από εκείνη την εποχή μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν οι δάσκαλοι του σχολείου μέσα από το ίντερνετ, αλλά και το αρχειακό υλικό του ΔΗΚΙ.

Ο διευθυντής του Δημοτικού κ. Νίκος Μηλιώκας τόνισε πως χθες 2 Νοεμβρίου, «γιορτάστηκαν τα 130 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης του Βόλου και της προσάρτησης της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος. Για εμάς η αφετηρία ήταν η οδός 2ας Νοεμβρίου της οποίας τη σημασία και το συμβολισμό θέλουμε να αντιληφθούν οι μαθητές». Ο ίδιος πρόσθεσε πως έγινε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των προσκόπων στη μνήμη των πεσόντων, μεταξύ των οποίων και προσκόπων, στη μάχη του Αϊδινίου που έγινε το 1919. Ως μάχη είναι μεταγενέστερη του 1881, ωστόσο εντάσσεται στο πλαίσιο των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη σημερινή Ελλάδα.  Οι μαθητές δήλωσαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που μπόρεσαν να γνωρίσουν καλύτερα εκείνα τα γεγονότα του 1881 που οδήγησαν και στην απελευθέρωση του Βόλου.

Ο Αθηνόδωρος Νανόπουλος της ΣΤ’ Τάξης τόνισε πως χθες «ήταν μια ξεχωριστή ημέρα, καθώς στο σχολείο δεν είχε γιορταστεί ξανά η απελευθέρωση του Βόλου. Είναι μια συμβολική ημέρα, αφού ζούμε σε αυτή την πόλη, και τόσοι αγωνιστές θυσιάστηκαν για εμάς».

Από την πλευρά της η μαθήτρια της ΣΤ’ Τάξης Δέσποινα Ζαφειρίου σημείωσε ότι με την γιορτή κατάφεραν να μάθουν, πώς απελευθερώθηκε η πόλη του Βόλου. Η Τζένη Μπεντούλα της ΣΤ’ Τάξης υπογράμμισε πως με την εκδήλωση «τιμήθηκαν οι άνθρωποι που θυσίασαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Γι’ αυτό και αυτή η ημέρα θα έπρεπε να τιμηθεί από όλα τα σχολεία».

Οι μαθήτριες Μένη Τσιβίκη και Άννα Κατσιφού τόνισαν πως με την εκδήλωση αυτή «θελήσαμε να δείξουμε ότι χρειάζεται να θυμόμαστε αυτή την ημέρα που αφορά τον τόπο ζούμε. Γι’ αυτό και πρέπει να μαθαίνουμε διαρκώς για την τοπική ιστορία. Και η γιορτή αυτή ήταν ένα έναυσμα για να ενημερωθούμε για το γεγονός της απελευθέρωσης της πόλης».

 

Στο 2ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας

 

Δύο επισκέψεις θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες το 2ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας. Ειδικότερα την ερχόμενη Δευτέρα οι μαθητές της Γ’ και Δ’ Τάξης θα επισκεφθούν την 111ΠΜ και στις 10, 11, 12 Νοεμβρίου οι μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ Τάξεων θα βρεθούν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Νάουσα.

 

Στο 21ο Βόλου

 

Στην κατάμεστη από μαθητές, δασκάλους και γονείς, αίθουσα εκδηλώσεων του 21ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα η δημιουργός δεκάδων παιδικών βιβλίων και μία από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες συγγραφείς, η Άλκη Ζέη, που αποδέχτηκε σχετική πρόσκληση των Συλλόγων Διδασκόντων και Γονέων και Κηδεμόνων.

Οι μαθητές του σχολείου με την πολύτιμη συνδρομή των δασκάλων, ετοίμασαν βίντεο με στιγμές της ζωής της, διάβασαν αποσπάσματα βιβλίων της, της έθεσαν ερωτήσεις, ενώ πέρα από αμέτρητα παιδικά χαμόγελα και ευχαριστίες, της χάρισαν δύο μπουκέτα λουλούδια, πάνω στα οποία είχαν καρφιτσώσει ευχές και μηνύματα.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το