Photo Gallery, Πολιτισμός

Η όπερα συγκινεί τους βολιώτες

Ο αντιδήμαρχος Βόλου Απ. Παντσάς μιλά για το πρόγραμμα παρουσίασης επιλεγμένων έργων

 


 

 

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Παρέμβασης, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απόστολος Παντσάς, με αφορμή τη θερμή υποδοχή που έτυχε το περασμένο Σάββατο το έργο «Ντον Τζόβανι» του Μότσαρτ από το κοινό της πόλης στο Αχίλλειο, αναφέρεται στη συνεργασία για την παρουσίαση μεγάλων έργων της όπερας, ενώ κάνει λόγο για τις υψηλού επιπέδου πολιτιστικές συγκινήσεις, που αναζητούν οι βολιώτες.

Το πρόγραμμα «The MET live in HD», που εξασφάλισε για την Ελλάδα και την Κύπρο ο Όμιλος Αντέννα, με μεγάλα έργα της όπερας σε απευθείας μετάδοση με τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Βόλου. Πρόκειται για πρόγραμμα εκδηλώσεων που ξεκίνησε πέρσι την άνοιξη από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και δικτυώνεται από τον Οκτώβριο 2011 έως τον Απρίλιο 2012 σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και αφορά ζωντανές μεταδόσεις για επιλεγμένες παραγωγές, που οι θεατές τις παρακολουθούν σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας ταυτόχρονα με το κοινό της Ν. Υόρκης.

«Όντως ήταν πολύ θερμή η υποδοχή της φημισμένης όπερας. Υπήρχε αρχικά μια σχετική αγωνία για το πώς θα ανταποκρινόταν το κοινό, αλλά μέρες πριν από τη ζήτηση των εισιτηρίων, προ δεκαημέρου, μόλις ακούστηκε το όνομα του Βόλου μεταξύ των πόλεων στο διαφημιστικό σποτ του Αντέννα, εκδηλώθηκε άμεσα ένα ενδιαφέρον που μας εξέπληξε και μας χαροποίησε. Ήταν απρόσμενη η ταχύτατη αυτή ανταπόκριση που επιβεβαίωνε την πίστη μας για την ύπαρξη ενός κοινού υψηλών απαιτήσεων, για το οποίο άλλωστε φημίζεται η πόλη μας. Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε δύο ώρες την Πέμπτη και σε μισή ώρα το πρωινό του Σαββάτου. Το ενδιαφέρον μάλιστα δεν προέρχονταν μόνο από Βολιώτες, αλλά υπήρξε και μεγάλη η κίνηση από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, κυρίως από τη Λάρισα, για τα ακριβότερα εισιτήρια. Παρά το μικρό πανικό που δημιουργήθηκε με τις θέσεις, το κοινό με την εισαγωγή ακόμη και την παρουσίαση που έκανε η εξαιρετική Ρενέ Φλέμινγκ μαγεύτηκε από τις περιπέτειες του «Don Giovanni», του διαχρονικότερου γυναικοκατακτητή, του ξακουστού «Don Juan» (Δον Ζουάν). Η διεύθυνση της ορχήστρας, το εξαιρετικό cast των διακεκριμένων καλλιτεχνών και ιδιαίτερα η γεμάτη νεανικό σφρίγος και αισθησιασμό ερμηνεία του αντι – ήρωα του Mozart, αλλά και τα σκηνικά, ο φωτισμός, οι χορογραφίες και τα κοστούμια συγκίνησαν και καθήλωσαν τους θεατές επί τρεις ώρες που διήρκεσε αυτό το υπερθέαμα».

Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη πολιτιστική συνεργασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς ακολουθεί η όπερα Ζίγκφριντ του Βάγκνερ αυτό το Σάββατο στις 6 το απόγευμα, ενώ θα συνεχίζεται μέχρι τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου η παρουσίαση σπουδαίων μουσικών έργων;

«Στα μέσα καλοκαιριού ζητήθηκε μία συνάντηση από τον Όμιλο Αντέννα, ο οποίος παρουσίασε το ενδιαφέρον και βραβευμένο πρόγραμμα «The MET live in HD», της Μετροπόλιταν Όπερα της Ν. Υόρκης που εξασφάλισε τα δικαιώματα αναμετάδοσης για Ελλάδα και Κύπρο με ζωντανές μεταδόσεις για επιλεγμένες όπερες. Προτάθηκε σε μας και μας επέλεξαν, όντας πεπεισμένοι για τη σύμπραξη, δεδομένης της ευαισθησίας και ανταπόκρισης των βολιωτών στα πολιτιστικά δρώμενα και λόγω του υψηλού πολιτιστικού επιπέδου της πόλης».

Με ποιο τρόπο καλύφθηκαν οι απαιτήσεις που υπήρξαν ώστε να προβληθεί το πρόγραμμα, που παρουσιάζεται σε πολλές χώρες στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα συμμετέχουν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας;

Από την αρχική συμφωνία απαιτήθηκε ένας ειδικός εξοπλισμός που, εν μέρει, είχαμε ήδη και τη συμπλήρωσή του με ειδικό μηχάνημα προβολής υψηλής πιστότητας (High Definition), καθώς και ειδικοί αποκωδικοποιητές. Για όλα αυτά τα τεχνικά και οργανωτικά θέματα ανατέθηκε στο νεοσύστατο ΝΠΔΔ του Δήμου Βόλου, το «Δημοτικό Οργανισμό Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού» (ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ) να κάνει έρευνα αγοράς και να προχωρήσει στις διαδικασίες αγοράς. Έτσι πετύχαμε έναν καλύτερο εξοπλισμό που θα μας δώσει τη δυνατότητα, πέρα από τις συγκεκριμένες παραστάσεις, να παρουσιάζουμε και άλλα θεάματα σε μεγάλη οθόνη. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις ειδικών στο χώρο του Αχιλλείου, εγκαταστάθηκε ο δορυφορικός δίσκος για τη λήψη του σήματος και τις τελευταίες μέρες έγιναν από ειδικούς τεχνικούς από Αθήνα, αλλά και δικούς μας συνεργάτες δοκιμές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σύνδεση. Όλα κύλησαν άψογα.

Πραγματικά είναι μια σπουδαία συνεργασία, για ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που ξεκίνησε πέρσι την άνοιξη από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και δικτυώνεται φέτος και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο 2011 έως τον Απρίλιο 2012, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία σε θεατές σε όλο τον κόσμο να τις παρακολουθούν σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας, ταυτόχρονα με το κοινό της Ν. Υόρκης. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2006 και σήμερα μεταδίδεται σε περισσότερες από 1.500 αίθουσες σε 54 χώρες.

Στην Ελλάδα συμμετέχουν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσαλονίκης, η Κομοτηνή, η Καβάλα, η Βέροια, η Μυτιλήνη και το Λουτράκι.

Το βραβευμένο πρόγραμμα της «The Met: Live in HD», που ξεκίνησε εντυπωσιακά στη χώρα μας το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, με την παράσταση «Anna Bolena» του Donizetti, έτυχε θερμής υποδοχής από το Αθηναϊκό κοινό, αλλά γενικότερα έχει εντυπωσιάσει το ελληνικό και το διεθνές φιλόμουσο κοινό και έχει κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Με ποιο σκεπτικό προχώρησε τελικά μια τέτοια συνεργασία σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία;

Η ζοφερή πραγματικότητα στην οποία βρισκόμαστε χρειάζεται «συνταγές» θεραπευτικές και πιστεύουμε πως τέτοιου είδους και ποιότητας θεάματα και εκδηλώσεις προσφέρουν μια ψυχική ανάταση, μια διέξοδο πνευματικής φύσεως που είναι πράγματι ένα αντίδοτο σε ό, τι βιώνουμε όλοι μας. Αυτό έδειξε αυτή η ανταπόκριση. Τα συγχαρητήρια που λάβαμε είναι μια ένδειξη πως μπορούμε με τέτοιες επιλογές να παρουσιάσουμε τη διαφορετική πολιτιστική άποψη που έχει ανάγκη ο κόσμος, ο οποίος εκτιμά και επιζητά την υψηλή τέχνη και τον πολιτισμό ως απόλαυση. Κι αυτό μαρτυράει και η συνέχεια, δηλαδή η ζήτηση εισιτηρίων και της επόμενης παράστασης του Σαββάτου με την Όπερα Ζίγκφριντ του Βάγκνερ.

(Για την όπερα «Ζίγκφριντ» του Βάγκνερ προπώληση εισιτηρίων στο Δίαυλο κατά τις ώρες 10-13 και 6-9 μ.μ. τηλ. 2421025363).

Δ.Ρ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το