Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μαθητές απέκλεισαν το Καράβωμα

Διαμαρτυρόμενοι για την επικινδυνότητα του οδικού δικτύου Βόλου- Ζαγοράς

 

Στον αποκλεισμό του οδικού δικτύου Βόλου-Ζαγοράς στη θέση Καράβωμα προχώρησαν χθες γύρω στις 6.30 το πρωί οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Ζαγοράς διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση του οδοστρώματος αλλά και για άλλα θέματα του σχολείου. Λόγω της κινητοποίησης δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα στη διέλευση των οχημάτων, και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτράπηκε η κίνηση των οχημάτων. Η κατάληψη του δρόμου διήρκεσε μέχρι το μεσημέρι και το «παρών» έδωσαν περίπου 150 μαθητές, καθηγητές, ορισμένοι γονείς και μέλη κάποιων φορέων, όπως αγροτικών. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή υιοθετεί τα αιτήματα των μαθητών αλλά αποδοκιμάζει τη μέθοδο της κατάληψης του δρόμου.

Το ζήτημα της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου από το Καράβωμα μέχρι και τη Ζαγορά, αφορά περισσότερο στους 40 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που διαμένουν στη Μακρυράχη και οι οποίοι καθημερινά μετακινούνται στη Ζαγορά με το δρομολόγιο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Οι μαθητές λοιπόν θέτουν ζήτημα επικινδυνότητας του οδικού δικτύου και ζητούν την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης. Παράλληλα οι μαθητές που διαμένουν στη Ζαγορά, αγωνιούν, για την προβληματική πρόσβαση στον τόπο τους, κατάσταση που δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί με επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου τους.

Την περασμένη εβδομάδα για δύο ημέρες οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου Ζαγοράς έκαναν κατάληψη στο σχολείο και για ζητήματα του διδακτηρίου.

Χθες, όμως προχώρησαν σε μια πιο θεαματική κίνηση αποκλείοντας την οδική πρόσβαση από το Καράβωμα μέχρι τη Ζαγορά αλλά και μέχρι τη Μακρυράχη.

Έτσι το πρωί οι μαθητές της Μακρυράχης και της Ζαγοράς αντί να μεταβούν στο σχολείο, κατευθύνθηκαν στο Καράβωμα και απέκλεισαν το δρόμο.

Λόγω του αποκλεισμού δεν μπορούν να μετακινηθούν τα οχήματα ούτε από Βόλο προς Ζαγορά και Μακρυράχη ούτε από τις δύο προαναφερθείσες περιοχές προς το Βόλο.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις, επιτράπηκε η διέλευση των οχημάτων και ειδικά όταν επρόκειτο για ιατρικά περιστατικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Καράβωμα, από πολύ νωρίς το πρωί. Ενδεικτικά το πρώτο πρωινό δρομολόγιο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ από Βόλο προς Ζαγορά δεν μπόρεσε να φτάσει στον προορισμό του λόγω του αποκλεισμού του δρόμου. Στο σημείο της κατάληψης βρέθηκαν χθες και καθηγητές, γονείς, και άλλοι κάτοικοι από διάφορους φορείς.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Γιώργος Αντώνογλου τόνισε πως «συναντήθηκα με το διευθυντή Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργο Δοδοντσάκη, και του παρουσίασα την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ενώ επικοινώνησα και με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Καλτσογιάννη, όπου το έθεσα το ζήτημα του οδικού δικτύου. Ως Δήμος υιοθετούμε τα αιτήματα των μαθητών. Μάλιστα στο βαθμό που αναλογούν στο Δήμο, αντιμετωπίσαμε ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων τους. Παράλληλα, όμως αποδοκιμάζουμε τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε, δηλαδή να γίνει κατάληψη στο οδικό δίκτυο και να δυσκολεύσει η πρόσβαση. Γιατί εκτός από την κατάληψη, με αυτές τις μεθόδους εκτέθηκαν σε κίνδυνο και οι ίδιοι οι μαθητές».

Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι η χθεσινή κινητοποίηση ήταν υποκινούμενη.

 

Το οδικό δίκτυο

Αναφορικά με το οδικό δίκτυο υπογράμμισε πως «στα χρόνια που έβρεχε χρήματα, αντί να γίνονται έργα υποδομών και ουσίας, έκαναν έργα εντυπωσιασμού και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα, όπου το οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα.

Οι μαθητές αγωνιούν για την ασφάλεια της γέφυρας και κατά πόσο μπορεί να αντέξει το βάρος των μεγάλων οχημάτων». Ο κ. Αντώνογλου επισήμανε στο θέμα αυτό πως σύμφωνα με γνωμάτευση τα Τεχνικής Υπηρεσίας το επιτρεπόμενο μικτό βάρος που μπορούν να φέρουν τα οχήματα πάνω από τη γέφυρα, είναι μέχρι και 38 τόνοι, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τη διέλευση του λεωφορείου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Όσον αφορά στην αποχώρηση των μαθητών που διαμένουν από τη Μακρυράχη και οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ζαγοράς μίση ώρα αργότερα μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου, περιμένοντας το δρομολόγιο του λεωφορείου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, ο δήμαρχος σημείωσε πως «το Υπεραστικό ΚΤΕΛ δεν δέχεται να μεταφέρει το δρομολόγιο στις 2 το μεσημέρι αντί για τις 2.30 το μεσημέρι που ισχύει τώρα και δυσκολεύει τους μαθητές. Ο Δήμος θα εξετάσει τη λύση να θέσει δικό του λεωφορείο για να εξυπηρετεί τους μαθητές, καθώς έχουν παραχωρηθεί ήδη τρία μικρά λεωφορεία και το ένα μπορεί να αξιοποιηθεί γι’ αυτό το σκοπό».

Από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Καλτσογιάννης υπογράμμισε ότι θα ζητηθεί σήμερα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας να ξεκινήσουν οι εργασίες στη γέφυρα της Ζαγοράς, χωρίς να απαιτηθεί περιβαλλοντική μελέτη. Για την επισκευή της γέφυρας έχει εγκριθεί ήδη ανάδοχος και το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 800.000 ευρώ. Μάλιστα, μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, θα αρχίσουν οι εργασίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το