Photo Gallery, Πολιτική

Μήνυμα στήριξης από Κλίντον

Σαμαράς-Κλίντον

Συνάντηση με τον Μπιλ Κλίντον είχε το πρωί της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος συμμετείχε σε διευρυμένη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών.

Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση ο κ. Σαμαράς επεσήμανε στον κ. Κλίντον πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στις ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, καθώς -όπως τόνισε- η Ελλάδα αυτήν την στιγμή ζει μια κρίση άνευ προηγουμένου, ευρισκόμενη ήδη στον πέμπτο χρόνο ύφεσης. Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε επίσης ότι θα στόχος του είναι η ενίσχυση της ανάκαμψης με τη στήριξη του ελληνικού λαού τονίζοντας πως για λυθούν τα προβλήματα χρειάζεται ισχυρή ηγεσία και ελπίδα στο λαό. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Κλίντον φίλο της Ελλάδας και τον ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στην προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες με στόχο τη δημιουργία ενός Ταμείου που θα προωθεί αναπτυξιακές δράσεις στη χώρα μας. «Η επίσκεψη του προέδρου Κλίντον στην Ελλάδα, μαζί με επιφανείς Έλληνες της Ομογένειας, έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα μας δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή κρίση και δίνει ένα δύσκολο αγώνα να την ξεπεράσει. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε, ώστε οι θυσίες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο» είπε ο κ. Σαμαράς. «Κατά τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Κλίντον συζητήθηκαν θέματα προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα. Αλλά και ζητήματα για την απευθείας ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας, αξιοποιώντας το δίκτυο «Clinton Global Initiative», καθώς και τα ισχυρά δίκτυα των Ελλήνων της Αμερικής και ολόκληρου του οικουμενικού ελληνισμού» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά του ο κ. Κλίντον τόνισε πως πιστεύει στο μέλλον της Ελλάδος, μια χώρα την οποία θεωρεί πλούσια, με πλούσιους πόρους, όπως είπε, και συνεχάρη την κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς, όπως τόνισε, σε όλον τον κόσμο όταν υπάρχουν προβλήματα οι άνθρωποι προσπαθούν να συνεργαστούν. «Πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάτι και να σας βοηθήσουμε», τόνισε ο κ. Κλίντον, και εξήρε το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. Ο κ. Κλίντον, που επρόκειτο να μιλήσει σε Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες σε εκδήλωση που διοργανώνει η Hellenic Initiative, θα επισκεφθεί πάλι την Αθήνα σύντομα. Πρόκειται για πρωτοβουλία με στόχο να συγκεντρωθούν περί τα 100 εκατ. δολάρια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα, επικεφαλής της οποίας φέρεται ο κ. Άντριου Λιμπέρης. Στην ανάγκη να εμπεδωθεί διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής για επενδύσεις εστιάζει η κυβέρνηση. Για το λόγο αυτόν το «παρών» στη διευρυμένη σύσκεψη του Μαξίμου με τους ομογενείς επιχειρηματίες έδωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Έχει σημασία να αλλάξει και η διεθνής εικόνα της χώρας για να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρας στην οποία μπορεί κανείς να κάνει επενδύσεις και να εφαρμόσει ιδέες στον τομέα της οικονομίας», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά από το πέρας της σύσκεψης.
Στην Κύπρο

Τη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας συστήνει σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλιντον, σε διάλεξη που έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομική κρίση, ο κ. Κλίντον είπε ότι ο ίδιος θα έλεγε στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι για να υπάρξει διέξοδος «θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να υπάρξει ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική τάξη και πειθαρχία. Επίσης, επεσήμανε ότι η οικονομική αβεβαιότητα πρέπει να περιορίζεται, γιατί διαφορετικά επηρεάζεται η ανάπτυξη μιας οικονομίας με όλα τα συνεπακόλουθα. Τόνισε ότι αν περνούσε από το χέρι του, θα εισηγείτο στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, την υιοθέτηση πολύ ισχυρών δεκαετών προϋπολογισμών. Υποστήριξε, εξάλλου, την εισαγωγή ευρωομολόγου στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Κύπρο είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει στην ΑΟΖ της και να ενισχύσει τη βιομηχανία και τον τουρισμό της. Στη διάλεξη του ο κ. Κλίντον συνέδεσε την οικονομική ανάπτυξη με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος επεσήμανε την σημασία της καινοτομίας και της ποιότητας στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, διότι, σημείωσε, «αποτελούν τον κύριο πυλώνα προετοιμασίας των αυριανών ηγετών για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εντεινόμενης πολυπλοκότητας του διεθνούς περιβάλλοντος».
Σε μικρή απόσταση από το Πανεπιστήμιο ολιγομελής ομάδα νεαρών φώναζαν συνθήματα κατά του Κλίντον και της αμερικανικής πολιτικής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το