Photo Gallery, Οικονομία, Πολιτική

ΔΕΚΟ: Σε προ κρίσης επίπεδα μισθοί

Έλεγχο όλων των ΔΕΚΟ ζητεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Επιστολή προς όλους τους υπουργούς, με την οποία ζητεί να ελέγξουν σε ποιες ΔΕΚΟ και οργανισμούς που τελούν υπό την εποπτεία τους δεν έχουν γίνει οι μισθολογικές περικοπές που ορίζονται σε πέντε νομοσχέδια του 2010 και του 2011, απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Real news, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η εκτίμηση ότι το 60% των ΔΕΚΟ, φορέων και οργανισμών δεν έχει προχωρήσει σε περικοπές μισθών και επιδομάτων, όπως ορίζουν οι νόμοι 3833/2010, 3845/2010, 3899/2010, 3986/2010 και 4024/2011 (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει). Στην επιστολή του, η οποία εστάλη στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο κ. Σταϊκούρας ζητεί από τους υπουργούς: «Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, μέχρι την Παρασκευή 20/7/12, σε ποιους από τους εποπτευόμενους φορείς σας εφαρμόζονται πλήρως, σε ποιους μερικώς και σε ποιους δεν εφαρμόζονται καθόλου οι διατάξεις των ανωτέρω νόμων». Η εφημερίδα σημειώνει ότι έως την Παρασκευή ο κ. Σταϊκούρας δεν είχε λάβει σχεδόν καμία απάντηση, ωστόσο οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ που τους αφορά το θέμα προφανώς ενημερώθηκαν, καθώς τουλάχιστον σε μία περίπτωση το ΔΣ έσπευσε να συνεδριάσει προκειμένου να λάβει τώρα την απόφαση για περικοπές. Σύμφωνα με το Mega, τα στοιχεία αναμένεται να φθάσουν στα χέρια του κ. Σταϊκούρα στις αρχές της εβδομάδας, ενόψει και της άφιξης της τρόικας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δείξει ότι οι νόμοι εφαρμόζονται στην πράξη και δεν ψηφίζονται μόνο, όπως η χώρα έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν από τους εταίρους της.

Κλιμάκιο της τρόικας στην Κύπρο

Για σκληρές διαπραγματεύσεις των όρων παροχής οικονομικής βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ετοιμάζεται η κυπριακή κυβέρνηση με την τρόικα, το πρώτο κλιμάκιο των τεχνοκρατών της οποίας φτάνει στη Λευκωσία. Αύριο, η Τρόικα θα συναντηθεί με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, οπότε, όπως εκτιμάται, αναμένεται να αποκαλυφθούν οι προθέσεις της. Στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να τεθούν, μεταξύ άλλων, το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), το κρατικό μισθολόγιο και το συνταξιοδοτικό. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πειστεί η Τρόικα ότι η Κύπρος έχει ήδη πάρει αρκετά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, με τα οποία το έλλειμμα θα μειωθεί στο 3,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Έτσι ελπίζει ότι η δημοσιονομική αναπροσαρμογή, που θα ζητηθεί από την τρόικα θα είναι σχετικά ήπια και θα αποφευχθεί η βαθιά ύφεση. Η στήριξη των τραπεζών από το κράτος υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί να φθάσει στα 4,5 με 6 δισ. Εξάλλου, σήμερα μεταβαίνουν στη Μόσχα τεχνοκράτες του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών για να συζητήσουν το αίτημα της Λευκωσίας για παροχή ρωσικού δανείου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το