Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Μήνες αναμονής για τη σύνταξη…

εκπαιδευτικοί

Μέχρι και επτά μήνες για την καταβολή της κύριας σύνταξης και μέχρι 24 μήνες για την καταβολή των επιδομάτων θα πρέπει να περιμένει ένας εκπαιδευτικός που συνταξιοδοτείται σήμερα. Όσο για το εφάπαξ, αυτό θα το λάβει καλώς εχόντων των πραγμάτων από το Ταμείο Πρόνοιας μετά από 2,5 χρόνια. Την ίδια στιγμή οι γυναίκες δασκάλες και νηπιαγωγοί στη Μαγνησία συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τη συμπλήρωση 35 ετών προϋπηρεσίας, ενώ το χρονικό αυτό όριο εξαντλούν οι άντρες εκπαιδευτικοί.
Εκδήλωση, όπου τιμήθηκαν οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί για το 2013, διοργάνωσε χθες στο ξενοδοχείο Παρκ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού Συλλόγου, το 2013 συνταξιοδοτήθηκαν 50 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές ειδικοτήτων, στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2012, όπου ήταν 48, ενώ το 2011 ήταν 69 και το 2010 είχαν αγγίξει τους 98 λόγω και των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.
Επίσης από τα στοιχεία φαίνεται ότι οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται νωρίτερα σε σχέση με τους άντρες, προφανώς για οικογενειακούς λόγους. Έτσι μια γυναίκα δασκάλα λαμβάνει σύνταξη μετά από 30 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ ένας άντρας μετά από 35 χρόνια. Ωστόσο οι διαφορές στις απολαβές δεν είναι μεγάλες, καθώς ανάμεσα στο ένα χρόνο η απώλεια στα χρήματα είναι γύρω στα 25 ευρώ.
Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί καταφέρνουν και λαμβάνουν το 60% του ποσού της κύριας σύνταξης από την πρώτη ημέρα που θα συνταξιοδοτηθούν, ώστε να έχουν κάποιους πόρους για να κινηθούν μέχρι να γίνει η πλήρης εκκαθάριση. Και αυτή είναι η μόνη θετική εξέλιξη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το