Πολιτική

Μάχη συσχετισμών στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος

Ομαλά κινήθηκε η διαδικασία της εκλογής μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τα μέλη της Επιτροπής θα είναι 180, οι 50 από αυτούς θα συμμετέχουν στο συγκεκριμένο κομματικό Όργανο, αριστίνδην. Μέχρι αργά τη νύχτα συνεχιζόταν η καταμέτρηση, ενώ προηγείτο ο Νίκος Ανδρουλάκης σε αριθμό ψήφων.

Στη διαδικασία της ψηφοφορίας συμμετείχαν περίπου 3.000 σύνεδροι, ενώ όσοι έθεσαν υποψηφιότητα ήταν 287. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας έντονες ήταν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των τάσεων, που επικρατούν μέσα στο κόμμα και αγωνιούν να καταγραφούν στην Κεντρική Επιτροπή.

Μάλιστα σχετικά εξέφρασε δημόσια το θυμό του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος στους διάδρομους του συνέδριου ακούστηκε να εγκαλεί τον κ. Πάρι Κουκουλόπουλο ότι προσπαθούν «να δώσουν γραμμές για τα ψηφοδέλτια». «Αυτά δεν πρέπει να τα κάνουν οι νέοι, θα τα βρείτε μπροστά σας», ακούστηκε να λέει ο κ. Κακλαμάνης. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένονταν αργά τη νύχτα της Κυριακής.

«Το συντακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, απεδείχθη ότι ήταν πράγματι ένα εθνικό πολιτικό γεγονός», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη δήλωσή του, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη χαρά του διότι «τα μηνύματα που στέλνουμε από το συνέδριο είναι πάρα πολύ καθαρά».

Τα μηνύματα αυτά είχαν σχέση «με τη διακυβέρνηση του τόπου, το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, την πρόταση για τη συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, το μέτωπο των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου κατά του ναζισμού». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ιπποκράτους, οι εκλεγμένοι σύνεδροι του συνέδριου ήταν 3.132, επί σύνολου ψηφισάντων για την ανάδειξή τους 116.315. Οι αριστίνδην που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν 1.069.

Η ΚΠΕ θα εκλέξει τις επόμενες ημέρες το 17μελές Πολιτικό Συμβούλιο, ένα ευέλικτο όργανο το οποίο θα μπορεί να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και το νέο γραμματέα το κόμματος.

Ενόχληση ευρωβουλευτών

Τη δυσφορία για το γεγονός ότι «με το νέο καταστατικό που υιοθέτησε στο συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιρείται, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος από τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου» εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους οι τέσσερις ευρωβουλευτές του κόμματος Σπ. Δανέλλης, Δ. Δρούτσας, Μ. Κοππά και Αννυ Ποδηματά. Αφήνοντας αιχμές κατά του Ευ. Βενιζέλου, οι τέσσερις ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για «θεσμικά απαράδεκτη» και «ακατανόητη» κίνηση.

Οι τέσσερις ευρωβουλευτές εξέφρασαν την «έκπληξή» τους για την απόφαση, «τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανειλημμένως τόνισε κατά τη διάρκεια του Συνέδριου την ανάγκη ενός «νέου, συμμετοχικού, συλλογικού και όχι αρχηγικού ΠΑΣΟΚ». Εξέφρασαν δε τη «λύπη» τους για το ό,τι «συμβαίνει την ώρα που η συνεργασία θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί, καθώς σε 10 μήνες ξεκινάει η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και σε 14 μήνες διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ορίστηκαν μεταξύ των 50 αριστίδην στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρόεδρου του Κινήματος, ο κ. Βενιζέλος έχει εκφράσει την έντονη ενόχλησή του για τους ευρωβουλευτές, καθώς φέρονται να μην τηρούν την κομματική γραμμή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος υπέδειξε στους ευρωβουλευτές να ζητήσουν την ψήφο των συνέδρων εφόσον επιθυμούν να αναδειχθούν στην Κεντρική Επιτροπή, κάτι που έκανε μόνο η Σ. Ράπτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το