Photo Gallery, Τοπικά

Μάγεψε το αφιέρωμα του Μουσικού Σχολείου στη Σμύρνη

Με σμυρναίικες μελωδίες πλημμύρισε χθες η αίθουσα Golden Star του Πολυχώρου Τσαλαπάτα

Με σμυρναίικες μελωδίες πλημμύρισε χθες η αίθουσα Golden Star του Πολυχώρου Τσαλαπάτα, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Βόλου αφιερωμένη στη συμπλήρωση φέτος 90 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης. Την παράσταση έκλεψε η παρουσία της χορωδίας του σχολείου, ενώ τραγούδια ερμήνευσε και ο δημοφιλής τραγουδιστής Παντελής Θαλασσινός. Στο Μουσικό Σχολείο για τέσσερις ημέρες οι μαθητές μπόρεσαν να διεισδύσουν στο πολιτισμικό και ιστορικό πλαίσιο της Σμύρνης, να ακούσουν τραγούδια της περιοχής και να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο για τον ελληνισμό της Μικρασίας.

Η «Θ» μίλησε με μαθητές του Μουσικού που περιέγραψαν τις εντυπώσεις τους. Δύο μάλιστα απ’ αυτούς έχουν μικρασιατική καταγωγή και ένιωσαν ιδιαίτερα συγκινημένοι από το αφιέρωμα του σχολείου στη Σμύρνη. Οι αφηγήσεις των παππούδων τους έγιναν εικόνες μέσα από το φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στο σχολείο αλλά και τα ντοκιμαντέρ που παρακολούθησαν.

Ο μαθητής της Γ’ Τάξης Νίκος Μυλωνάς σημείωσε ότι «η Σμύρνη ήταν το κέντρο του ελληνισμού στη Μικρασία. Εκεί έζησαν οι προπαππούδες μου. Έχω καταγωγή από τη Μικρασία, ποτέ δεν έχω ταξιδέψει εκεί, αλλά πλέον το έχω βάλει σκοπό να επισκεφθώ την περιοχή. Η μουσική είναι αυτή που εκφράζει περισσότερο τη Σμύρνη. Με το αφιέρωμα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ντοκιμαντέρ, μέσα από τα οποία αποτυπωνόταν η δυστυχία των Ελλήνων που εγκατέλειπαν τις εστίες τους. Ό,τι και να πούμε, δεν μπορούμε να το νιώσουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του μαθητή της Α’ Τάξης Λυκείου Φώτη Χατζηαντωνίου  που μας είπε: «Μένω στη Νέα Ιωνία, ενώ οι προπαππούδες μου κατάγονται από τη Σμύρνη. Νιώθω πολύ υπερήφανος για την καταγωγή μου από τη Μικρασία. Οι παππούδες μου μού έχουν αφηγηθεί πολλές ιστορίες, ενώ από το φωτογραφικό υλικό στο σχολείο έχω γνωρίσει ξανά φυσιογνωμίες. Για παράδειγμα, αυτό που θυμάμαι είναι ότι ο καθένας που εγκατέλειπε εκείνες τις τραγικές ημέρες τη Σμύρνη, έπαιρνε χώμα μαζί του, πιστεύοντας ότι κουβαλά μαζί του τον πολιτισμό».

Ο μαθητής του Γ’ Τάξης Βασίλης Μπρίζης που συμμετείχε στη χορωδία του σχολείου, ανέφερε πως «μέσα από το αφιέρωμα οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν και γνώρισαν ακόμη καλύτερα την ιστορία της Μικρασίας. Όταν ακούω Σμύρνη μου έρχονται στη σκέψη τα τραγούδια της περιοχής, αλλά και ο πόνος των ανθρώπων, πώς ένιωσαν, όταν εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους. Η Σμύρνη μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν ζωντανή από πολιτισμό και δημιουργία».

Η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου κ. Αρετή Τζανετοπούλου τόνισε πως «ξεκινήσαμε αυτό το αφιέρωμα σκεπτόμενοι ότι οφείλουμε τιμή στα 90 χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Όμως θέλουμε να πάρουμε ελπίδα από τα νέα παιδιά που βιώνοντας ένα κομμάτι της ιστορίας έχουν τη δυνατότητα να μας γεμίσουν με αυτή τη δημιουργικότητα των Μικρασιατών οι οποίοι μέσα από τις στάχτες και την καταστροφή δημιούργησαν στη μητέρα-πατρίδα. Το αφιέρωμα είναι ολοκληρωμένο και στόχος μας είναι το δημιουργικό σχολείο που είναι ανοικτό στην κοινωνία. Αυτό που βιώσαμε αυτές τις ημέρες, είναι ο στίχος του Ελύτη «μοίρα των αθώων είσαι η δική μου μοίρα».

Μεγάλη αποδοχή

Χθες το πρωί στους μαθητές του σχολείου παρουσίασε σμυρναίικα τραγούδια ένας από τους πιο γνωστούς εθνομουσικολόγους στη χώρα ο κ. Παναγιώτης Κουνάδης.

Ερωτηθείς τι είναι αυτό το στοιχείο που δημιουργεί την αποδοχή του σμυρναίικου τραγουδιού, ο κ. Κουνάδης απάντησε πως «τα τελευταία 30 χρόνια παρά τις προσπάθειες των διευθυνόντων της κοινωνίας μας, τα σμυρναίικα τραγούδια έχουν ενσωματωθεί στη σύγχρονη παράδοση και νέα παιδιά γράφουν σε αυτά τα πρότυπα. Είμαστε ευτυχείς, γιατί το σμυρναίικο τραγούδι δεν χάθηκε. Πολλοί μελετητές και ερευνητές ανακάλυψαν αυτή την παλιά δισκογραφία και έφεραν κοντά στο νεότερο κόσμο αυτά τα τραγούδια. Πάντοτε μας απασχολούσε, γιατί τα σμυρναίικα τραγούδια αλλά και τα ρεμπέτικα δημιουργούν αυτή την αποδοχή. Η απάντηση είναι πως πρόκειται για αυθεντικά τραγούδια. Εξάλλου πέρασαν 100 χρόνια από εκείνη την εποχή και τα ανθρώπινα ζητήματα δεν αλλάζουν ριζικά. Και, όσο πιο καλά συνδυάζεται η μουσική με τους στίχους, τόσο πιο μεγάλη διάρκεια έχουν αυτά τα τραγούδια».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το