Photo Gallery, Τοπικά

Αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Σκοπέλου

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Δημάρχου Σκοπέλου, ο οποίος μίλησε για συνδέσεις «μαϊμού» σε συνταξιούχους, οι οποίες ανήκουν σε κτήματα και ξενοδοχεία

Η έγκριση της νέας τιμολογιακής πολιτικής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Σκοπέλου, με την αύξηση κατά ένα ευρώ στο πάγιο και την κατάργηση της έκπτωσης του 50% στους συνταξιούχους, στάθηκε η αφορμή να προκληθεί ένταση στη διάρκεια της προχθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού. Για συνδέσεις – «μαϊμού», αλλά και για μέτρα που θίγουν μόλις το 10% των συνταξιούχων έκανε λόγο ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελής. «Ανάλγητα» χαρακτήρισε τα μέτρα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χρ. Βασιλούδης, ο οποίος σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από τη συνεδρίαση, υποστηρίζοντας ότι «Δήμος και ΔΕΥΑΣ τιμωρούν τους συνταξιούχους». Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία ο χαρακτηρισμός της παραλίας του Βελανιού ως επίσημης ακτής γυμνιστών στη Σκόπελο.

Την επιβολή αύξησης ύψους ενός ευρώ στο πάγιο, την επιβάρυνση των καταναλωτών για την αντικατάσταση κατεστραμμένων ή χαλασμένων υδρομέτρων, καθώς και την πλήρη κατάργηση της έκπτωσης του 50% για την κατανάλωση των πρώτων 30 κυβικών στους συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και σε κλίμα έντασης στη διάρκεια της προχθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου.

Όπως υποστηρίχτηκε, η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ έχει ως βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Δημάρχου Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελή, ο οποίος μίλησε για συνδέσεις – «μαϊμού» σε συνταξιούχους, οι οποίες ανήκουν σε κτήματα και ξενοδοχεία.

«Θεσπίζουμε νέα τιμολογιακή πολιτική στη ΔΕΥΑΣ» υποστήριξε ο κ. Μιχελής «με βάση αποκλειστικά και μόνο εισοδηματικά κριτήρια. Η ΔΕΥΑΣ είναι μια εξόχως προβληματική Επιχείρηση και κάτι πρέπει να κάνουμε. Η αύξηση ύψους ενός ευρώ στο πάγιο είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Καταργούμε την έκπτωση του 50% για τους συνταξιούχους στην κατανάλωση των 30 πρώτων κυβικών. Δεν θα έχουν πλέον έκπτωση οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Ωστόσο, το 90% των συνταξιούχων του νησιού μας είναι του ΟΓΑ, με ετήσιο εισόδημα κατά μέσο όρο της τάξης των 6.000 ευρώ. Συνεπώς, από την απόφαση κατάργησης της έκπτωσης θίγεται μόλις το 10% των συνταξιούχων της Σκοπέλου. Επιπλέον, διαπιστώνουμε ακρότητες, τις οποίες πρέπει να διορθώσουμε. Υπάρχουν συνταξιούχοι, οι παροχές των οποίων δεν είναι σε κατοικίες, αλλά σε κτήματα και ξενοδοχεία. Πρόκειται για συνδέσεις – «μαϊμού», οι οποίες θα πάψουν πλέον» τόνισε ο κ. Μιχελής.

Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρ. Βασιλούδη, ο οποίος χαρακτήρισε ως «ανάλγητα» τα μέτρα, υποστήριξε ότι «Δήμος και ΔΕΥΑΣ τιμωρούν τους συνταξιούχους» και σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από τη συνεδρίαση, συστήνοντας, ωστόσο, στους συμβούλους της ομάδας του να παραμείνουν.

«Είναι αδιανόητη μια τέτοια αύξηση στο κόστος του νερού» ανέφερε ο κ. Βασιλούδης «και το κυριότερο είναι απαράδεκτο να καταργείται η έκπτωση του 50% στους συνταξιούχους για την κατανάλωση των 30 πρώτων κυβικών. Δήμος και ΔΕΥΑΣ τιμωρούν τους συνταξιούχους, επειδή η τρόικα ήρθε στη χώρα μας και ζητεί από τους Δήμους να επιβάλλουν χαράτσι στον κόσμο. Είναι ανάλγητα αυτά τα μέτρα. Δεν μπορεί, επίσης, να επιβαρύνονται οι καταναλωτές για την αντικατάσταση κατεστραμμένων ή χαλασμένων υδρομέτρων. Δεν υπάρχει κοινωνική πολιτική από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής» ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Σώματος.

Ακτή γυμνιστών

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε επίσης κατά πλειοψηφία, με την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να ψηφίζει «λευκό», ο χαρακτηρισμός της παραλίας του Βελανιού ως επίσημης ακτής γυμνιστών.

Σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού πρόκειται άμεσα να ενημερωθούν η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμεναρχείο Σκοπέλου, προκειμένου στο Βελανιό να τηρούνται πλέον τα προβλεπόμενα.

Το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής, στο οποίο στηρίχτηκε η εισήγηση χαρακτηρισμού του Βελανιού ως επίσημης παραλίας γυμνιστών, είναι ότι η απόφαση εγκρίνεται για λόγους κυρίως τουριστικής προβολής του νησιού.

«Παραδοσιακά η παραλία Βελανιό» ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο κ. Μιχελής «ήταν και είναι ακτή για γυμνιστές. Είναι μια πανέμορφη παραλία, απόμερη και πήραμε την απόφαση να τη χαρακτηρίσουμε ως επίσημη ακτή των γυμνιστών για λόγους κυρίως τουριστικής προβολής. Θέση μας είναι ότι μια τέτοια απόφαση δεν προσβάλλει κάποιον ή κάποιους. Από την πλευρά μας θα ενημερώσουμε για την απόφασή μας τόσο την Ελληνική Αστυνομία, όσο και το Λιμεναρχείο Σκοπέλου για τα προβλεπόμενα» σημείωσε ο Δήμαρχος του νησιού.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόσληψη δικηγόρων στο Δήμο και ανέβαλε τη συζήτηση σχετικά με τη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στη Σκόπελο.

Βαγγέλης Καραμάνης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το