Photo Gallery, Τοπικά

Φθηνό ρύζι και μέλι μετά τις πατάτες

Θα διατεθούν το Σάββατο στο Πανθεσσαλικό Στάδιο από την «Άνωση»

Έληξαν χθες οι παραγγελίες για το φθηνό ρύζι στο Βόλο, καθώς συγκεντρώθηκαν 24 τόνοι, ποσότητα που είχε θέσει ως όρο ο συνεταιρισμός από τις Σέρρες για να τη διαθέσει στην πόλη. Αυτό το Σάββατο θα διατεθούν από την ΑΝΩΣΗ ρύζι, αλλά και μέλι. Η διάθεση του ρυζιού θα γίνει με αλφαβητική σειρά, ενώ για το μέλι που η ποσότητα ανέρχεται στα 500 κιλά, δεν θα υπάρχει αντίστοιχη διαδικασία.

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε από την ΑΝΩΣΗ, λόγω της αδυναμίας του παραγωγού με το ρύζι Σερρών να εκδώσει αποδείξεις λιανικής πώλησης, έγινε νέα συμφωνία με το Συνεταιρισμό Σερρών, ώστε οι παραγωγοί ρυζιού που θα ανταποκριθούν στην παραγγελία, να έχουν τη δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης.

Στη νέα συμφωνία υπάρχουν αλλαγές στην τιμή και το είδος ρυζιού. Έτσι διατίθεται: Ρύζι Καρολίνα προς 1 ευρώ το κιλό (5 ευρώ τα 5 κιλά), Ρύζι Γλασσέ προς 0,90 ευρώ το κιλό (4,5 ευρώ τα 5 κιλά).

Όσοι έχουν κάνει ήδη παραγγελία για τις ποιότητες αυτές, η παραγγελία τους ισχύει με τη νέα τιμή. Οι παραγγελίες για ρύζι Νυχάκι και Κίτρινο δεν ισχύουν.

Πάντως οι παραγωγοί από τις Σέρρες ανέφεραν ότι μπορούν να διαθέσουν αυτό το Σάββατο μέχρι και 24 τόνους ρύζι. Και οι παραγγελίες για την ποσότητα αυτή έκλεισαν χθες στο Βόλο.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Φούλη Τσιώμου, από χθες δεν είναι δυνατή νέα παραγγελία στο ρύζι, αφού συμπληρώθηκαν οι ποσότητες.

Σχετικά με τις πατάτες είναι σίγουρο ότι δεν θα διατεθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ ακόμη δεν έχει κλείσει κάποια συμφωνία με τους παραγωγούς από το Νευροκόπι, ούτε από τη Φλώρινα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο συσκευαστήριο που πρέπει να περάσουν οι πατάτες για να διοχετευθούν στους καταναλωτές. Μάλιστα είναι πιθανόν και πως η τιμή θα έχει αυξηθεί.

Σχετικά με το ζήτημα των αρνιών, η κ. Τσιώμου είπε ότι υπάρχει διάθεση από τους κτηνοτρόφους της Κρήτης να διαθέσουν απευθείας τα αμνοερίφια, χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων. Αλλά αντικίνητρο αποτελεί η μεγάλη απόσταση για να φτάσουν στο Βόλο. Επομένως και το θέμα των αρνιών δεν θα προωθηθεί.

Εξέλιξη όμως υπήρξε με το ελαιόλαδο για το οποίο ενδιαφέρθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πτελεού. Ακόμη συμφωνία δεν έχει κλειστεί, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται. Πάντως υπάρχει μια πρόταση από παραγωγούς της Κρήτης για διάθεση του ενός κιλού λαδιού στα 2,80 ευρώ.

«Περιμένουμε προτάσεις και για άλλα προϊόντα, όπως το αλεύρι, τα ρεβίθια, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιες ανακοινώσεις» είπε η κ. Τσιώμου.

«Κίνημα του οβελία» στον Έβρο

«Κίνημα του οβελία», έπειτα από αυτά της «πατάτας» και του «φθηνού λαδιού» οργανώνεται τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο.

Ήδη αρκετοί κτηνοτρόφοι του βορείου Έβρου, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να διαθέσουν απευθείας στην πασχαλινή αγορά, περίπου 4.000 ντόπια σφάγια σε τιμή που θα κυμαίνεται από 7 έως 8 ευρώ το κιλό.

Η πρωτοβουλία ανήκει σε ομάδα κτηνοτρόφων, οι οποίοι συνέστησαν τον πρώτο πανελλαδικά κτηνοτροφικό συνεταιρισμό, με την επωνυμία «Αμνός Θρακών», βάσει του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς.

Όπως ανέφερε ο γραμματέας του συνεταιρισμού Β. Τσιομπανίδης, μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα, οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν στην πασχαλινή αγορά, ελεγμένα, φρέσκα και ποιοτικά τοπικά σφάγια, σε πολύ προσιτή τιμή για τους καταναλωτές. Οι κτηνοτρόφοι προχωρούν ήδη στην καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου, ενώ εξετάζεται και η συνεργασία με φορτηγά-ψυγεία, για τη μεταφορά και διεκπεραίωση των παραγγελιών.

Ο συνεταιρισμός αριθμεί σήμερα 85 μέλη σε όλο το Νομό Έβρου, με συνολική δυναμικότητα περίπου 20.000 ζώα.

Εξάλλου, αντίστοιχη κίνηση κυοφορείται και στη Ροδόπη, με τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων του Νομού και γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Μαργαρίτη Θεολόγου, να προτείνει τη συνδρομή των Δημοτικών Αρχών για τη διάθεση αμνοεριφίων μέσα από τα δημοτικά σφαγεία.

 Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το