Πολιτική

Λογαριασμοί υψηλής τάσης

Πιο ακριβή η τιμή του ρεύματος

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, εν μέσω διαφωνιών, η συνεδρίαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία θα δώσει στο αρμόδιο υπουργείο την τελική πρόταση για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την Πρωτοχρονιά.

Τα μέλη της ΡΑΕ, στην πλειονότητά τους δικηγόροι και μηχανικοί έκαναν φύλλο και φτερό τα στοιχεία που είχε δώσει η ΔΕΗ και πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανατιμήσεις που πρότεινε θα είναι της τάξης του 15-17% μεσοσταθμικά και όχι 25% που ζητεί η επιχείρηση και θα γίνουν σε τρεις δόσεις από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2013.

Το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε το στίγμα των αποφάσεων, λέγοντας ότι στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της αύξησης στα νοικοκυριά και η διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου.

“Είναι υποχρέωσή μας να προσαρμόσουμε τα τιμολόγια στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τον Ιούλιο του 2013. Η σταδιακή προσαρμογή θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και στόχος της κυβέρνησης είναι η ελαχιστοποίηση της αύξησης στα νοικοκυριά, ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα μέσω του κοινωνικού τιμολογίου για τις ευπαθείς ομάδες” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου.

Η διοίκηση της ΔΕΗ ζητά ανατιμήσεις στα τιμολόγια επικαλούμενη το αυξημένο λειτουργικό κόστος, την αύξησης της τιμής των πρώτων υλών, όπως είναι τα καύσιμα, αλλά και την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Χθες, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός επανέλαβε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ότι τα ποσοστά που παρουσίασε ο ίδιος στη Βουλή στις αρχές της εβδομάδας δεν θα είναι αυτά που τελικά θα εγκριθούν, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι αυτή τη στιγμή οι ανείσπρακτες οφειλές προς την εταιρεία αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 60%.

Σημειώνεται ότι ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 1.500 KW/h το τετράμηνο, ενώ σήμερα πληρώνει 184 ευρώ, με την πρόταση της ΔΕΗ θα κληθεί να καταβάλλει επιπλέον 60 ευρώ, ενώ μαζί με τον ΦΠΑ η συνολική επιβάρυνση θα φτάσει τα 68 ευρώ το τετράμηνο.

Παράλληλα με το ποσοστό των αυξήσεων, η ΡΑΕ αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τη διεύρυνση της εφαρμογής του Οικιακού Κοινωνικού Τιμολογίου από τις πρώτες 800 κιλοβατώρες σήμερα, στη συνολική κατανάλωση των δικαιούχων, δηλαδή για τους μακροχρόνια ανεργους, τα άτομα με αναπηρία, τους πολύτεκνους και τις άλλες κατηγοριες.

Η παραπάνω προοπτική περιλαμβάνεται και στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως τις διατύπωσε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ζήτησε αυξήσεις τιμολογίων μόνο στις μεγάλες καταναλώσεις, διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, εφαρμογή της έκπτωσης στο σύνολο της κατανάλωσης και επέκταση εφαρμογής του φτηνού νυχτερινού τιμολογίου.

Την ίδια στιγμή, “πόλεμο” δηλώσεων με την κυβέρνηση και αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα ΜEGA” ότι θα υπάρξουν νεκροί λόγω κρύου από την αύξηση των τιμολογίων.

Ειδικότερα σκληρή κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης πυροδότησε η σημερινή αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη στην εκπομπή “Κοινωνία ώρα MEGA”, για νεκρούς που θα υπάρξουν από το κρύο λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος.

“Η αύξηση του ρεύματος είναι μια επιλογή να έχουμε νεκρούς από το κρύο αυτόν το χειμώνα. Με δεδομένο ότι στο ρεύμα τελικά εισπράτετται και το χαράτσι με δεδομένο ότι κόσμος βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Είναι συνειδητή επιλογή” τόνισε στο MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι “την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά λύσεις, ο κ. Σκουρλέτης εύχεται να καούν άνθρωποι από ξυλόσομπες ή να πεθάνουν από το κρύο, για να κερδοσκοπήσει πολιτικά”.

“Ο κ. Σκουρλέτης προαναγγέλλει νεκρούς από το κρύο, λόγω αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος που όμως δεν θα γίνουν πριν τον ερχόμενο Ιούνιο και που θα είναι πολύ μικρότερες από αυτές που προεξοφλεί. Επίσης, θα είναι πολύ μικρότερες από την αύξηση της τιμής ενέργειας τα τελευταία 10 χρόνια. Στη δεκαετία αυτή, η τιμή του πετρελαίου υπερτετραπλασιάστηκε, παρασύροντας και το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος… Δεν τον καταγγέλλουμε, γιατί μάλλον δεν έχει επίγνωση του τι λέει. Παραληρεί! Τον παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών” σημειώνει ο κ. Κεδίκογλου.

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον Σίμο Κεδίκογλου, ότι “καθισμένος στη ζεστή υπουργική του πολυθρόνα έχει την πολυτέλεια εμπρηστικών και ανέξοδων δηλώσεων” και προσθέτει: “Η έλλειψη, όμως, κάθε επαφής του με τη σημερινή πραγματικότητα και τα τραγικά αδιέξοδά της δεν κρύβεται και τον εκθέτει. ‘Μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απολέσαι’ “.

Ο “πόλεμος” δηλώσεων συνεχίστηκε, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανταπαντά: “Είναι υποχρέωσή μας να προσαρμόσουμε τα τιμολόγια στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τον Ιούλιο του 2013. Η σταδιακή προσαρμογή θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και στόχος της κυβέρνησης είναι η ελαχιστοποίηση της αύξησης στα νοικοκυριά, ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα μέσω του κοινωνικού τιμολογίου για τις ευπαθείς ομάδες. Σε κάθε περίπτωση, οι εφιάλτες που διαφημίζει ο κ. Σκουρλέτης δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα”.

Εν τω μεταξύ επανεξελέγη ο Αρθούρος Ζερβός διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε η Επιχείριση την Πέμπτη (χθες). Ο κ. Ζερβός θα έχει τριετή θητεία η οποία λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ:

«Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. ανακοινώνει ότι σήμερα, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Αυτόκλητη Καθολική Γενική Συνέλευση του Μετόχου της Πλειοψηφίας της Εταιρείας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, το Ελληνικό Δημόσιο, Μέτοχος της Πλειοψηφίας, ως κύριος του 51,12% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας, νομίμως εκπροσωπούμενο κατά τη Γενική Συνέλευση από το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), (επαν)-εξέλεξε νομίμως, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ.2 περ. α) του Καταστατικού της Εταιρίας, ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρίας, τον κ. Αρθούρο Ζερβό.

Η θητεία του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι τριετής και λήγει στις 20/12/2015.

Η συγκρότηση σε Σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου και η εκλογή Προέδρου θα γίνει κατά την επόμενη συνεδρίαση του, ήτοι, αύριο, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το