Πολιτική

Λιγότερος ο φόρος για τα ακίνητα

Αντ. Σαμαράς: Εκτός Δημοσίου επίορκοι και «κοπανατζήδες»
Αντ. Σαμαράς: Εκτός Δημοσίου επίορκοι και «κοπανατζήδες»

Η επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων για την χρήση του 2013 θα είναι μικρότερη από αυτήν του 2012, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση με την τρόικα αφορά το πώς θα πληρωθεί το χαράτσι, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να εξοφληθεί και πάλι μέσω της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει δύο ενδεχόμενα για τη μείωση του χαρατσιού: είτε λιγότερες δόσεις είτε μείωση των συντελεστών.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Έχει αρχίσει η αξιολόγηση θέσεων που πρέπει να υπάρχουν και εργαζομένων που βρίσκονται στις θέσεις αυτές. Το 2014 θα δούμε ποιες θέσεις θα καταργηθούν. Όσοι αποδειχθεί ότι είναι επίορκοι ή συστηματικά κοπανατζήδες ή προσελήφθησαν με πλαστά στοιχεία, αυτοί θα απομακρυνθούν».
Για τη δόση του Μαρτίου και την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως δεν υπάρχει αδιέξοδο, εξάλλου, πρόσθεσε, το ανακοίνωσε η τρόικα πως είμαστε σε καλό δρόμο και πως για την εκταμίευση δόσης δεν χρειάζεται η παρουσία της. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπάρχει συζήτηση για σειρά από θέματα, είμαστε κοντά σε συμφωνία, η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και θα σας πω τα ευχάριστα νέα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αυτή τη στιγμή ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες δικές μου προθέσεις».
Αναφορικά με την Κύπρο, σημείωσε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής, ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τους αδελφούς Κυπρίους, αλλά «φυσικά η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να εκτροχιαστεί η ίδια».

Για την ανεργία

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου επαναλαμβάνοντας ότι η κατάσταση με την ανεργία στην Ελλάδα, και ειδικά στους νέους, είναι κρίσιμη. Πρόσθεσε ότι αυτό πλέον αναγνωρίζεται από όλους τους εταίρους, ενώ σημείωσε ότι το μνημόνιο πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα ανάπτυξης και συνοχής, με άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους.
«Τα μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες αποφάσεις που ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής για την καταπολέμηση της ανεργίας είπε ότι θα υπάρξει άμεσα επανασχεδιασμός του τρέχοντος ΕΣΠΑ και θα υπάρξει μεταφορά πόρων από άλλα ταμεία προς το κοινό πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων.
«Ήδη βγαίνει πρόσκληση για 45.000 νέους που θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία» ανέφερε, ενώ ανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση οικογενειών, στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένα εργαζόμενο μέλος με κονδύλια από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.
Επίσης, είπε ότι και στο επόμενο ΕΣΠΑ θα υπάρχει προγραμματισμός για τη νεανική απασχόληση.

«Ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες δικές μου προθέσεις», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός στηρίζει την ακραία λιτότητα 

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις Σαμαρά μετά την Σύνοδο Κορυφής. Αναφέρει ότι δεν έχει να προτείνει τίποτα, στηρίζει με εμμονή την ακραία λιτότητα και οραματίζεται μισθούς πείνας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και κατάργηση του κοινωνικού κράτους.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός εμφανίζεται σε μια Σύνοδο Κορυφής δίχως να έχει να προτείνει το οτιδήποτε. Επαναλαμβάνει τα γνωστά ευχολόγια για την ανάπτυξη, ενώ στηρίζει με εμμονή την ακραία λιτότητα.
» Υπόσχεται νέες θέσεις εργασίας, εννοώντας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με 400 ευρώ το μήνα.
» Αυτό είναι το μέλλον που οραματίζεται από κοινού με τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις: μισθοί πείνας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στους δανειστές, κατάργηση του κοινωνικού κράτους.
» Δέσμιος της τρόικας, αδύναμος να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα της χώρας, ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνιακή διαχείριση των αποτυχιών του».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Boλές κατά του Πρωθυπουργού εξαπέλυσαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, ως πραγματικός ιδιοκτήτης του μνημονίου μονιμοποίησε το χαράτσι της ΔΕΗ και άνοιξε το δρόμο για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, εφαρμόζοντας πλήρως το μνημόνιο 3», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και τομεάρχης Οικονομίας Νότης Μαριάς.

Το ΙΝΚΑ  για το χαράτσι

Tην αντίθεσή της εκφράζει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος- ΙΝΚΑ στη διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζει ότι προσέβαλε το «χαράτσι» της ΔΕΗ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο με την 1011/12 απόφασή του δέχτηκε ότι δεν μπορεί να συνδέεται το ΕΕΤΗΔΕ με την πληρωμή της ΔΕΗ, ούτε να διακόπτεται το ρεύμα του καταναλωτή που δεν πληρώνει το χαράτσι.

Όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ το κράτος έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο και ζητά να διακόπτεται το ρεύμα, όταν δεν πληρώνεται το «χαράτσι». Ως εκ τούτου, το ΙΝΚΑ ενημερώνει ότι λόγω οικονομικής αδυναμίας ίσως να μην μπορέσει να παραστεί με δικηγόρο στη συζήτηση για το ίδιο θέμα στον Άρειο Πάγο και ζητά την οικονομική συνδρομή των πολιτών για τα έξοδα της δίκης. Σημειώνει δε ότι «είναι βασικό μαζί με τις κινητοποιήσεις των Πολιτών-Καταναλωτών να υπάρχουν και οι δικαστικές ενέργειες» και παράλληλα καλεί τους πολίτες την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 και ώρα 9 το πρωί στον Άρειο Πάγο, επί της οδού Λ. Αλεξάνδρας, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το