Photo Gallery, Τοπικά

Λίστα με επιχειρήσεις που οφείλουν ΦΠΑ

 

Στα χέρια του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας που ξεκινάει ελέγχους

Ελέγχους σε ενεχυροδανειστήρια και καταστήματα αγοράς χρυσών αντικειμένων έκαναν τις τελευταίες ημέρες συνεργεία του ΣΔΟΕ Αν. Θεσσαλίας στο Βόλο

 

Ενεχυροδανειστήρια του Βόλου ελέχθηκαν τις τελευταίες ημέρες

 

Λίστα με 1.111 επιχειρήσεις που οφείλουν ΦΠΑ στην Εφορία, έχει στα χέρια του το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Θεσσαλίας. Πρόκειται για επιχειρήσεις από όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας που οφείλουν ΦΠΑ για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και στις οποίες θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος.

Εξάλλου ελέγχους σε ενεχυροδανειστήρια και καταστήματα αγοράς χρυσού στο Βόλο, έκαναν τις τελευταίες ημέρες συνεργεία του ΣΔΟΕ Ανατολικής Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Το ΣΔΟΕ παρέλαβε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, λίστα με 1.111 επιχειρήσεις, που οφείλουν ΦΠΑ για φέτος και σε ένα μεγάλο μέρος των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους, για να διαπιστωθεί αν έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους. Εφόσον διαπιστωθεί ότι συνεχίζουν να οφείλουν, τότε θα βεβαιωθούν πρόστιμα και θα αποσταλούν στις Εφορίες στις οποίες οι επιχειρήσεις-οφειλέτες υπάγονται.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, αν η οφειλή είναι πάνω από 75.000 ευρώ, τότε το αδίκημα είναι ποινικό και ακολουθείται η διαδικασία του Αυτοφώρου. Πρόκειται για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ και οι οποίες τα δύο τελευταία χρόνια παρουσιάζουν διακυμάνσεις στα ποσά του ΦΠΑ, που αποδίδουν ή πρέπει να αποδώσουν στο κράτος. Το φοροκυνηγητό επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις, οι οποίες φέτος αποδίδουν πολύ μικρότερα ποσά ΦΠΑ σε σχέση με το 2010, τα οποία όμως δεν δικαιολογούνται από την ύφεση που πλήττει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Οι διασταυρώσεις αφορούν τη σύγκριση των ποσών του ΦΠΑ που καταβάλλονται κάθε μήνα από τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν υποψίες, ότι αρκετές επιχειρήσεις ναι μεν υποβάλλουν κανονικά τις δηλώσεις ΦΠΑ προκειμένου να μην ελεγχθούν αλλά την ίδια στιγμή αποδίδουν πολύ μικρότερα ποσά.

Έλεγχοι

Παράλληλα ελέγχους σε ενεχυροδανειστήρια και καταστήματα αγοράς χρυσών αντικειμένων έκαναν τις τελευταίες ημέρες συνεργεία του ΣΔΟΕ Αν. Θεσσαλίας στο Βόλο. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης ρευστού, τα εν λόγω καταστήματα κάνουν την εμφάνισή τους όπως τα μανιτάρια και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες εντοπίστηκαν φορολογικές παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Στους ελέγχους συνδράμει και η Αστυνομία, καθώς οι εν λόγω καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλίο με τις αγορές χρυσών αντικειμένων (κοσμήματα, σκεύη κ.ά.) που κάνουν.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας «οι παραβάσεις είναι φορολογικού χαρακτήρα, όπως μη έκδοση αποδείξεων, μη έκδοση τιμολογίων κ.ά. Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού τη Δευτέρα είχε φθάσει τα 41.600 ευρώ το κιλό, ακατέργαστο σε πλάκες, όταν προ διετίας η τιμή του δεν ξεπερνούσε τα 22.000 ευρώ.

Το ΣΔΟΕ προχωρεί σε διασταυρώσεις του βιβλίου των αγορών που τηρείται στα εν λόγω καταστήματα, με τα αντικείμενα που έχουν αγοραστεί, καθώς και με τις αποδείξεις που εκδόθηκαν, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παράνομες συναλλαγές. Οι ενεχυροδανειστές και οι αργυραμοιβοί υποχρεούνται να τηρούν ένα βιβλίο, θεωρημένο από την οικεία αστυνομική αρχή, στο οποίο καταχωρίζονται με αύξοντα αριθμό τα στοιχεία που αφορούν στις αγοραπωλησίες ή ενεχυριάσεις. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, πρέπει να καταχωρίζονται μεταξύ άλλων το είδος της συναλλαγής (αγορά ή ενεχυρίαση), η χρονολογία, τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας του συμβαλλομένου, η ακριβής περιγραφή των κοσμημάτων, το είδος τους, το βάρος τους σε γραμμάρια η περιεκτικότητα σε καράτια, και οπωσδήποτε οι υπογραφές. Το ΣΔΟΕ ελέγχει αν έχουν καταχωρισθεί στο βιβλίο τα ενέχυρα, εάν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία διακίνησης – πώλησης, για εκείνα τα ενέχυρα που εμφανίζονται στο βιβλίο ότι πωλήθηκαν, αποδόθηκαν κ.λπ. Επίσης ελέγχεται η ύπαρξη ιδιωτικών συμφωνητικών μεταξύ του ελεγχόμενου ενεχυροδανειστή και του συμβαλλόμενου πελάτη και εφόσον επιδειχθούν ή ανευρεθούν τέτοια συμφωνητικά, ερευνάται εάν οι αξίες και οι ποσότητες των παραστατικών συνάδουν με τα δεδομένα που αναφέρονται στο συμφωνητικό. Εφόσον διαπιστώνονται αποκλίσεις ως προς τις αξίες και ποσότητες, προβαίνουν σε κατάσχεση των συμφωνητικών και διερευνάται πού διοχετεύονται τα προϊόντα συναλλαγής, καθώς επίσης και ποιες είναι οι πιθανές πηγές χρηματοδότησης των επιτηδευματιών αυτών. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις είναι αυστηρές, ενώ δρομολογείται άμεσα και η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ δήλωσε στη «Θ» ότι «αναμένεται να βρεθούν και άλλες παραβάσεις, καθώς οι έλεγχοι συνεχίζονται και θα βεβαιωθούν πρόστιμα». Πάντως διευκρίνισε ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάποια σοβαρή παράβαση με «μαύρες συναλλαγές» ή τη λειτουργία παρατράπεζας.

Εξάλλου το ΣΔΟΕ ξεκινάει ελέγχους σε ιδιωτικές εταιρίες ανακύκλωσης διαφόρων απορριμμάτων, όπως σιδηρικών. Σχετική εντολή έχει δοθεί από την κεντρική Υπηρεσία του Σώματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το