Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Λίγοι για το επίδομα ανεργίας

Οι προϋποθέσεις εμποδίζουν άνεργους ΕΒΕ να υποβάλουν αιτήσεις
Οι προϋποθέσεις εμποδίζουν άνεργους ΕΒΕ να υποβάλουν αιτήσεις

Μόλις 80 επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ κατέθεσαν μέχρι τώρα (στοιχεία 17ης Μαΐου 2013) αιτήσεις στο γραφείο Βόλου του Οργανισμού, για να λάβουν το επίδομα ανεργίας στη συνέχεια από τον ΟΑΕΔ. Την ίδια ώρα δικαίωμα να αναγνωρίσουν χρόνο ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων οι οφειλές έχουν γίνει τουλάχιστον πριν από μία 20ετία.

Οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους άνεργους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, αποτελούν εμπόδιο στο να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις στον ΟΑΕΕ, να λάβουν τις βεβαιώσεις και να κατόπιν το επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Όπως έγινε γνωστό χθες από το γραφείο Βόλου του Οργανισμού, μόλις 80 ΕΒΕ είχαν υποβάλει αιτήσεις και 75 από αυτούς έχουν λάβει βεβαιώσεις, για να τις καταθέσουν στον ΟΑΕΔ και να λάβουν το επίδομα. Το ενδιαφέρον είναι μειωμένο, παρ’ ότι χιλιάδες ΕΒΕ έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους.

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, ο δικαιούχος δεν πρέπει να έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του, ή άλλου φορέα, μετά τη διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση.

Επίσης να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση, στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο Α΄ και Β΄ βαθμού συγγένειας και το πιο σημαντικό, να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο υπάγεται και όχι να έχει ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισής τους.

Άλλες προϋποθέσεις είναι η πραγματοποίηση σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον τριών ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα, που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος και η καταβολή της ειδικής εισφοράς. Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών, που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ. Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 01.01.2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν τη λήψη του βοηθήματος και ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Εκατοντάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες έμειναν άνεργοι το πρώτο τρίμηνο φέτος στη Μαγνησία και χιλιάδες άλλοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους πέρυσι. Πάντως δεν θα λάβουν όλοι όσοι καταθέτουν αιτήσεις, το επίδομα, καθώς δεν πληρούν και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, όπως π.χ. τα εισοδηματικά κριτήρια.

Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των ετών ασφάλισης στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα με ελάχιστο χρονικό διάστημα καταβολής τους τρεις μήνες και ανώτατο τους εννέα, ως εξής:

-Για χρόνο ασφάλισης 3 έως 4 πλήρη έτη καταβάλλεται βοήθημα για τρεις (3) μήνες.

-Για χρόνο ασφάλισης 5 έως 6 πλήρη έτη καταβάλλεται βοήθημα για τέσσερις (4) μήνες.

-Για χρόνο ασφάλισης 7 έως 8 πλήρη έτη καταβάλλεται βοήθημα για πέντε (5) μήνες.

-Για χρόνο ασφάλισης 9 έως 10 πλήρη έτη καταβάλλεται βοήθημα για έξι (6) μήνες.

-Για χρόνο ασφάλισης 11 έως 12 πλήρη έτη καταβάλλεται βοήθημα για επτά (7) μήνες.

-Για χρόνο ασφάλισης 13 έως 14 πλήρη έτη καταβάλλεται βοήθημα για οχτώ (8) μήνες.

-Για χρόνο ασφάλισης 15 πλήρη έτη και άνω καταβάλλεται βοήθημα για εννέα (9) μήνες.

Το ύψος του χορηγούμενου ποσού ανέρχεται σε 360 ευρώ μηνιαίως για το προβλεπόμενο διάστημα καταβολής.

 

 

Θεμελίωση

συνταξιοδοτικού

δικαιώματος

Δικαίωμα να αναγνωρίσουν χρόνο ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων οι οφειλές έχουν γίνει τουλάχιστον πριν από μία 20ετία.

Με βάση τη νομοθεσία, το δικαίωμα του Οργανισμού προς είσπραξη των εισφορών παραγράφεται μετά παρέλευση 20ετίας από τη λήξη του οικονομικού έτους, κατά το οποίο αυτές κατέστησαν απαιτητές.

Βέβαια ο ασφαλισμένος μπορεί να καταβάλει τις εισφορές και μετά την παραγραφή (μη υποβάλλων ένσταση παραγραφής) με το ισχύον ασφάλιστρο του χρόνου καταβολής και τις νόμιμες προσαυξήσεις. Αυτό διότι η παραγραφή αποτελεί νομικά ένσταση, η άσκηση της οποίας αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του ασφαλισμένου.

Δηλαδή σε περίπτωση «αποποίησης των οφειλών» υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδότησης – είτε με τους αναγνωριζόμενους χρόνους του Ν. 2084/1992 είτε με το Ν. 3996/2011 – κατόπιν σχετικής αίτησης του ασφαλισμένου. Όπως τονίζεται σε σχετική εγκύκλιο, η τυχόν «αποποίηση οφειλών» δεν τον στερεί από τέτοιο δικαίωμα».

Σημειώνεται πως από μέρα σε μέρα αναμένεται η έκδοση της εγκυκλίου για το πώς θα ρυθμίζονται οι οφειλές στα Ταμεία και τις Εφορίες. Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε οφειλέτες να καταβάλουν τα χρήματα που χρωστούν έως και σε 48 δόσεις. Αναγκαία προϋπόθεση είναι το ποσό της κάθε δόσης να είναι άνω των 100 ευρώ. Μάλιστα ακόμα ευνοϊκότεροι όροι θα τεθούν σε ισχύ για όσους χρωστούν έως 5.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να φτάσουν έως και τις 100 δόσεις.

Πάντως το δικαίωμα υπαγωγής στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση ισχύει για μόνο μία φορά. Όσοι ξεκινήσουν να πληρώνουν, αλλά τελικά δεν εξοφλήσουν την οφειλή τους, θα μπορούν στο μέλλον να υπαχθούν μόνο στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει σημαντικό μικρότερο αριθμό δόσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το